Καταρρίπτοντας τους μύθους… για το μεταβολισμό σου|Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρία Μεντζέλου

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τους γονείς σου να λένε σε κουβέντες ότι νέοι είχαν πιο γρήγορο μεταβολισμό. Επίσης, σίγουρα θα έχεις δει λίστες με τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό. Μαζί θα δούμε τι ισχύει και τι όχι.

Αρχικά, Μεταβολισμός είναι το σύνολο των διεργασιών που εκτελεί ο οργανισμός για να μετατρέψει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια, για να εκτελέσει τις ζωτικές και μη λειτουργίες. Άρα, η ταχύτητα του είναι αυτή που διακρίνει τον αργό από τον γρήγορο μεταβολισμό.

Φυσικά, πολλές φορές και για αυτό όταν «κολλάει» η ζυγαριά κατηγορείς το μεταβολισμό σου, αλλά υπάρχουν τρόποι να τον υποστηρίξεις και να φτάσεις στα κιλά – στόχο. Ας ξεκινήσουμε.

1. Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει.

Η αλήθεια είναι: Σίγουρα τα γονίδια μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μεταβολισμό, αλλά μπορούμε να τον επιταχύνουμε, αν αυξήσουμε τη μεταβολικά ενεργή μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ μυϊκή μάζα διαθέτεις τόσο πιο πολλές καύσεις γίνονται, σε σύγκριση με το λιπώδη ιστό.

● Έτσι, στην έκπτωση της μυϊκής μάζας με το πέρασμα της ηλικίας, δικαιολογείται και η πτώση του μεταβολισμού καθώς μεγαλώνουμε.

2. Το πράσινο τσάι, οι chili πιπεριές και ο καφές θα επιταχύνουν το μεταβολισμό.

Πιο κατηγορηματικά δεν μπορώ να το πω: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να επιταχύνουν το μεταβολισμό. Όσα τέτοια τρόφιμα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας δεν έχει φανεί να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στο μεταβολισμό.

● Να έχεις στο μυαλό σου, να καταναλώνεις μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι μια ντουζίνα πιπεριές.

3. Αν τρως το βράδυ θα παχύνεις.
Όλα όσα αφορούν το αν θα πάρεις ή θα χάσεις βάρος σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως παραπάνω από όσες θερμίδες δαπανάς τότε, μόνο και αποκλειστικά θα αυξήσεις το βάρος σου. Πιο πιθανό είναι τα τσιμπολογήματα που κάνεις από βαρεμάρα μπροστά από την τηλεόραση να είναι ο πραγματικός ένοχος.

● Τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα είναι το μυστικό για να αποφύγεις τις «εξάρσεις» πείνας και να είσαι πιο συνειδητοποιημένος σε όσα ζητάει το σώμα σου.

4. Τρως ελάχιστες θερμίδες ημερησίως ή παραλείπεις γεύματα για να δημιουργήσεις μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα.

Ο πρωταρχικός σκοπός του οργανισμού είναι η επιβίωση, όταν εσύ μειώνεις δραματικά τις θερμίδες, αυτός για να πετύχει το σκοπό του μπαίνει σε διαδικασία προσαρμογής. Καταφέρνει, λοιπόν, να εκτελεί τις ίδιες δραστηριότητες με τις λιγοστές θερμίδες που του παρέχεις.
● Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθείς ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο πλούσιο σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ταυτόχρονα η φυσική δραστηριότητα, η διαχείριση του άγχους, ο επαρκής ύπνος και η ενυδάτωση, θα σου εγγυηθούν μια wellness εμπειρία που θα κρατήσει για μια ζωή.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top