Κόκκινο κρέας: Μπορεί να γίνει πιο ‘’υγιεινό’’; | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρία Μεντζέλου


Πολύ λόγος γίνεται για το κόκκινο κρέας! Το χρειάζεσαι; Και αν σε ποιες ποσότητες; Να είναι οργανικό ή όχι;

Πολλές οι ερωτήσεις για να δούμε τι συμβαίνει.

Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας, και άλλων πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία όπως είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.

Όμως όπως είναι γνωστό το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται πολύ συχνά σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος.

Οι ελληνικές οδηγίες τώρα συστήνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να είναι 1 φορά την εβδομάδα, με τη μερίδα να ισοδυναμεί με 120 – 150 γραμμάρια.

Μπορεί όμως το κόκκινο κρέας να γίνει πιο ‘’υγιεινό’’;

Κάπου εδώ έρχεται το βιολογικό κρέας στο οποίο δεν έχει γίνει χρήση αντιβιοτικών, αυξητικής ορμόνης ή άλλων παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Ωστόσο, επειδή ακόμα ο ορισμός του βιολογικού κρέατος δεν είναι σαφής, πάντα υπάρχουν τα ‘’παραθυράκια’’.

Από την διατροφική σκοπιά τώρα, οι μελέτες έχουν δείξει ένα ελαφρώς καλύτερο διατροφικό προφίλ του βιολογικού κρέατος σε σύγκριση με το συμβατικό, κυρίως ως προς το προφίλ του λίπους, έχει δηλαδή αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και Ω-3 λιπαρά οξέα. Βέβαια λείπουν ακόμα τα δεδομένα που αυτή τη διαφορά να τη μεταφράζουν σε οφέλη για την υγεία μας.


Βιβλιογραφία:

Composition differences between organic and conventional meat: a systematic literature review and meta-analysis, Dominika Średnicka-Tober, Br J Nutr. 2016 Mar 28; 115(6): 994–1011

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top