H φωνή είναι το πιο δυνατό όπλο: Λίγα λόγια για το cyberbullying, το τραύμα και όλους εμά

Ακούγοντας την υπόθεση του νεαρού κοριτσιού στη Ρόδο που δέχτηκε cyberbullying από έναν χρήστη του Discord ώστε να ανεβάσει φωτογραφίες της και σχεδόν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ένιωσα σίγουρα, όπως και η πλειοψηφία του κοινού, απέχθεια, αποστροφή και τρόμο για το πόσο εύκολο είναι για ένα άτομο να χειραγωγεί και να βλάπτει κάποιο άλλο.

Ένιωσα όμως και διάφορα άλλα πράγματα που δεν ένιωσε ο μέσος θεατής,  το στόμα μου να στεγνώνει, το στομάχι μου να σφίγγεται και τις παλάμες μου να ιδρώνουν.

Ως πρώην θύμα bullying και cyberbullying, και έχοντας βρεθεί αντιμέτωπη, μέχρι και σήμερα, με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτό έχει στο άτομο που το δέχεται, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μία πολύ νοσηρή και δύσκολη κατάσταση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ακόμα και όταν ιστορίες bullying, oποιασδήποτε μορφής, βγαίνουν στην επιφάνεια, ακολουθούν συχνά και οι φωνές εκείνες που λένε ότι θα έπρεπε το θύμα να προσέχει, ή ότι ενδεχομένως ήταν «κλειστό» και «αδύναμο», ή ότι το ίντερνετ πρεπει να κατηγορηθεί για όλα.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις τοξικές αντιλήψεις που ακόμα επικρατούν στη χώρα μας για την ψυχική υγεία, μπορούν να απομακρύνουν τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα, το ίδιο το bullying, και να τη μεταθέσουν σε ένα σωρό άλλους παράγοντες, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να διαιωνίζεται, και τα άτομα που το βιώνουν να βλάπτονται όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν βασικά, ναι, όπως το ότι καλό θα ήταν, αν βρεθούμε σε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση, να μιλήσουμε στο κοντινότερο άτομο αρχής και να απευθυνθούμε και σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αν δούμε ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται τοξική και για μας.

Ωστόσο, όταν ένα άτομο βομβαρδίζεται με απειλές για τη ζωή ή την ακεραιότητά του, προσβολές, αρνητικά σχόλια και συναισθηματική κακοποίηση, και ταυτόχρονα το ίδιο του το μυαλό αναπαράγει όλες τις φρικτές αυτές απόψεις κάθε δευτερόλεπτο, ακόμα και το να μιλήσει φαίνεται σαν κάτι που ενδεχομένως όχι μόνο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά θα του δημιουργήσει και περισσότερα (θα κατηγορηθεί, θα θεωρηθεί υπαίτιο, το άτομο που ασκεί το bullying θα βλάψει το ίδιο ή αγαπημένα του πρόσωπα κτλ).

Σε συνδυασμό με την κουλτούρα βιασμού και το συχνό φαινόμενο του δακτυλοδεικτούμενου θύματος, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Κι όμως, αυτό που κάποιος μπορεί να κάνει είναι απλό.

Μιλήστε με τους φίλους σας, ρωτήστε τους αν αισθάνονται καλά. Αγκαλιάστε τα μέλη της οικογένειάς σας, απλώστε το μυαλό σας σε όσους αγαπάτε, και βεβαιώστε τους πως θα είστε δίπλα τους.

Αν είστε παρατηρητής, πολλές φορές εξαρτάται από εσάς το να σταματήσει ένας τοξικός κύκλος, ενώ αν είστε θύματα, όσο τρομακτικό και αν φαίνεται το να μιλήσετε, να ξέρετε ότι είναι το μόνο πράγμα που τελικά θα σας ελευθερώσει.

Αν το διαβάζει αυτό κάποιος εκπαιδευτικός, παρακαλώ να παρουσιάσει μορφές του φαινομένου που δε στιγματίζουν, θύματα που δεν ήταν «αδύναμα» ή «φοβισμένα» ή «έκαναν βλακεία», γιατί κανείς δεν είναι τίποτε από όλα αυτά, αλλά όλοι είναι άτομα που βρίσκονται σε μία τοξική κατάσταση από την οποία δεν μπορούν μόνοι τους πάντα να ξεφύγουν.

Αν το διαβάζει κάποιος νέος, σαν εμένα, παρακαλώ να φροντίσει να σπάσει το στίγμα για οτιδήποτε τον απασχολεί, να μιλήσει ανοιχτά, χωρίς φόβο, και να μην πάψει να παλεύει. 

Όποιος και αν είσαι εσύ που το διαβάζεις, θέλω να ξέρεις ότι είναι στο χέρι όλων μας να σταματήσουμε το bullying, και να επαναφέρουμε τη συζήτηση εκεί που πραγματικά πρέπει, στο πώς θα σταματήσει το φαινόμενο, και στο να προωθούμε την υγιή θεραπεία για όσους εμπλέκονται σε αυτό.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία προστασίας και αγάπης, πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας και να πούμε σε κάποιον «Είμαι εδώ, σε αγαπώ, θέλω να σε βοηθήσω».

Μερικές φορές, η φωνή μας είναι το πιο δυνατό όπλο.

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top