Η διαχείριση της υπομονής | Πάστα Φλώρα

Αρκετές είναι οι φορές, όπου βρίσκουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις ανυπομονησίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει η αίσθηση πως τα πράγματα αργούν να προχωρήσουν. Έχουμε αναρωτηθεί, ωστόσο, κατά πόσο είμαστε οι ίδιοι υπαίτιοι αυτής της βραδύτητας των εξελίξεων;

Με την προσμονή του να συμβεί ένα πολύ επιθυμητό για εμάς γεγονός, συχνά αφήνουμε το χρόνο να περνά άσκοπα αναλώνοντας φαιά ουσία σε ερωτήματα όπως «τι θα συνέβαινε εάν… πότε θα γίνει…γιατί δεν συμβαίνει…τι θα μπορούσα να κάνω εγώ για να συμβεί…;». Είναι βέβαιο, πως δεν μπορούμε μόνοι εξ ολοκλήρου να φθάσουμε στην επίτευξη μίας κατάστασης, εκτός κι αν δεν υπάρχουν άλλοι εξωγενείς παράγοντες πέραν του ίδιου μας του εαυτού. Αρκετοί είναι εκείνοι, οι οποίοι όσο περιμένουν κάτι, τόσο περισσότερο απογοητεύονται όταν περνά ο χρόνος και βλέπουν ότι εκείνο αργεί ή δεν συμβάλλουν οι καταστάσεις στο να πραγματοποιηθεί. Πώς θα μπορούσαμε, επομένως, να αποκτήσουμε την απαραίτητη υπομονή, όσο αναμένουμε ένα γεγονός;

Αρχικά, πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε μία θετικότερη οπτική γωνία. Να ζυγίσουμε, δηλαδή, τις πιθανότητες του να συμβεί κάτι. Σε περίπτωση που συμβεί, θα έχουμε ικανοποιήσει την προσωπική μας επιθυμία, γεγονός το οποίο θα μας χαροποιήσει. Στην περίπτωση, όμως, που δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να αναλογιστούμε το κατά πόσο εκείνη η κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει για εμάς μία διδακτική εμπειρία και τι θα αποκομίσουμε, προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά σφάλματα.

Αργότερα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το τι είμαστε σε θέση να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να συντελέσουμε έστω και στο ελάχιστο στην επίτευξη του γεγονότος που επιθυμούμε και να το πράξουμε με τον αποδοτικότερο τρόπο, δεδομένων των συνθηκών. 

Ύστερα, σειρά έχει το δυσκολότερο μέρος. Να μην αναλώνουμε τη σκέψη μας σε αυτό το γεγονός. Από την στιγμή που αναλογιστήκαμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες και κάναμε αυτό που χρειάζεται, καλό θα ήταν να εστιάσουμε σε άλλα πράγματα, για να μην το σκεφτόμαστε σε υπερβολικό βαθμό. Θα μπορούσαμε να γίνουμε παραγωγικοί με τον δικό μας τρόπο ή να ασχοληθούμε με πράγματα, τα οποία απαιτούν αφοσίωση και ενδεχομένως να συντελούν στην προσωπική εξέλιξή μας.

Είναι δύσκολη η αναμονή γεγονότων που επιθυμούμε, αλλά μπορούμε μέσω της υπομονής και της διαχείρισης καταστάσεων να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας και να μην αφήσουμε το άγχος και τις αρνητικές εκφάνσεις της ανυπομονησίας να μας καταλάβουν.

Κωνσταντίνα Φύτα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top