Ι Daniel Blake: H νέα ταινία του Ken Loach

Η νέα ταινία του Ken Loach, και φετινή νικήτρια του φεστιβάλ Καννών ‘Εγώ ο Ντάνιελ Μπλεικ’ ,είναι ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει  τα τελευταία χρόνια στο σινεμά. Η παγκόσμια κρίση αλλά πολύ περισσότερο, η κρίση αξιών και παράλληλα  το σύστημα που δεν βλέπει παρά μόνο αριθμούς χωρίς να νοιάζεται ουσιαστικά για τον άνθρωπο είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του φιλμ που πραγματικά σε συνεπαίρνει με τη θεματική του και την απλότητα των ηρώων του.

 

Ο κύριος Μπλεικ λοιπόν που όλη του τη ζωή εργαζόταν σαν ξυλουργός σε μια φτωχή περιοχή του Νιούκαστλ,  βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τη κρατική μηχανή και δε μπορεί να φέρει εις πέρας, τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ξεκινώντας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να βγάλει μια άκρη και να καταφέρει να βρει  λύση στο πρόβλημα του, θα γνωρίσει την Κειτι  μια άνεργη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της. Εκ πρώτης όψεως , οι ιστορίες και οι ηλικίες τους μοιάζουν εντελώς διαφορετικές, όμως η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο  θα πρέπει  και οι δυο να παλέψουν ενάντια σε ένα κόσμο που μέχρι πρότινος δεν είχαν φωνή.

 

Αποφεύγοντας τους  μελοδραματισμούς και με όπλο την αμεσότητα των ερμηνειών και την καθαρότητα της ιστορίας του, το ‘Εγώ ο Ντανιελ Μπλεικ’ θα κάνει το κοινό να προβληματιστεί και να συγκινηθεί για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά που προβάλλει είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουμε.

 

Γιατί όπως είπε και ο Ken Loach στη συνέντευξη του “μια ιστορία χωρίς αποτέλεσμα δεν έχει και πολύ σημασία, το θέμα είναι η ιστορία αυτή να βοηθήσει στο ανοίξει η συζήτηση, για  όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και ειδικά στους ανθρώπους των κατώτερων στρωμάτων που το σύστημα αποφάσισε να τιμωρήσει»

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top