Η χώρα της παράνομης «ελευθερίας» | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρίνα Λάζαρη

Κι εκεί που νόμιζες ότι μόνο η Ελλάδα μας είναι μίλια μακριά από την αποδοχή και τη στήριξη της ομοφυλοφιλίας και της απελευθέρωσης, το BBC μας ανατρέπει τα δεδομένα.

Στο Μπουρούντι, λοιπόν, μια φτωχή χώρα της κεντρικής Αφρικής βρέθηκε το BBC όπου και μίλησε με 12 γυναίκες μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Στη χώρα αυτή σχεδόν 11 εκατομμύρια πληθυσμό – όπως και η Ελλάδα – το διαδίκτυο είναι για τους πολύ λίγους που ζουν κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας (έως τις 16/1/2019), τη Μπουζουμπούρα.

Μέχρι στιγμής, οι ομοιότητες Μπουρούντι – Ελλάδας είναι φανερές. Φτωχές χώρες, σχεδόν ίσοι πληθυσμοί, διακρίσεις κλπ. Ωστόσο, θα τολμούσαμε να πούμε ότι – ευτυχώς – είμαστε σε πλεονεκτική θέση καθώς στο Μπουρούντι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και μάλιστα σε όλη τη χώρα.
Ευκολότερη είναι η επικοινωνία ανάμεσα στις γυναίκες της πρωτεύουσας, οι οποίες έχουν βρει έναν μοναδικό κώδικα για να εντοπίζουν η μία την άλλη. Καθιέρωσαν ένα σύμβολο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, το οποίο για λόγους ασφάλειας, το BBC αντικατέστησε με ένα άλλο. Πρόκειται για μια βιολέτα, ένα λουλούδι το οποίο έδιναν οι ομοφυλόφιλες στις αγαπημένες τους την περίοδο του 1900.
Η γνωριμία δύο ομοφυλόφιλων γυναικών σε αυτή τη χώρα, γίνεται είτε μέσω του – περιορισμένου, όπως αναφέραμε – διαδικτύου, είτε τυχαία. Γυναίκες παντρεμένες, με παιδιά και έναν (φαινομενικά) τέλειο γάμο, αναζητούν άλλες γυναίκες που καταπιέζουν επίσης τα συναισθήματά τους. Γυναίκες που δε διστάζουν να νιώσουν αληθινά συναισθήματα και να ζήσουν όπως ήθελαν πάντα. Ελεύθερες. Σε μια χώρα όπου η συναισθηματική ελευθερία εμποδίζεται δια νόμου, οι γυναίκες αυτές είναι ηρωίδες.

Η – μάλλον – παρήγορη φράση «Ορίστε, υπάρχουν και χειρότερα…» δεν είναι και τόσο παρήγορη τελικά. Όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες, το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, και ας προσπαθήσουμε όλοι για έναν ισότιμο και ελεύθερο κόσμο.

«From a religious point of view, if God had thought homosexuality is a sin, he would not have created gay people.» – Howard Dean

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top