Η πανδημία σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο σημαντική είναι η κωμωδία | Πάστα Φλώρα

Τους τελευταίους μήνες διανύουμε μια πρωτόγνωρη και άκρως στρεσοφόρα περίοδο λόγω της πανδημίας, παγκοσμίως.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ χιλιάδες δεν τα έχουν καταφέρει. Εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, λοιπόν, το να στραφεί κάποιoς προς την κωμωδία μπορεί να μοιάζει για μερικά άτομα αδιανόητο, ακόμα και ασέβεια προς τους ανθρώπους που υποφέρουν ποικιλοτρόπως.

Μεγάλη μερίδα του κόσμου μπορεί να αισθάνεται άβολα με το να απορροφηθεί από ένα κωμικό δρώμενο αυτόν τον καιρό, ενώ άλλα άτομα το επιλέγουν ως διέξοδο· όπως ακριβώς, άλλα καταφεύγουν στο τρέξιμο, το διάβασμα, τη γυμναστική, το γράψιμο κ.λπ. 

Όπως λέει και το γνωστό γνωμικό «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο». Το γέλιο αποτελεί τη πιο μεταδοτική συναισθηματική μας εμπειρία και είναι, κυρίως, συνυφασμένη με τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Όταν γελάσει κάποιο άτομο με ένα ανέκδοτο, είναι πολύ πιθανό να γελάσουμε και εμείς, ακόμα και αν δεν το εκτιμήσαμε ιδιαίτερα. Αποτελεί την κύρια έκφραση χαράς και διασκέδασης όλων των ανθρώπων. Ωστόσο, η χρήση του γέλιου δεν σταματάει εκεί.

Χρησιμοποιείται συχνά και ως αμυντικός μηχανισμός έναντι σε περιπτώσεις που προκαλούν αμηχανία, ντροπή ακόμα και φόβο, αγωνία και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η σύγχρονη πανδημία.

Ακόμα και σε μεγάλες τραγωδίες, το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στο να ανταπεξέλθουμε και να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ψυχική υγεία μας και την επαφή με την ανθρώπινη υπόστασή μας (βλ. ντοκιμαντέρ «The Last Laugh», 2017).

Κοινώς, ρίχνει φως στο σκοτάδι και μας βοηθάει να ξεφύγουμε, έστω παροδικά, από ανυπόφορες καταστάσεις. Προφανώς, η κωμωδία δεν μπορεί ως διά μαγείας να δώσει λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα, ούτε είναι αυτός ο σκοπός της εξαρχής. Στόχος της είναι να διασκεδάσει το κοινό της και ενίοτε να διδάξει κάτι, να προβληματίσει, να εγείρει την σκέψη. Να μας στηρίξει και να μας δώσει την κατάλληλη ώθηση ώστε να διαχειριστούμε αλλόκοτα ή/και δυσάρεστα γεγονότα. 

Μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε εν μία νυκτί όλες τις συνέπειες που επέφερε η πανδημία, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε απέναντι στα νέα γεγονότα και σ’ αυτήν την προσπάθεια, η κωμωδία είναι σύμμαχός μας.

Το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το μέλλον δεν ωφελεί κανέναν άνθρωπο, παρά μόνο τον επιβαρύνει σωματικά και ψυχικά. Από την άλλη, το γέλιο επενεργεί θετικά και στους δύο τομείς, ενώ έρευνες διεξάγονται συνεχώς με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του και την ενδεχόμενη αξιοποίησή τους θεραπευτικά

Ενδεικτικά, αν θέλαμε να ονομάσουμε μερικά από τα οφέλη, θα λέγαμε ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους ανεβάζοντας την αίσθηση ευφορίας, χαλαρώνει τους μύες μας, βοηθάει στην καλύτερη αρτηριακή κυκλοφορία και υποστηρίζει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οφέλη, απολύτως χρήσιμα όχι μόνο για την τωρινή περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το γεγονός ότι αποτελεί τρόπο διαφυγής, έστω παροδικά, από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας.

Η κωμωδία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πάντα μπορεί να δημιουργηθεί έστω ένα μικρό παραθυράκι για αυτήν. Ακόμα και στις τραγωδίες και τα έντονα δράματα αναζητάμε αυτό που λέμε «comic relief» (ελληνιστί: «κωμική ανακούφιση»), όσο μικρό και στιγμιαίο και αν είναι αυτό, έστω και αν περιορίζεται σε ένα ανεπαίσθητο μειδίαμα στο πρόσωπό μας. Χρησιμοποιούμε το γέλιο, συνειδητά και μη, ώστε να αποδεχτούμε και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε άβολες καταστάσεις. 

Το γέλιο και οι πηγές αυτού βρίσκονται παντού και είναι προσβάσιμες για όλο το κοινό σ’ όλον τον κόσμο. Εκατομμύρια ανθρώπων καθημερινά διακωμωδούν την αλλοπρόσαλλη νέα πραγματικότητα που ζούμε, μέσω memes, βιντεάκια και αναρτήσεις σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κωμωδία μας δίνει το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε και να προσαρμοστούμε στη καινούρια ρουτίνα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο κόσμος στην πλειοψηφία του είναι δεκτικός σ’ αυτές τις ενέργειες και μάλιστα, τις  αποζητάει για να «ξεφύγει», έστω για λίγο. 

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες κωμικοί προσφέρουν πλούσιο υλικό σε όλες τις πλατφόρμες. Μέσα από αυτές τις ενέργειες κερδισμένοι βγαίνουν όλοι οι άνθρωποι· τόσο οι δημιουργοί όσο το κοινό τους. Επιπλέον, πολυάριθμες κωμικές σειρές (αγαπάμε Friends) και ταινίες είναι διαθέσιμες σε συνδρομητικά και δωρεάν κανάλια και προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και ανακούφισης. 

“A day without laughter is a day wasted.”

Nicolas Chamfort (1741- 1794, Γάλλος συγγραφέας)

 Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top