Επέτρεψε στην μοναδικότητα της κοινωνίας μας, να ανθίσει | Πάστα Φλώρα

Ο ρατσισμός αποτελεί έναν από τους αιώνιους εχθρούς της ανθρωπότητας. Τροφοδοτούμενος από συμφέροντα και προκαταλήψεις αλλάζει διαρκώς μορφές τρυπώνει μέσα από χαραμάδες και φωλιάζει στην ψυχή των ανθρώπων γεμίζοντας τους με αναίτιο μίσος, αποτρέποντας τους έτσι από την εύρεση της πραγματικής ευτυχίας και γαλήνης.

Μία από τις πολυάριθμες μορφές του ρατσισμού είναι αυτή του κοινωνικού ρατσισμού.

Με τον όρο αυτόν ορίζουμε διακρίσεις, που οδηγούν στο στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διάκριση λόγω του φύλου, της καταγωγής, του μορφωτικού, κοινωνικού, οικονομικού επιπέδου, των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, της εξωτερικής εμφάνισης και της υιοθέτησης αποκλίνοντων συμπεριφορών.

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στα αιτία, που συμβάλλουν στη δημιουργία και επικράτηση του κοινωνικού ρατσισμού Καταρχάς ο άνθρωπος διακατέχεται από έμφυτη ανάγκη για υπεροχή. Η εξωτερίκευση της ανάγκης οδηγεί πολλές φορές στην υποτίμηση του άλλου, με στόχο την ανάδειξη του ίδιου του ατόμου και της δύναμης του.

Ακόμη ο κοινωνικός ρατσισμός πολλές φορές προκύπτει εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων, καθώς περιθωριοποίηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων τους στερεί τη δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής ανόδου και συμβάλλει τη διατήρηση της κοινωνικής πυραμίδας.

Επιπροσθέτως η έλλειψη παιδείας συμβάλλει δραματικά στην επικράτηση του κοινωνικού ρατσισμού. Τα άτομα που δεν κατέχουν το απαραίτητο μορφωτικό επίπεδο σπανίως, καλλιεργούν κριτική σκέψη και διευρυμένους ορίζοντες και συχνά πέφτουν θύματα της προκατάληψης και του φόβου τους για το διαφορετικό και άγνωστο το οποίο δαιμονοποιούν.

Πώς λοιπόν μπορούμε, να καταστείλουμε αυτό το φαινόμενο; Η απάντηση είναι μία. Η καλλιέργεια κατανόησης, σεβασμού και ανεκτικότητας προς διαφορετικό.

Οι πρωταρχικοί φορείς κοινωνικοποίησης οφείλουν, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η καλλιέργεια σεβασμού προς το διαφορετικό από το οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλει στην απαλλαγή του ατόμου από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Παράλληλα το σχολικό περιβάλλον οφείλει, να καλλιεργεί την κριτική σκέψη του ατόμου, αναπτύσσει αξίες όπως η αντίσταση στη μισαλλοδοξία και ενθαρρύνει το σεβασμό και την ανοχή στο διαφορετικό.

Ακόμη η κοινωνία οφείλει, να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Τέλος η προσωπική μας προσπάθεια κατέχει μείζονα ρόλο στην καταστολή του κοινωνικού ρατσισμού.

Όλοι μας οφείλουμε καθημερινά, να απορρίπτουμε και καταπολεμάμε τον ρατσισμό και να στεκόμαστε προασπιστές της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας

«Θα πρέπει, να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα και τα ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να κατανοήσουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία»

Μάγια Αγγέλου.

Στην κοινωνία μας υπάρχουν πολλές μορφές διαφορετικότητας, που δεν σχετίζονται μόνο με ορατά στοιχεία όπως το χρώμα. Ολες συνηγορούν στη δημιουργία ενός βιτρό μοναδικότητας, που κοσμεί τον κόσμο μας και είναι υποχρέωση όλων μας ο σεβασμός η προστασία και η ανάδειξη του.

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top