Η γλώσσα έκανε τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος τη γλώσσα | Διονύσης Αναλυτής

Κανείς δεν δίνει σημασία στα καθημερινά. Τα απλά. Και γιατί άλλωστε? Όλα τα υπόλοιπα τριγύρω μοιάζουν πιο σοβαρά, πιο άξια λόγου, πιο άλυτα. Λες και λύσαμε τα βασικά για να πάμε στα πιο σύνθετα. Έτσι, τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η σκέψη για την γλώσσα.

Νομίζουμε ότι επικοινωνούμε όταν ανοίγουμε τα στόματά μας και βγάζουμε ήχους, ότι η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας που φτιάχτηκε από τους ανθρώπους για να συνεννοούνται, ότι κάποτε κάποιοι αποφάσισαν να μη συνεννοούνται με ουρλιαχτά παρά με λέξεις, και άλλα πολλά ωραία τέτοια παραμυθάκια και επιφάνειες.

Κάποτε έρχεται η στιγμή και βλέπεις ότι η γλώσσα έκανε τον άνθρωπο, και όχι ο άνθρωπος τη γλώσσα. Ο άνθρωπος πάει και κάθεται κάτω από το σημαίνον, όχι το αντίθετο. Κι αυτή η αλήθεια σε τρυπάει. Tότε αρχίζουν να σείονται όλα γύρω σου. Γιατί όλο αυτό είναι πιο πάνω από εμάς. Πιο πάνω, πιο κάτω, πιο μέσα, πιο έξω. Δεν ήταν έτοιμος ο άνθρωπος για αυτή του την γέννηση μέσα στο σύμβολο. Λίγο αν ακούσεις τους ψιθύρους του Φρόυντ, του Λακάν, του Φουκώ, του Χάιντεγγερ, του Λεβί-Στρως και πόσων άλλων θα νιώσεις αυτή την αλήθεια να κραυγάζει.

Είναι μεγάλο το πλήγμα, αν το δει κανείς σε όλες τις επιπτώσεις του.
Αλλά ας το νιώσει πρώτα ο καθένας στο πετσί του, και μετά συνεχίζουμε.

Πρώτη δημοσίευση: https://cobalus.wordpress.com/2016/02/01/language-man/

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top