Ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα – ένα τεράστιο για τα ζώα | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρίνα Λάζαρη

Για όσους δεν γνωρίζουν, η εταιρία Kellogg’s δεν είναι μια απλή και «αθώα» βιομηχανία δημητριακών. Επί 65 ολόκληρα χρόνια, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ζώα σαν πειραματόζωα για τα προϊόντα τους.

Στο ευρύ κοινό, ωστόσο, έγινε γνωστό σχετικά πρόσφατα, το 2007. Τότε, λοιπόν, η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), ειδική για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία τους, ζήτησε από την Kellogg να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τα ζώα για τέτοιους σκοπούς. μετά τον αναμενόμενο σάλο που προκλήθηκε, η εταιρία ανακοίνωσε πως θα σταματούσαν τα πειράματα στα ζώα έως το 2025. Ύστερα, όμως, από την παρέμβαση ακτιβιστών και την πίεση που άσκησαν στην Kellogg, αναγκάστηκε να αλλάξει αμέσως την πολιτική της.

Πολύ θα θέλαμε να τελείωνε εκεί το θέμα… Στην επίσημη ανακοίνωση της, η Kellogg αναφέρει πως δεν εφάρμοζε ούτε στήριζε τη χρήση των ζώων πέρα από ότι έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση άφηνε να εννοηθεί πως τα πειράματα στα ζώα θα συνεχιστούν, όσο και όπου επιτρέπεται από την κυβέρνηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας στενός εκπρόσωπος της εταιρίας – ο Kris Bahner – προσπάθησε να μειώσει τη σημασία του ζητήματος λέγοντας πως δεν χρησιμοποιούσαν ζώα για πειραματόζωα, παρά μόνο σπανιότατα. Η PETA, όμως, ανακάλυψε πως πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 1273 πειράματα σε αρουραίους και χάμστερ από το 1995 έως το 2016. Ο αντιπρόεδρος της PETA (Shalin Gala) αποκάλυψε πως η Kellogg δεν είχε – συγκεκριμένη και επίσημη – και δημόσια πολιτική για τέτοια χρήση των ζώων, μέχρι πριν λίγους μήνες.

Και, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Kellogg. Μεγάλες και τρανές βιομηχανίες διεθνούς φήμης και πωλήσεων εκμεταλλεύονται πλάσματα της φύσης.

Ο λόγος; Μα, φυσικά, το συμφέρον, τα χρήματα και η «επιτυχία». Εκτιμάται πως 50-100 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, ετησίως.

Τέτοιες ειδήσεις μας στεναχωρούν, αλλά μας προβληματίζουν και μας ευαισθητοποιούν. Χάρη στην PETA, η εκμετάλλευση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων μειώνεται. Εμείς, με τη σειρά μας, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και να ενημερωνόμαστε. Οι μεγάλες εταιρίες μπορεί να είναι, κάποιες φορές, άξιες εμπιστοσύνης και κατανάλωσης. Κάποιες άλλες φορές, όμως, αξίζουν ποινικές διώξεις.

“Loving animals means loving all animals, not just the ones we share our homes with.”

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top