Η zero waste φιλοσοφία στη ζωή μας. Μήπως ήρθε η ώρα να την ακολουθησεις; | Πάστα Φλώρα

Το zero waste ή όπως το συναντούμε λιγότερο συχνά στα ελληνικά “μηδενικά απορρίμματα”, είναι η διατήρηση όλων των πόρων με μέσο την ηθική (ethical) παραγωγή, κατανάλωση, και επαναχρησιμοποίηση (reusing) προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς την καύση τους, και χωρίς να απορριφθούν στο χώμα, στο νερό ή στον αέρα με τρόπο που θα απειληθεί το περιβάλλον και κατ’επέκταση, η ανθρώπινη υγεία.

H Zero Waste International Alliance συστάθηκε το 2002 με σκοπό την θέσπιση προτύπων για έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απορρίμματα.

Το 2004 εγκρίθηκε ένας ορισμός από την ZWIA, ωστόσο ο αναθεωρημένος ορισμός που δημοσιεύτηκε το 2009 (κι έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες στον καθορισμό των δικών τους στόχων για μηδενικά απόβλητα) είναι ο παρακάτω:

“Το Zero Waste είναι ένα ηθικό, οικονομικό, επαρκές και με όραμα κίνημα, που έχει ως στόχο, να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους, ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους προς χρήση από άλλους ανθρώπους”.

Η υιοθέτηση ενός Zero Waste τρόπου ζωής μπορεί να εξαλείψει την εναπόθεση απορριμάτων στο έδαφος, στο νερό ή στον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών  και συνοψίζεται σε 5 βασικές αρχές που είναι οι εξής:

1) Refuse: Αρνήσου να καταναλώσεις ό,τι δε χρειάζεσαι πραγματικά όπως π.χ ένα πλαστικό καλαμάκι ή το πλαστικό μπουκαλάκι νερό (αφού τίποτα από αυτά δεν ανακυκλώνεται).

2) Reduce: Μείωσε στο ελάχιστο την κατανάλωση κάποιων πραγμάτων, αν δε μπορείς να την αποφύγεις 100%. Για παράδειγμα τη χρήση πλαστικής σακούλας ή πλαστικά κύπελα του καφέ!

3) Reuse: Κράτησε και ξαναχρησιμοποίησε τα αντικείμενα που η πρώτη σου σκέψη είναι να τα πετάξεις στα σκουπίδια, όπως οι πλαστικές σακούλες super market ή διάφορες συσκευασίες (βάζα)

4) Recycle: Να πετάς στην ανακύκλωση ό, τι ανακυκλώνεται κι όχι στα σκουπίδια (συμπεραλαμβανομένων των μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών-κινητών)

5) Rot: Να κομποστοποιείς τα οργανικά σου σκουπίδια (φλούδες και κουκούτσια από φρούτα και λαχανικά,έλαια).

Η υιοθέτηση ενός zero waste τρόπου ζωής προϋποθέτει να έχει κανείς οικολογική συνείδηση και να κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα κάθε μέρα.

Ενημερώσου για την αντικατάσταση πλαστικών υλικών με αλλά βιοδιασπώμενα με αφορμή τον #plasticfreejuly και κανε σήμερα το πρώτο βήμα προς τον Zero Waste τρόπο ζωής.

Εmi Stamelaki

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top