Η χειραφέτηση της γυναίκας μέσα από τις ταινίες της Disney | Πάστα Φλώρα

Κλείσε τα μάτια σου και κάνε μια αναδρομή στα παιδικά σου χρόνια. Τα χρόνια της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς. Τι βλέπεις; Τι ακούς; Τι αισθάνεσαι; Ένα χάδι, μια μητρική αγκαλιά να σε καληνυχτίζει, γέλιο, παιχνίδια, παιδικές φωνές και αναμφίβολα κάπου στο βάθος του μυαλού σου βρίσκεις μια ταινία της αγαπημένης εταιρείας παραγωγής ταινιών των παιδικών μας χρόνων. Δεν θα μπορούσα φυσικά να αναφέρομαι σε οποιαδήποτε άλλη πέρα από τη Disney. Την εταιρία που μέσα από τις αριστουργηματικές ταινίες της έχει γαλουχήσει πλήθος γενεών από την πρώτη της κυκλοφορία.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια η Disney έχει εισαγάγει στον κόσμο του θεάματος πληθώρα γυναικείων φιγούρων η κάθε μία ξεχωριστή και όμορφη με το δικό της μοναδικό τρόπο. Παρόλα αυτά μπορούμε να παρατηρήσουμε έντονες διαφοροποιήσεις στους χαρακτήρες αυτούς μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Από την καλοκάγαθη Χιονάτη, την ονειροπόλα Σταχτοπούτα και την λεπτεπίλεπτη Αυγή που η σωτηρία και ευτυχία τους έρχεται με τη μορφή ενός πρίγκιπα, στην παθιασμένη για ανακάλυψη Άριελ, την εμπνευσμένη από την θρυλική πολεμίστρια των κινεζικών μύθων Φα Μουλάν, τη δυναμική Γιασμίν και την βιβλιολάτρη Μπελ όπου αγωνίζονται για όσα αγαπούν και επιθυμούν έως τις «σύγχρονες» Μοάνα, τη γενναία, πολεμοχαρή Μέριντα και την εργατική Τιάνα, που ανεξάρτητες πλέον τολμούν να υψώσουν το ανάστημά τους στο κατεστημένο των κοινωνιών τους.

Τα πρότυπα που προβάλλει Disney αλλάζουν διαρκώς ανάλογα με τα πρότυπα της κοινωνίας για τις γυναίκες, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο σκέψης του εκάστοτε κοινού.

Ωστόσο όσο κι αν αγαπήσαμε ηρωίδες όπως η Σταχτοπούτα με το παραμυθένιο φόρεμα και το “ιδανικό” “happy ending” που της δόθηκε κάνοντας μας να πιστέψουμε ότι ανεξάρτητα τη θλίψη (ή μήπως την καταπίεση;) που μαστίζει την καρδιά μας, αν συνεχίσουμε να τρέφουμε πιστή τα όνειρα μας θα πραγματοποιηθούν, η πλειοψηφία των σύγχρονων γυναικών μπορεί, να διακρίνει τις συνέπειες, που μπορεί, να επιφέρει η προβολή ενός τέτοιου προτύπου για το νεαρό κοινό.

Καταρχάς αναπτύσσει στους δέκτες την αντίληψη, ότι οι γυναίκες είναι εκ φύσεως αδύναμες και η σωτηρία τους, θα επέλθει από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (κατεξοχήν αρσενικού φύλλου), ότι κάποια μέρα ο πρίγκιπας τους θα έρθει, οι γαμήλιες καμπάνες θα ηχήσουν και η ευτυχία τους θα έχει επέλθει, αποτρέποντας τες έτσι από την αναζήτηση και εκδήλωση της προσωπικής τους δύναμης.

Ακόμη πολλές φορές έχουμε συναντήσει πριγκίπισσες που θα θυσίαζαν την προσωπική τους ευτυχία ή ακόμη και τους ανθρώπους που αγαπάνε για να γίνουν μέρος του κόσμου της «μοναδικής» τους αγάπης και να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε αυτόν και μελλοντικά στην οικογένεια τους, προβάλλοντας έτσι το στερεότυπο του ότι μία γυναίκα -σε αντίθεση με έναν άνδρα- δεν μπορεί, να είναι καλή μητέρα και παράλληλα, να διαπρέπει σε επαγγελματικό τομέα ή σε άλλες ασχολίες και ανθρώπους από τα οποία αντλεί ευτυχία.

Τέλος αναμφίβολα τα πρότυπα ομορφιάς της Disney αν και ποικίλουν σε χρώματα επιδερμίδων, θα μπορούσαν, να θεωρηθούν τουλάχιστον μη ρεαλιστικά από άποψη σωματοτύπων. Δεν θα μπορούσε άραγε ένα παραμύθι παλιό όσο κι ο χρόνος, να βγει αληθινό αν η πρωταγωνίστρια δεν ήταν στερεοτυπικά όμορφη, αλλά κατείχε ομορφιά μοναδική και ιδίως εσωτερική;

Ταινίες που στοχεύουν στο παιδικό κοινό, οφείλουν να διδάσκουν στους θεατές, πως να αγκαλιάζουν, αγαπούν και αποδέχονται την εμφάνιση τους και όχι να τους προσφέρουν είδωλα «άπιαστα», που θα τους δημιουργούν την αντίληψη ότι η αξία τους και το περιεχόμενο τους κρίνεται από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Παρόλα αυτά με το πέρασμα των χρόνων μπορούμε να διακρίνουμε εμφανή βελτίωση στα πρότυπα της Disney. Δυναμικές ηρωίδες με πίστη στις προσωπικές τους δυνάμεις, τόλμη, θάρρος, όραμα και κουράγιο αρχίζουν να ανθίζουν διδάσκοντας στα νεαρά κορίτσια, ότι είναι ικανές για τα πάντα και μόνο αυτές ελέγχουν το πεπρωμένο τους.

Ανταγωνίστριες της καθημερινότητας που προβάλλουν, ότι με σκληρή καθημερινή δουλειά, όλα θα πάνε όπως είχες επιθυμήσει, κορίτσια που βλέπουν ότι η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στην εσωτερική «αντανάκλαση» του ατόμου και νεαρές γυναίκες έτοιμες να ζήσουν τη ζωή τους και να φτάσουν όσο πιο «μακριά» μπορούν, που γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται έναν άνδρα για να βρουν την ευτυχία στη ζωή τους και κατανοούν την αξία της πλατωνικής και οικογενειακής αγάπης.

Επιπροσθέτως παρά τα μη ρεαλιστική σωματότυπα που η Disney προβάλει, κατέχει πρωτοπόρο ρόλο στη δημιουργία χαρακτήρων από κάθε γωνιά του κόσμου, προσφέροντας στους θεατές μια εντυπωσιακή «ποικιλία» ταινιών και χαρακτήρων με βαθιές επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου διδάσκοντας, ότι αν ακολουθήσεις τα χνάρια ενός ξένου λαού, μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα που ποτέ δεν ήξερες ή ακόμη είχες φανταστεί και προωθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το σεβασμό και την κατανόηση προς τη διαφορετικότητα.

Πρέπει λοιπόν, να θυμόμαστε ότι στόχος των ηρωίδων της Disney είναι, να αναδείξουν ότι κάθε κορίτσι είναι μοναδικό, κρύβει μέσα του μια ξεχωριστή πριγκίπισσα και του αξίζει το καλύτερο δυνατό. Του αξίζει ευτυχία, επιτυχία, αγάπη, ισάξια αντιμετώπιση και ευκαιρίες και όλες ανεξαρτήτως έχουν τη δύναμη, να τα διεκδικήσουν.

Άλλωστε δεν πρέπει, να αγνοούμε ότι όλα τα παλιά και δυνητικά αρνητικά πρότυπα της Disney βασίζονται σε στερεοτυπικές αντιλήψεις που η κοινωνία έθετε γύρω από τη γυναίκα περιορίζοντας την και ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες κατέχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εμπνεύσουν τα σύγχρονα κορίτσια.

P.S : Ελπίζω να εντοπίσετε όλα τα κρυμμένα lyrics τραγουδιών μέσα στο κείμενο!

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top