Η ψυχική διαταραχή στο παραμύθι | Πάστα Φλώρα

Πόσα πράγματα μπορούμε τελικά να μάθουμε από τα παραμύθια, με τα οποία μεγαλώσαμε; Αδιαμφισβήτητα, όλα όσα διαβάζαμε μικροί, έχουν εντυπωθεί και χαραχθεί μέσα μας με κάποιον τρόπο. Δίνουν νοήματα, όποτε αυτό χρειάζεται.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που τα παραμύθια μας μιλούν για ψυχικές διαταραχές ή για πρότυπα, πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Ποτέ πριν, διαβάζοντας το βιβλίο ή βλέποντας τη ταινία, σε οποιαδήποτε εκδοχή της, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό το τι ακριβώς πραγματεύτεται η ιστορία αυτή. Μέχρι τη στιγμή που διάβασα για το σύνδρομο Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. 

Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους να δημιουργούν με το μυαλό τους αναληθείς εικόνες, διαστρεβλωμένες, καθώς και αδυναμία προσανατολισμού στον χωροχρόνο. Μάλιστα, λέγεται, πως και ο ίδιος ο συγγραφέας του παραμυθιού, αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες, κυρίως στο οπτικό του πεδίο, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη πραγματικότητα.

Παραλληρίζοντας το σύνδρομο αυτό με την σημερινή μας εποχή, μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πόσοι άνθρωποι ζουν κάτω από την επιρροή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Η ρουτίνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται αναίτια με αγένεια και δίχως σεβασμό, στις περισσότερες συνθήκες συναναστροφής με τους άλλους. Αυτό, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου, άλλωστε. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό την επήρεια του συνδρόμου, νιώθουν πως όλα γύρω τους είτε τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είτε προχωρούν πολύ αργά, προκαλώντας τους δυσφορία. Η ύπαρξη έντονων παραισθήσεων, τους οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες όμως, μετά από λίγο υποχωρούν. Για αυτό, τα συγκεκριμένα άτομα, βιώνουν έντονο άγχος και πανικό, εξαιτίας της ξαφνικής εμφάνισης όλων των παραπάνω.

Μπορεί το σύνδρομο αυτό, να παρομοιάζει με άλλες ψυχικές διαταραχές, όμως είναι σημαντικό, να διαχωριστεί από αυτές. Αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι στο φάσμα των ψυχικών διαταραχών, εξαρετικά σπάνιο, που αξίζει την προσοχή όλων.

Ζώντας μέσα στο σύνδρομο «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», όλα μπορεί να φαίνονται αλλιώτικα. Στη πραγματικότητα όμως, λίγο απέχουν από την ζωή που κάνουν οι κατά κόσμον φυσιολογικοί. Όλοι ίδιοι είμαστε, ο καθένας με τα δικά του ξεχωριστά γνωρίσματα. 

Και αν κάτι μας μαθαίνουν τα παραμύθια, είναι να αγαπάμε το κάθετι διαφορετικό, να μη κρίνουμε από εξωτερικά χαρακτηριστικά και να κατανοούμε βαθιά τους άλλους. 

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top