Τα παιδιά-μάγοι της Αφρικής | Πάστα Φλώρα

O Tobie Nathan , ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, με ειδίκευση στην Eθνοψυχιατρική, είναι ο συγγραφέας εκτός των άλλων και του βιβλίου «L’Étranger ou le pari de l’autre» (Ο Ξένος ή το στοίχημα του άλλου), των εκδόσεων Autrement που επανέρχεται στο φαινόμενο των παιδιών μάγων που εμφανίστηκε εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Η μαγεία αποτελεί μέρος αναπόσπαστο των αφρικανικών κοινωνιών και προσβλέπει τόσο στους δίδυμους όσο και στους albinos, τα παιδιά ή τους αναπήρους και παραμένει ένα στοιχείο συνυφασμένο με την εξουσία.

Ο καθηγητής διασαφηνίζει ότι οι δίδυμοι απολαμβάνουν το πρωτείο ως προς την μαγεία με βάση τις λαϊκές και όχι μόνο δοξασίες. Θεωρούνται ότι είναι η ρίζα του κόσμου. Αυτή η θεώρηση υπάρχει λίγο-πολύ παντού στην Αφρική. Τους συμπεριφέρονται σαν να μην ανήκουν στο ανθρώπινο είδος.

Τους θεωρούν μεταξύ των «θεμελιωτών». Αυτοί είναι ικανοί να καταστρέψουν οτιδήποτε υπάρχει. Κάποιες εθνότητες τους σκοτώνουν κατά τη γέννησή τους, άλλες σκοτώνουν τον έναν από τους δύο, ενώ άλλες τους λατρεύουν. Σήμερα ακόμη είναι πιθανό να συναντήσεις στο δρόμο μητέρες με τα δίδυμά τους που αντί αμοιβής μπορείς να αγγίξεις το κεφάλι τους για να σου φέρουν τύχη.

Αυτός που έχει δίδυμα πρέπει να μοιράζεται την ευλογία. Μια μητέρα που έχει δίδυμα αλλάζει όνομα και λέγεται η «μητέρα των διδύμων». Το παιδί που έπεται η γέννησή του αυτής των διδύμων αλλάζει κι αυτό όνομα,αποκαλείται «Sadjoc» και θεωρείται πιο δυνατό και από τα δίδυμα. Τι μπορούν να κάνουν;

Αν οι δίδυμοι στραφούν κατά της οικογένειας δύνανται να την καταστρέψουν. Έχουν δυνατούς δεσμούς με διδύμους άλλων εθνοτήτων και έχουν μεταξύ τους ένα είδος επικοινωνίας. Γενικά οι αφρικανοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μόνο ένα ανθρώπινο είδος αλλά περισσότερα και τα άτομα κατ΄είδος επικοινωνούν ιδιαίτερα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, οι «nit ku bon» – «τα άσχημα πρόσωπα» στη διάλεκτο wolof  της Σενεγάλης– είναι ό,τι είναι για εμάς οι αυτιστικοί και δεν επικοινωνούν με τον άλλον. Πιστεύουν ότι αντίθετα, επικοινωνούν με αυτούς που δε βλέπουν.

Η ύπαρξη των παιδιών μάγων είναι ένα φαινόμενο αρκετά πρόσφατο.

Ο καθηγητής σημειώνει:

Στα πλαίσια της εθνοψυχιατρικής το 1986 στην παιδοψυχιατρική πτέρυγα Bobigny με καθηγητή τον Lebovici κατά τις συνεδρίες είδα ένα παιδί που το είχαν κάψει με σίδερο οικιακής χρήσης… αργότερα έστειλα έναν από τους Κογκολέζους φοιτητές μου στο σπίτι της οικογένειας.

Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν ο 8χρονος της οικογένειας δήλωσε : «Είμαι ένας μάγος. έφαγα το μικρό μου αδερφό και θα πεθάνει». Αυτή ήταν η αιτία της επίθεσης. Στη συνέχεια είδα πολλές δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις. Πώς εμφανίστηκε η μαγεία;

Λίγο-πολύ παντού λειτούργησε ο ίδιος μηχανισμός. Υπάρχει μια οικογένεια που τη βρίσκουν πολλές δυστυχίες. Όπως τώρα στο Κογκό, πόλεμος και επιδημίες. Και όταν μας βρίσκει το κακό αναρωτιόμαστε από που έρχεται, ποιος ευθύνεται.

Ένας γέρος ή μια γριά προσφέρουν σε ένα παιδί κάτι να φάει: έναν εκλεκτό μεζέ-ένα κομμάτι κρέας, ψωμί. Αφού φάει ο ηλικιωμένος το ρωτάει: «Ξέρεις τι έφαγες; Αυτό ήταν ανθρώπινο κρέας και τώρα πρέπει να δώσεις κάποιον δικό σου. Κάποιον από την οικογένεια του τον αδερφό, τη μητέρα, την αδερφή.» Έτσι αρχίζει η μαγεία.

Ενώ αξιοπρόσεχτη επίσης είναι η είδηση που δημοσιοποιείσαι το Huffingtonpost.gr μέσω τουindependent.co.uk , η οποία έχει κάνει τον γύρω του κόσμου.

Σύμφωνα λοιπόν με το huffingtonpost.gr, οι φωτογραφίες ενός δίχρονου παιδιού που εγκατέλειψε η ίδια του η οικογένεια επειδή πίστευε ότι ήταν «μάγος» κάνουν το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Το μικρό αγόρι, το οποίο ονόμασαν Hope (Ελπίδα), διέσωσε μια γυναίκα από τη Δανία που έχει αφιερώσει την ζωή της στην παροχή βοήθειας στην Αφρική. Η Anja Ringgren Loven βρήκε το αγόρι να τριγυρίζει στους δρόμους αναζητώντας τροφή. Ήταν πεινασμένο, αφυδατωμένο και περιτριγυρισμένο από έντομα. Αφού του πρόσφερε λίγο νερό, η γυναίκα τύλιξε το παιδί σε μια κουβέρτα και το μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Η Loven είναι ιδρύτρια του Ιδρύματος African Children’s Aid Education and Development Foundation, το οποίο προστατεύει τα παιδιά που κατηγορούνται για μαγεία στην Αφρική, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται από τις οικογένειές τους. Το Ίδρυμα στεγάζει, τρέφει και εκπαιδεύει τα παιδιά, τα οποία διαφορετικά θα αδυνατούσαν να επιβιώσουν μόνα τους.

«Χιλιάδες παιδιά κατηγορούνται ότι είναι μάγoi και έχουμε δει βασανισμούς παιδιών, νεκρά παιδιά και φοβισμένα παιδιά», έγραψε η ίδια στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, κάνοντας έκκληση για δωρεές.

Σύμφωνα με την Loven, ο μικρός Hope έλαβε φαρμακευτική αγωγή για να απομακρυνθούν τα σκουλίκια που είχε στην κοιλία του, ενώ χρειάστηκε να κάνει μεταγγίσεις αίματος γιατί είχε πολύ χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια.

«Η κατάστασή του είναι σταθερή τώρα. Τρώει μόνος του και αποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες μετά την έκκληση της Loven για δωρεές, προκειμένου να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα του Hope, το Ίδρυμα συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πρώτη δημοσίευση: http://www.mindthetrap.gr/no_fools_allowed/item1225/%CE%A4%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top