Η επιρροή των social media στην ψυχολογία μας | Πάστα Φλώρα

Τα social media όπως Instagram, Facebook, Twitter κατέχουν πλέον μία σημαντική θέση στη ζωή μας. Δεν αποτελούν μόνο ένα μέσο επικοινωνίας αλλά και έναν τρόπο έκφρασης, δημιουργίας και πληροφόρησης. Η τελειοποίηση τους άνοιξε νέους ορίζοντες στην επικοινωνία, στη διακίνηση ιδεών και στην αυτο μόρφωση. Πέρα, όμως, από τις θετικές πλευρές, η χρήση των social media εγκυμονεί κινδύνους.

Στα social media οι άνθρωποι προβάλλουν μόνο την καλύτερη εκδοχή τους εαυτού τους, τα highlights,  στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τη ψυχολογία τους και να δημιουργήσουν μια  εναλλακτική ταυτότητα του ανθρώπινου εαυτού ο οποίος θα ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έχει θέσει η κοινωνία. Η δημιουργία του ιδανικού εαυτού επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία του ατόμου και συμβάλλει στη δημιουργία καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν μία διαφορετική ζωή, για αυτό αναζητούν διέξοδο στον online κόσμο.

Έτσι, η αυτοεκτίμηση μας αρχίζει να επηρεάζεται άμεσα από το πόσα like πήρε η φωτογραφία μας, ποιος είδε τις ιστορίες μας, ποιος σχολίασε στη φωτογραφία μας. Χτίζουμε, δηλαδή, μία εικόνα βασισμένη στο πως μας βλέπουν οι άλλοι και όχι στο πως πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι ότι είμαστε.

Τότε, έρχεται η σύγκριση. Τείνουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με “την πιο ωραία εικόνα” του άλλου.Όμως, αυτό που δεν αντιλαμβανόμστε είναι ότι σχεδόν κανένας δεν κοινοποιεί τις δυσάρεστες στιγμές αλλά τις πιο λαμπερές.

Επίσης, ένα ακόμη αρνητικό συναίσθημα είναι ο φόβος μήπως χάσουμε τις εξελίξεις, το τι συμβαίνει το λεγόμενο FoMo (Fear of missing out). Το άτομο, δηλαδή, έχει μία μόνιμη ανησυχία ότι κάποιος ζει μία συναρπαστική εμπειρία από την οποία απουσιάζει. Έτσι αν η κυρίαρχη σκέψη μας είναι “Πόσο ωραία περνάνε” όταν βλέπουμε τις ιστορίες των φίλων μας στο Instagram τότε πίσω από αυτό κρύβεται η ζήλια και ο φθόνος που προέρχονται από το σύνδρομο κατωτερότητας.

Όσο εμείς αφιερώνουμε άπλετο χρόνο στο να  δημιουργήσουμε τον ιδανικό εαυτό ο  οποίος ταιριάζει στον ψεύτικο κόσμο των social media, εκεί έξω υπάρχει ένας πραγματικός κόσμος που μας περιμένει.

Μαγδαληνή Μανουσάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top