Harriet Martineau: Η πρώτη γυναίκα κοινωνιολόγος | Πάστα Φλώρα

Δεν πιστεύουμε στην αθανασία γιατί μπορούμε να το αποδείξουμε, αλλά προσπαθούμε να το αποδείξουμε γιατί δεν μπορούμε να το πιστέψουμε.

Harriet Martineau (1802-1876)

Όποιος μελετήσει την κοινωνιολογική επιστήμη, θα συναντήσει μπροστά του συχνά τον Μαρξ, τον Βέμπερ, τον Ντυρκέμ, τον Κοντ και άλλους πολλούς. Μια μικρή παρατήρηση: όλοι τους είναι άνδρες. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, αν δοθεί η δέουσα σημασία και στις γυναίκες κοινωνιολόγους. Γυναίκες κοινωνιολόγοι; Κι όμως υπήρξαν! Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν της Harriet Martineau!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν.

Η Harriet Martineau υπήρξε θεωρητικός των κοινωνικών επιστημών, μυθιστοριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Είχε γράψει περισσότερα από 50 βιβλία. Ήταν  φεμινίστρια και κοινωνιολόγος πριν καν επινοηθούν οι ορολογίες αυτές. Εκτός αυτών, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και είχε δημοσιεύσει, περίπου 2.000 άρθρα, με τα οποία άσκησε κοινωνική επιρροή. 

Προσπάθησε να δώσει φωνή στις γυναίκες. Μίλησε για κοινωνική αναμόρφωση σε διάφορους κλάδους. Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση ήθελε να επικρατήσει η λογική και όχι η πειθαρχία. Η Harriet Martineau εναντιωνόταν στην θρησκεία και στην δουλεία, ένω ήταν υπέρμαχη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί ευκολότερα, μόλις οι γυναίκες έπαιρναν δικαίωμα ψήφου.

Μολονότι ξεκίνησε να γράφει για βιοποριστικούς λόγους, κέρδισε στη συνέχεια ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Αυτό συνέβη, δεδομένου ότι είχε την ευχέρεια λόγου και ήταν ικανή να εξηγεί περίπλοκες έννοιες με απλό και κατανοητό τρόπο. Ήταν, δηλαδή, προσιτή στον κόσμο.

Η ίδια συμπεριέλαβε στο έργο της την εξέταση όλων των πτυχών της κοινωνίας σε σχέση με την συνολική κοινωνική εικόνα. Παρ’ όλο που το έργο της τείνει να μην αναγνωρίζεται, η επίδραση και η επιρροή που είχε στην εποχή της ήταν εκτεταμένη.

Η παρουσίαση των ιδεών της γινόταν αρκετές φορές μέσα από ιστορίες. Αυτό συνέβαλε στο να την «δεχτούν» οι Βικτωριανοί. Γιατί; Επειδή οι Βικτωριανοί δεν είχαν ούτε ραδιόφωνο ούτε τηλεόραση και, συνεπώς, δεν υπήρχε κάτι να τους αποσπάσει την προσοχή. Έτσι, η προσέγγισή της αυτή οδήγησε στο να διαδοθούν επιτυχώς οι ιστορίες της, οι οποίες έκρυβαν μέσα τους τις ιδέες της και να αλλάξουν το σκεπτικό αναρίθμητων ανθρώπων, ακόμα και αμόρφωτων. Αυτός είναι ο λόγος που η γυναίκα αυτή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην υλοποίηση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η Harriet Martineau πέθανε από βρογχίτιδα στις 27 Ιουνίου 1876. Θάφτηκε μαζί με τη μητέρα της στο Μπέρμιγχαμ. 

Όσο ζούσε, η Martineau θεωρούταν σημαντική προσωπικότητα. Όταν ωστόσο απεβίωσε, οι συμβουλές της αναφορικά με την κοινωνιολογία περιθωριοποιήθηκαν από το ανδροκρατούμενο κατεστημένο της εποχής εκείνης.

https://youtu.be/0NRO70Ltdh0 

Αναστασία Τζημαγιώργη


Βιβλιογραφία:

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top