Η νύχτα των Πνευμάτων στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα | Ελλάδα Κράλλη

 

Η γιορτή του Halloween όπως την γιορτάζουν στο εξωτερικό διαφέρει κατά πολύ με τις δικές μας Απόκριες. Διακοσμούν σπίτια με κολοκύθες που σε τρομάζουν τα βράδια έχοντας μέσα τους αμυδρά φώτα ή κεριά. Βάζουν μάγισσες και σκουπόξυλα, κρεμάνε σκελετούς και τοποθετούν ταφόπλακες με φαναράκια. Αυτά κι άλλα τόσα μόνο για μια μέρα στις 31 Οκτωβρίου. Η ολοκληρωμένη μορφή των λέξεων του Halloween είναι All-Hallows-Even που σημαίνει το βράδυ πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων που γιορτάζεται 1η Νοεμβρίου. Αυτή η γιορτή ξεκίνησε από την Ιρλανδία και την μετέφεραν και στην Αμερική ιρλανδοί μετανάστες περίπου τον 19ο αιώνα. Πιστεύεται ότι εκείνη τη μοναδική μέρα οι ψυχές των νεκρών μπορούν να επιστρέψουν. Αναζητούν ένα σώμα ξανά για να ζήσουν. Τα κουστούμια όπως και οι φωνές και όλο το σκηνικό που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ένας τρόπος για να τρομάζουν τα πνεύματα να παραμένουν μακριά. Τι να έχει συμβεί άραγε αυτούς τους αιώνες; Άραγε κάποια ψυχή βρήκε καταφύγιο σε ένα σώμα επιστρέφοντας στη ζωή;

Ασχέτως αν μένω στην Ελλάδα μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η γιορτή και όνειρό μου είναι να την ζήσω κάποια στιγμή σε κάποιο μέρος της Αμερικής ή στην Ιρλανδία. Αν όμως είστε κι εσείς λάτρης του Halloween και αναζητάτε μια διέξοδο στο να το ζήσετε από κοντά ίσως οι επόμενες γραμμές που θα διαβάσετε να σας ενθουσιάσουν ή να σας τρομάξουν.

Για πρώτη φορά η Airbnb ενοικίασε το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία για μια διανυκτέρευση στις 31 Οκτωβρίου την ημέρα του Halloween. Μετά από 68 χρόνια που υπήρξε διανυκτέρευση σε αυτό το κάστρο δίνεται πλέον αυτή η δυνατότητα. Όποιο ζευγάρι κερδίσει τον διαγωνισμό θα περάσει τη νύχτα του εκεί και αφού δειπνήσει καλά, ο «αιώνιος» ύπνος θα τους περιμένει σε δυο μεγάλα φέρετρα με κόκκινο βελούδο. Μια αναπαράσταση από το βιβλίο του Bram Stoker όπου ο Δράκουλας κοιμόταν στο φέρετρο του κάτω στην κρύπτη. Εκεί θα παραμείνει απομονωμένο το ζευγάρι με θέα τους την όμορφη βαμπιρική διακόσμηση,  μα με αυτό το τίμημα.

Οι καλεσμένοι σύμφωνα με το βιβλίο θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες κατά τη διαμονή τους στο κάστρο.

1)            Δεν πρέπει να κουβαλάνε ίχνος σκόρδου

2)            Παράκληση των ασημικών να παραμείνουν σπίτι του καθενός και όχι εκεί

3)            Αποχή από τα μαχαιροπίρουνα για δικό σας καλό

4)            Αποχή του σταυρού ή σχηματισμός του

5)            Να προσέχετε τις νυχτερίδες στο κάστρο

6)            Να κλείνετε τις κουρτίνες πριν την ανατολή

7)            Και ο Κόμης δεν είναι φαν στο να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη

 

Σύμφωνα με την ρουμάνικη παράδοση το σκόρδο έδιωχνε το κακό. Τώρα πόσο τολμηρό θα είναι αυτό το ζευγάρι που θα κοιμηθεί στα φέρετρα; Κατά την προσωπική μου άποψη θα ήθελα τόσο πολύ να επισκεφτώ το κάστρο του Δράκουλα (είναι ένας από τους στόχους μου), μιας και κάθε χρόνο έχει πάνω 600.000 χιλιάδες τουρίστες. Είναι τόσο μοναδικό αξιοθέατο και τόσο όμορφο σαν ατμόσφαιρα και τοποθεσία που φαντάζει παραμυθένιο, μα είναι πραγματικότητα. Ίσως εκείνοι που κερδίσουν στον διαγωνισμό να έχουν τόσο γερό στομάχι για τον βελούδινο ύπνο τους που να μην τους νοιάξει ιδιαίτερα και να χαθούν στην ομορφιά του χώρου. Μήπως συναντήσουν τον Κόμη εκείνη τη μέρα; Αυτό θα φανεί με μια επίσκεψη τους την Νύχτα με των Πνευμάτων.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/world/europe/halloween-treat-a-night-at-draculas-castle-in-transylvania/2016/10/17/e78ca158-9433-11e6-9cae-2a3574e296a6_story.html

http://abcnews.go.com/Lifestyle/wireStory/halloween-treat-night-draculas-castle-transylvania-42852171

http://www.huffingtonpost.com/entry/draculas-castle-halloween-airbnb_us_580493b9e4b06e0475959a40

http://www.lifo.gr/now/world/117918

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top