Κοινωνική Απομόνωση | Πάστα Φλώρα

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα θεμελιώδες και ζωτικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής, και η έλλειψη αυτών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων. Ενώ οι θετικές κοινωνικές σχέσεις προστατεύουν την υγεία, αντίθετα η αδυναμία σύναψης κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με μια μεγάλη ποικιλία αρνητικών αποτελεσμάτων για την ψυχική υγεία, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάθλιψη.

Η κοινωνική απομόνωση, είναι αντανάκλαση των αντικειμενικών και υποκειμενικών χαρακτηριστικών των ατόμων που δυσκολεύονται στην δημιουργία κοινωνικών σχέσεων και περιγράφει μια αντικειμενική απουσία ή σχεδόν απουσία κοινωνικών σχέσεων, ένα ποσοτικό μέτρο που αντιπροσωπεύει το μεγέθους του δικτύου των επαφών ενός ατόμου, την ποικιλομορφίας του και την συχνότητας επαφής.

Αν και η σύνδεση της κοινωνικής απομόνωσης με την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι γνωστή εδώ και καιρό, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) ανακάλυψε ότι η κοινωνική απομόνωση προκαλεί συσσώρευση μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο καθώς και ότι το μπλοκάρισμα αυτής μπορεί να «σβήσει» τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί. Επίσης, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η χρόνια κοινωνική απομόνωση προκαλεί πολλές συμπεριφορικές αλλαγές, όπως επιθετικότητα, επίμονο φόβο αλλά και υπερευαισθησία σε απειλητικά ερεθίσματα.

Το δύσκολο σε αυτό το διάστημα που διανύουμε, η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η αποφυγή των κοινωνικών επαφών και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν αναπόφευκτες ψυχολογικές παρενέργειες. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους, είναι πιθανότερο να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, μειωμένες νοητικές-γνωστικές λειτουργίες, κατάθλιψη και τελικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Όπως τονίζεται, «η καραντίνα είναι συχνά μια δυσάρεστη εμπειρία για όσους υποβάλλονται σε αυτήν. Η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, η απώλεια της ελευθερίας, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου, αλλά και η βαρεμάρα, μπορούν μερικές φορές να έχουν δραματικές συνέπειες».

Ευτυχώς στην εποχή του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Skype και των smartphones, είναι πολύ ευκολότερο από ό,τι στο παρελθόν να μένει κανείς σπίτι, χωρίς να νιώθει μόνος και αποκομμένος από τους συγγενείς, τους φίλους του και την κοινωνία γενικότερα. Η τεχνολογία συχνά έχει κατηγορηθεί ότι φέρνει μοναξιά, αλλά, όπως δείχνει και μια πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι στο χέρι των περισσότερων ανθρώπων -με εξαίρεση τους ψηφιακά αναλφάβητους- να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να σπάσουν την απομόνωση.

Τέλος, χρήσιμο είναι να μην συνδέουμε τις δυο αυτές ορολογίες, καθώς η κάθε μια από αυτές έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Η καραντίνα είναι ο διαχωρισμός και ο περιορισμός της κίνησης των ανθρώπων που έχουν πιθανώς εκτεθεί σε ιό ή άλλο μεταδοτικό μικρόβιο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν και άλλοι. Η απομόνωση αφορά ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωσθεί με μεταδοτική νόσο.

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top