Η Τέχνη Του Να Τα Βλέπεις Όλα Θετικά | Πάστα Φλώρα

Θα μπορούσε κανείς να γελάσει με το τίτλο αυτού του κειμένου κάνοντας την πιο απλή , άμεση σκέψη πως το να τα βλέπεις όλα από τη θετική σκοπιά τους είναι πράγματι αδύνατο . Οι συνθήκες αλλάζουν , το ίδιο και οι προβληματισμοί . Εσύ είσαι ο μόνος παράγοντας που παραμένει κοινός καθώς τα διάφορα προβλήματα εμφανίζονται μπροστά σου . Επομένως οι λύσεις σε αυτά εξαρτώνται πολύ περισσότερο από την προσωπικότητα σου και το τρόπο σκέψης  παρά από τους εξωγενείς παράγοντες .

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά . Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι όταν σου προκύπτει κάποιο πρόβλημα είναι φυσικά η ψυχραιμία . Μείνε ψύχραιμος , «θα πάνε όλα καλά» . Μια τέτοιου είδους σκέψη μπορεί όχι μόνο να σε καθησυχάσει , αλλά θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πολύ καλύτερα και τα χαρακτηριστικά του ζητήματος ώστε να προβείς σε πιο σωστή αντιμετώπιση .

Σκέψου πως υπάρχουν αληθινά προβλήματα …

Ο καθένας ανησυχεί για το δικό του λόγο , για το τι θα φορέσει , για το αν θα βρει χρόνο να πιει ένα καφέ με τους φίλους του , για το πως θα βρει χρήματα για να αγοράσει εκείνο το πολυτελές αυτοκίνητο , αλλά σκέψου…υπάρχουν όντως αληθινά προβλήματα . Κάπου εκεί έξω , ο κόσμος πεθαίνει και μάλιστα όχι από δική του επιλογή .

Ο συλλογισμός αυτός μας κάνει πραγματικά ώρες-ώρες να συνειδητοποιούμε πόσο μικρά είναι όλα αυτά τα δικά μας ζητήματα που τελικά ονομάζουμε προβλήματα . Ανησυχούμε , αγχωνόμαστε , κλαίμε με το παραμικρό εμπόδιο αφήνοντας όλα αυτά τα μικροσκοπικά να μας καταβάλλουν . Θα μου πεις βέβαια , επειδή -ευτυχώς- τα προβλήματά μας δεν είναι τέτοιου μεγέθους δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι προβλήματα . Και ναι , έχεις δίκιο .

Αλλά σκέψου πόσο μικρή είναι η ζωή. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν . Και χωρίς να έχουν εξασκήσει αυτή τη «τέχνη» του να τα βλέπεις όλα θετικά , φτάνουν στο τέλος και συνειδητοποιούν το νόημα της ζωής . Είναι τόσο κρίμα να επενδύουμε τόση ενέργεια και χρόνο σε πράγματα που μας τρώνε , αντί να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή . Ποιος θα ήθελε να το καταλάβει αυτό όταν ήδη έχουν περάσει τα χρόνια ; Η φθορά τότε θα είναι μεγάλη και οι στιγμές θα έχουν χαθεί .

Και στην τελική, αν ο Σοπενχάουερ – αυτός ο κατεξοχήν μάστερ της απαισιοδοξίας – κατάφερε να αποτυπώσει τη ματαιότητα της ζωής σε ένα βιβλίο , ώστε τελικά να οδηγηθεί στο συμπέρασμα του να ζεις την κάθε στιγμή , τότε σίγουρα μπορεί ο καθένας να αποκλίνει των σκέψεων του και να σκέφτεται θετικά . Το πολυδιαβασμένο του βιβλίο με τίτλο «Η τέχνη να επιβιώνεις» πραγματεύεται ακριβώς αυτό το κομμάτι της ζωής . Η κάθε στιγμή είναι μοναδική και η ζωή πολύ μικρή για τα άγχη μας !

   Ζουγιανού  Πελαγία

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top