In a single world | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Άννα Αρχοντή

Τυχεροί αυτοί που έχουν βρει κάποιον να αγαπούν και να τους αγαπάνε. Να φροντίζουν και να τους φροντίζει κάθε φορά που το έχουν ανάγκη. Κάνουν το κόσμο λίγο καλύτερο, ομορφότερο.

Τυχεροί όμως – και αξιοθαύμαστοι – εκείνοι που “τολμούν” και περιφέρονται μόνοι την εποχή που έχει κάνει τις σχέσεις να μοιάζουν πιο αναγκαίες από ότι είναι. Σ’ έναν single world, τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Ούτε καν η υποτιθέμενη μοναξιά.

Οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει πως δεν χρειάζονται κάποιον δίπλα τους, είναι εκείνοι που δεν στηρίζονται πουθενά και σε κανέναν για το ευ ζην. Η ζωή τους έχει αρκετό ενδιαφέρον, περισσότερο από όσο οι άλλοι υποθέτουν. Είναι ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και τα κατορθώματά τους. Tο τελευταίο που χρειάζονται είναι αυτά τα βλέμματα λύπης και ψεύτικης συμπόνιας κάθε φορά που ξεστομούν “δεν έχω σχέση”, λες και είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να τους χτυπήσει την πόρτα! Ειδικά όταν πρόκειται για μια γυναίκα. Λογικό, έτσι;

Πώς θα κοιμηθεί μόνη της το βράδυ; Πώς θα κρεμάσει τις κουρτίνες της; Το αυτοκίνητο; Ποιος θα το παρκάρει;

Ο “μόνος”, ξέρει πολύ καλύτερα τι αξίζει και τι χρειάζεται. Έχει τόσο αυτοσεβασμό, που δεν είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί και να ανεχτεί την βλακεία του καθενός, απλά και μόνο για να είναι σε μια σχέση. Ακούει αηδιαστικά συχνά να του λένε ότι οι προσδοκίες του είναι υπερβολικά ψηλά, ότι θα ξεμείνει και κάποτε θα είναι αργά, but guess what: δεν τον ενδιαφέρει.

Έχει δεσμευτεί με τη ηρεμία της ψυχής του, την εκτόνωση και την ισορροπία του, και δεν του λείπει τίποτα. Είναι αυτός που δεν ικανοποιείται με χλιαρές και μέτριες σχέσεις·με ανθρώπους που σκέφτονται σαν να βρίσκονται κλεισμένοι σε κουτιά, χωρίς φαντασία και ελπίδες. Και ο κόσμος έχει γεμίσει από τέτοιους.

Το κυριότερο όμως που ξέρουν καλά αυτοί οι άνθρωποι, είναι πως η καλή ζωή δεν έρχεται μέσα από το να αλλάζεις κάθε μέρα κρεβάτια και συντρόφους· μέσα απ’ το να γεμίζεις το τηλέφωνό σου με αριθμούς ανθρώπων αδιάφορων, που δε σου προσφέρουν τίποτα παρά λίγες στιγμές.

Έρχεται μέσα από την αίσθηση του να ξέρεις πως τα ‘χεις καταφέρει αρκετά καλά στη ζωή, του να είσαι περήφανος με τον εαυτό σου. Έρχεται μέσα από το να μην ντρέπεσαι για αυτό που είσαι και να μπορείς να υποστηρίζεις τις επιλογές σου χωρίς να νοιάζεσαι για το ποιοι το δέχονται.

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν μόνοι από φόβο. Έχουν δει, έχουν ακούσει. έχουν ζήσει πως είναι το να σε προδίδουν με το χειρότερο τρόπο. Να σε κάνουν κομμάτια λες και ήσουν ο χειρότερος εχθρός. Έχουν νιώσει πως είναι να σου γλυκαίνουν το μυαλό πουλώντας σου ό,τι ήθελες να ακούσεις σε τιμή ευκαιρίας. Και μετά…ένα χάος.

Ξέρουν από πρώτο χέρι το πικρό και άσχημο του συναισθήματος και δεν χρειάζονται πλέον κανέναν. Αφού επιβίωσαν μέσα από αυτό, έχουν μάθει πως το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουν ειρήνη με τον εαυτό τους, που στο κάτω κάτω, όσο απαισιόδοξο και αν ακούγεται, είναι ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Και σαν αποφασίσουν πως είναι καλύτερα μόνοι, αυτοί και η αρχοντιά τους, έχουν να πείσουν και όλους τους άλλους γύρω τους, πως πραγματικά περνούν καλά·πως δεν χρειάζονται δεύτερο μαξιλάρι στο κρεβάτι τους και τους αρέσει που ο χώρος είναι όλος δικός τους. Δε θα τους πιστέψουν εύκολα. Το πιθανότερο είναι να υποθέσουν πως απλά προσπαθούν να κάνουν την “αξιοθρήνητη” κατάστασή τους να φαίνεται λιγότερο λυπηρή. Αλλά δεν πειράζει. Φτάνει που αυτοί ξέρουν και νιώθουν καλά. Και δεν χρειάζεται να το αποδείξουν σε κανέναν.

Ενίοτε, η έννοια του να είσαι μόνος, σημαίνει να μπορείς και να θες να αφιερώνεσαι στις δικές σου ανάγκες. Ανάγκες που ίσως με τον καιρό παραμελήθηκαν χωρίς καν να το καταλάβεις. Ανάγκες που ποτέ δεν είχες σκεφτεί πως ήθελες, ή που έκλεινες τα μάτια κάθε φορά που το συνειδητοποιούσες. Το να είσαι μόνος, σημαίνει να έχεις το θάρρος να δουλεύεις με το εγώ σου. Να διορθώνεις τα λάθη σου και το χαρακτήρα σου. Να πλάθεις τον εαυτό σου για να τον κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερο.

Κ’ αυτό που θα δώσεις σε όποιον κρίνεις πως το αξίζει, να είναι η καλύτερη μορφή του…

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top