Καραντίνα: καιρός για όνειρα | Πάστα Φλώρα

Πεζή πραγματικότητα σε αναμονή 

Τα κεφάλια και τα σώματα μέσα. Νέοι και λιγότερο νέοι, υπακούν ηθελημένα στα μέτρα. Οι πιο ηλικιωμένοι της Θεσσαλονίκης, τα παίζουν όλα, παλιά σκαριά. 

Υπάρχουμε και εμείς, που για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, είμαστε απαραίτητοι εν καιρώ πανδημίας. Δουλεύουμε κάθε μέρα, λιγότερο από το κανονικό (προ ιού), βλέπουμε ένα σωρό άκυρα και περιττά άτομα, αναλωνόμαστε και απλά περιμένουμε να πάμε σπίτι μας, στην μισή μας καραντίνα. Ατάκες τύπου «είσαι τυχερή που βλέπεις κανέναν άνθρωπο», «είσαι σε καλύτερη μοίρα επειδή βγαίνεις» κλπ, δεν πιάνουν σε εμάς τους κατά συνθήκη κοινωνικούς. 

Τα μεσημέρια είναι το καταφύγιό μας. Μια κουβέντα στο σπίτι, ένα χάδι στο κατοικίδιο και μετά νετφλιξ (ω! Τι πρωτότυπο!). Ύστερα φαγητό, χαλαρότητα, ατένισμα… Όνειρα για το καλοκαίρι, όνειρα για το μέλλον. Σκέψεις λίγο ουτοπικές, με πλήρη συνείδηση της επικινδυνότητάς τους: τόσο όσο, μη τυχόν και τις πιστέψουμε και μείνουμε αθεράπευτα, αναίτια ερωτευμένοι και άνεργοι ιδεολόγοι, δεν είναι σωστό. 

Όταν δεν βρέχει, οι αχτίδες φωτός είναι φίλες μας και μας χαϊδεύουν τα μάγουλα με αγάπη, όσο εμείς προσπαθούμε να πάρουμε το βλέμμα από τον ήλιο και το κενό που περνά από τα κάγκελα του μπαλκονιού. Εκεί ξεγλιστράνε και οι σκέψεις μας και πέφτουν απ’τα κενά που αφήνουν τα στοιχισμένα, με ακρίβεια, σίδερα. Ίσως τις πάρουν τα περιστέρια μαζί τους, ίσως και απλά να πέσουν και να χαθούν στο πεζοδρόμιο. 

Εφόσον η καθημερινότητα έχει τεθεί σε pause, η προσωπική μας ουτοπία θα καλπάζει. Θα ταξιδεύει στα αγαπημένα μας χωριά, στις παραλίες, στα πρόσωπα που τόσο έχουμε πεθυμήσει, στα μέρη που είχαμε ως δεδομένα και ξαφνικά έγιναν ζητούμενα. Το πνεύμα ελευθέρωσε το μυαλό, που περίτεχνα φυλακίστηκε σε κορμιά μηχανές. 

Άνοιξε τα στόρια, δες τη βροχή, μέτρα τις ψιχάλες. Άκου τη μητέρα φύση, διάβασε τα σημάδια της, ποτέ δεν ξέρεις με ποιον τρόπο προσπαθεί να σε διδάξει κάτι. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ετοιμάσου για οτιδήποτε κι αν περιμένει στη γωνία, για οτιδήποτε προσπαθεί να σου παρουσιαστεί δειλά. Ίσως είναι ένας άνθρωπος, μια ιδέα, μια νέα καθημερινότητα. Μέχρι τότε, άσε τον εαυτό σου να πέσει, χωρίς δίχτυα ασφαλείας, σε όνειρα, με μάτια ανοιχτά.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top