Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία | Πάστα Φλώρα

Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο έχει διαμορφωθεί μέσα από το πέρασμα του χρόνου τους με πολυετής αγώνες των γυναικών για την εξίσωση των δυο φύλων.

Στο παρελθόν, η γυναίκα ήταν ένα υποβιβασμένο, άβουλο ον, εντελώς απούσα από την κοινωνική ζωή της πόλης και απόλυτα ενεργή στον οικιακό χώρο και στην ανατροφή των παιδιών της. Πιο αναλυτικά, στην Αρχαία Αθήνα ο δήμος των πολιτών χωρίζονταν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις μέσα από τις οποίες καθορίζονταν και η θέση της γυναίκας στην αθηναϊκή κοινωνία. Οι Αθηναίες, δηλαδή οι γυναίκες που ήταν σύζυγοι ή κόρες Αθηναίων πολιτών, ήταν αρκετά δύσκολο να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και έτσι παρέμεναν πάντοτε υπό την κηδεμονία του πατέρα της ή του συζύγου της, του νόμιμου κηδεμόνα ή του ”κυρίου” της όπως λεγόταν. 

Ακόμα και μετά τον γάμο, που πρέπει να επισημανθεί ότι δεν ήταν επιλογή της νέα γυναίκας, αλλά ένα είδος διακανονισμού, δηλαδή μια προφορική συμφωνίας ανάμεσα στον νόμιμο κηδεμόνα και τον μελλοντικό της σύζυγο, η κηδεμονία της μετατοπιζόταν στον σύζυγο της και αν αυτός αργότερα πέθαινε, κηδεμόνας της καθοριζόταν ο γιος της ή ο πιο κοντινός της συγγενής.

Η γυναίκα λοιπόν, έμενε συνέχεια στο σπίτι με τις υπηρέτριες και δεν μπορούσε να έχει τίποτα στην πλήρη ιδιοκτησίας της. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαινε από το σπίτι ήταν για να εκτελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, τα δεδομένα για την κοινωνική υπόσταση της γυναίκας άλλαξαν. Αυτή η αλλαγή ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, μέσα από χιλιάδες αγώνες υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων και της χειραφέτησης των γυναικών. Η γυναίκα πλέον εργάζεται, έχει θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι  και δεν διστάζει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και τη ζωή της.

Θα λέγαμε ότι ρόλος χαρακτηρίζεται ως πολύπλευρος, καθώς καλείτε να ανταπεξέρχεται επαρκώς ως μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, αλλά και ως εργαζόμενη. Ωστόσο, ο δρόμος προς την θεμελιώδη αλλαγή της κοινωνικής ταυτότητας της γυναίκας, δεν έχει επέλθει ακόμα. 

Παρ’ όλες τις ραγδαίες και πολλές φορές δραματικές εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, η άνιση σχέση ανάμεσα στα δυο φύλα παραμένει αναλλοίωτη.

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των γυναικών δεν άλλαξαν σημαντικά την κοινωνική τους θέση, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ουσιαστικές αντιφάσεις και συνεπώς να καταλήγει σε αδιέξοδα. Άλλωστε, η νομοθετική ισότητα σε καµία περίπτωση δεν προεξοφλεί ούτε και εξασφαλίζει την ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ακόμη και σήμερα, η οργάνωση των θεσμών και των βασικών κοινωνικών οργανισμών παραμένει σύμφωνη µε παραδοσιακά ανδρικά πρότυπα και χαρακτηρίζονται από µια «νέο-πατριαρχία», η οποία διαφέρει από παλιότερους τρόπους κοινωνικής οργάνωσης µόνον ως προς το βαθµό και τη µορφή της.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top