Το Healthy eating είναι συνήθεια, όχι πυροτέχνημα | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρία Μεντζέλου

Η υγιεινή διατροφή είναι μια συνήθεια που δε χτίζεται στα social media, ούτε στα περιοδικά με διάσημους να μοιράζονται τα «μυστικά» τους. Είναι κάτι που κάνεις επανειλημμένα και το χτίζεις μέρα με τη μέρα – θέλει υπομονή, δοκιμές και λίγο ενθουσιασμό.
Μπορείς να αποφύγεις τη δοκιμή «πυροτέχνημα» και την επιστροφή στο junk food, αν χτίσεις γερά θεμέλια και φιλοσοφήσεις αυτό που κάνεις.
5 συνήθειες θα σε βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Κάνε ρουτίνα το πρωινό

Όχι με τη βαρετή έννοια, αλλά μη το παραλείπεις. Αντιθέτως να είναι το must της μέρας σου. Παίξε με γεύσεις και ιδέες, παραδείγματος χάριν μια ομελέτα με διαφορετικά κάθε φορά λαχανικά ή smoothie με φρούτα εποχής.

2. Πρόσεξε τι τρως πριν και μετά από την άσκηση

Αφού ασκείσαι, κάνε την προπόνηση σου να μετράει! Δώσε λίγο προσοχή στο γεύμα που θα φας πριν και μετά την προπόνηση. Πριν την προπόνηση χρειάζεσαι τρόφιμα που θα σου δώσουν ενέργεια, όπως είναι οι υδατάνθρακες, όμως μετά την προπόνηση θα χρειαστεί να αναπληρώσεις τις «φθορές» που προκαλεί η άσκηση περισσότερο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και με ένα μικρότερο μέρος υδατανθράκων.
Αν δεν ασκείσαι σκέψου το σιγά σιγά!

3. Μείνε ενυδατωμένος

Το νερό το βρίσκεις παντού! Παίζει ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στο σώμα σου και συμβάλλει στην ευεξία σου. Αν καταφέρεις να αποφύγεις τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και στη θέση τους πιεις νερό θα δεις τεράστια διαφορά στη διάθεσή σου.
Αν το βαριέσαι, πρόσθεσε λίγες φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού ή αγγουριού ή ακόμα και φύλλα μέντας για να του δώσεις μια τσαχπινιά στη γεύση.

4. Κάνε εξάσκηση στο Mindful Eating

Να είσαι «παρών» την ώρα του φαγητού! Πώς γίνεται; Άκουσε τα σημάδια, πότε χόρτασες ή πότε πεινάς – και αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα, μιας και όταν καμιά φορά πεινάμε, στην πραγματικότητα διψάμε.
Αποσύνδεσε τις τύψεις από το φαγητό και αντιμετώπισε το ως ένα μέσο φροντίδας του εαυτού σου.

5. Μαγείρεψε

Ασχολήσου με την προετοιμασία του φαγητού σου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τόσο άπλετο χρόνο όσο τώρα φαντάζεσαι, ούτε να είσαι ο επόμενος Masterchef για να μπεις στην κουζίνα. Καλή διάθεση και συνταγές που δε θα σε «παιδέψουν» είναι το μυστικό για το πιο επιτυχημένο φαγητό. Όταν παίρνεις μέρος στη διαδικασία παραγωγής του, συνειδητοποιείς πιο έντονα τι είδους καύσιμα θες να παρέχεις στον οργανισμό σου.

Πόσο μακριά από εσένα φαντάζει λοιπόν το Healthy Eating?

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top