#Internet & #Relationshipgoals | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Βέρα Αδαμοπούλου

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Cardiff Metropolitan University, με εξειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Facebook:

https://www.facebook.com/Βέρα-Αδαμοπούλου-Ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική-594945397686475/?modal=admin_todo_tour

Email:

barbara.adamopoulou@gmail.com


Οι πρόοδοι στην τεχνολογία και η αύξηση της χρήσης της στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο στο γραφείο, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον και στο σπίτι, υποδηλώνουν την ανάγκη κοινωνικής σύνδεσης και προσκόλλησης.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Παρέχουν νέους και καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, όπως μηνύματα κειμένου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίας και κοινωνικών δικτύων. Επιτρέπουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση σχέσεων.

Το ερώτημα όμως είναι: Αυτές οι συσκευές μας φέρνουν πιο κοντά ή πιο μακριά;

Η απάντηση μπορεί να εξαρτηθεί από το ποια δεκαετία γεννηθήκατε.

Οι πιο παλιοί μπορεί να παρατηρήσουν τους νέους που κοιτάζουν τις συσκευές τους και να νομίζουν ότι είναι αντικοινωνικοί, αλλά ποιος λέει ότι έχουν δίκιο;

«Απλώς κοινωνικοποιούνται διαφορετικά», λέει ο Robert Weiss, συγγραφέας και θεραπευτής. «Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση εκτός σύνδεσης, καθώς οι διαδικτυακές συνομιλίες συχνά οδηγούν σε μια ημερομηνία συνάντησης για καφέ ή δείπνο», προσθέτει ο Hampton, Αμερικάνος πολιτικός και επιχειρηματίας. Και συνεχίζει πως «με αυτό τον τρόπο γνωρίζουμε την ποικιλομορφία των ανθρώπων στον κοινωνικό μας κύκλο». Στο παρελθόν, ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι όλοι οι φίλοι μας μοιράστηκαν παρόμοιες πεποιθήσεις με τις δικές μας. Αλλά με τα κοινωνικά μέσα, παίρνουμε πολύ περισσότερες καθημερινές στιγμές σε αυτό που ο καθένας κάνει και σκέφτεται.
Σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι έχουν γίνει αρκετά κινητοί και η οικογένεια και οι φίλοι είναι συχνά γεωγραφικά χωρισμένοι, είναι βολικό να διατηρείται η επαφή μέσω της τεχνολογίας.

Συνεπώς, η τεχνολογία βοηθά τις σχέσεις να διαρκούν με το χρόνο και την απόσταση. Για τους φίλους που δεν μπορούν πάντα να συναντηθούν αυτοπροσώπως, η τεχνολογία τους βοηθά να παραμένουν συνδεδεμένοι.

Με τον πολλαπλασιασμό των τεχνολογιών που μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του χρόνου και του χώρου, θα πίστευε κανείς ότι αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουν άλλους πολιτισμούς, να συναντήσουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις οικογενειακές σχέσεις, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους άλλους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν κοινωνικά έμπειροι.

Ωστόσο, ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να απομονώνονται όλο και περισσότερο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές συνέπειες, όπως να περιορίσουν τις προσωπικές επαφές και την ένταση των σχέσεων. Η φύση του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της σχέσης.

Το Διαδίκτυο είναι σαφώς η τηλεόραση του 21ου αιώνα, ένα ηλεκτρονικό φάρμακο που συχνά μας απομακρύνει από τον φυσικό κόσμο.

Πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε έναν άφθονο αριθμό σχέσεων μέσω της τεχνολογίας, αλλά μερικές φορές η ποσότητα αυτών των σχέσεων αφήνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ποιοτικά άδειοι. Προφανώς, η τεχνολογία έχει βαθιές επιπτώσεις σε αυτό που σημαίνει να είσαι κοινωνικός.

Το πρόβλημα, όμως, έρχεται όταν αντικαθιστούμε ή συγχέουμε τις φυσικές σχέσεις με ηλεκτρονικές. Η απλή ανταλλαγή κοινών συμφερόντων και επιδιώξεων με τους ανθρώπους μέσω της τεχνολογίας δεν έχει αναγκαστικά θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές δεξιότητες και την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς σχετίζεται με μια αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης.

Το να καταστήσουμε σαφές το νόημα του ηλεκτρονικού μας μηνύματος παρουσιάζει επιπλέον προκλήσεις. Για παράδειγμα, γράφουμε «χαχα» για να περιγράψουμε το γέλιο μας, αλλά δεν αποτελεί πραγματικό υποκατάστατο στην ακοή των ανθρώπων για να γελάσουν, πράγμα που έχει πραγματική δύναμη να άρει τα πνεύματά μας όταν αισθανόμαστε πεσμένοι.

Ωστόσο, δεν είναι όλα emojis smiley-πρόσωπο. Η πίεση υποχρεώνει το 40% να δημοσιεύει μόνο πράγματα που τα κάνουν να φαίνονται καλά σε άλλους. Αλλά όπως επισημαίνει ο Weiss, το άγχος για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης εικόνας ήταν πάντα μια πρόκληση τόσο για τους έφηβους όσο και για τους ενήλικες, με ή χωρίς τεχνολογία.

Παρατηρώ επίσης άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για να διευκολύνουν την αντιπαράθεση και έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν περισσότερες από μία σχέσεις. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να έρθουν σε αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο, οπότε είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο. Ακριβώς επειδή τα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν το συναίσθημα τόσο χαμηλά σε σύγκριση με την προσωπική αλληλεπίδραση, πολλοί το θεωρούν ως τον τέλειο τρόπο για την αποστολή δύσκολων μηνυμάτων. Δεν μας εμποδίζει να καταγράψουμε τις αρνητικές συναισθηματικά απαντήσεις, γεγονός που μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν είμαστε πραγματικά κακοί. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μεταδίδουμε αυτά τα μηνύματα με τόση ενσυναίσθηση και συχνά βρισκόμαστε στο να στέλνουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που σκοπεύαμε και δημιουργώντας μεγαλύτερη σύγχυση από αυτή που συνειδητοποιούμε.

Η έναρξη μιας νέας σχέσης, ερωτικής ή φιλικής, μπορεί να είναι δύσκολη. Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν νέες γνωριμίες χωρίς τους φόβους που χαρακτηρίζουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Η ανωνυμία είναι αυτό που καθιστά τους διαδικτυακούς χάρτες και τα κοινωνικά δίκτυα δημοφιλείς τρόπους να συναντούν τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η ανωνυμία μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.

Ωστόσο, και η διατήρηση μιας επιτυχημένης σχέσης δεν είναι εύκολη. Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά κατά κάποιον τρόπο γίνεται πάντοτε ένας αγώνας για να παραμείνουν κοντά τα ζευγάρια. Το μεγαλύτερο ζήτημα με την τεχνολογία και τις σχέσεις μου είναι η αδυναμία ανίχνευσης του τόνου.

Έχουμε μεγαλώσει με την ανάγκη να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα χέρια μας που περιμένουμε μια άμεση απάντηση από το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Είναι υπέροχο ότι έχουμε κινητά τηλέφωνα για οτιδήποτε χρειαζόμαστε, αλλά είναι αμφισβητήσιμο ότι διευκολύνουν τις σχέσεις.

Η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα όταν σας επιτρέπει να αποφύγετε την ευθύνη για τις ενέργειές σας , αλλά μας δίνει επίσης πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε σχέσεις, καθώς και να εκφράσουμε αυτό που χρειαζόμαστε ο ένας από τον άλλο.

Πηγές:

Weiss, R., Schneider, P., Jennifer, P. (2014). Closer Together, Further Apart: The Effect of Technology and the Internet on Parenting, Work, and Relationships. Gentle Path Press.

See Also
© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top