Λιποδιαλύτες για γρήγορο αδυνάτισμα: Ευλογία ή Απειλή; | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και στο Life Coaching, Τηλέφωνο: 6984515475,

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com


Η πιο συνηθισμένη περίοδος που θυμόμαστε την απώλεια λίπους είναι λίγο πριν τις διακοπές και λίγο μετά. Η «κρίση» της ζυγαριάς και η ανυπομονησία για άμεση απώλεια βάρους κάνουν το μείγμα εκρηκτικό. Πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε ή ακόμα περισσότερο δεν νοιαζόμαστε για το πώς και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιλογές στο σώμα μας.

Κάπου εδώ εμφανίζονται και οι λιποδιαλύτες ή αλλιώς ουσίες ή τρόφιμα που υπόσχονται την καύση του περιττού λίπους. Θεωρητικά, ο τρόπος λειτουργίας τους είναι είτε ότι υπόσχονται αύξηση του μεταβολισμού ή των καύσεων, είτε βελτιώνοντας το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της καύσης του λίπους.

Όμως, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για ουσίες που να καίνε το λίπος. Ούτε και για τρόφιμα.

Ας δούμε συνοπτικά τα πιο γνωστά:

1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη βοηθά στην κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα να είναι πιο «διαθέσιμα»… για καύση. Αυτό, βέβαια σημαίνει ότι αμέσως μετά πρέπει να ακολουθήσει άσκηση… για να καούν.

Από μόνη της δεν έχει κάποια σημαντική επίδραση στη μείωση του σωματικού βάρους ή στον μεταβολισμό των λιπαρών.

2. Καρνιτίνη

Εμπλέκεται κυρίως στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Αυτό που πιστεύουν πολύ είναι με την κατανάλωση και αύξηση των επιπέδων της καρνιτίνης στους μύες είναι ότι θα αυξηθεί και η απώλεια βάρους. Έτσι, θεωρητικά τα μεγαλύτερα ποσοστά καρνιτίνης θα μεταφέρουν και περισσότερα λιπαρά οξέα για καύση. Όμως, τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί δε φαίνεται να υποστηρίζουν το ίδιο.

3. Τσάι

Το τσάι (πράσινο ή μαύρο) περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσιές, με κυριότερες τις κατεχίνες, αλλά και καφεΐνη (με τις αναλογίες ανά ποικιλία τσαγιού να διαφέρουν). Στην πράξη η επίδραση τους είναι πολύ μικρή για να επιτευχθεί κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

4. CLA

Προέρχεται από το ω-6 απαραίτητο λιπαρό οξύ. Έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να δράσει κατά της παχυσαρκίας λόγω του ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη, την σύνθεση λιπαρών οξέων και να ενισχύσει την ενεργειακή δαπάνη, την λιπόλυση και οξείδωση λιπαρών οξέων.

Στην πράξη οι περισσότερες θετικές επιδράσεις του έχουν φανεί σε πειραματόζωα, χωρίς να είναι το ίδιο σημαντική η δράση του στους ανθρώπους.

Καταλήγοντας, φυσικά μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τον καφέ ή το τσάι σου, αλλά μην περιμένεις κάποια δραματική αλλαγή.

Να θυμάσαι: η επίδραση όλων αυτών των λιποδιαλυτών δυστυχώς είναι ένα πυροτέχνημα, μιας και ο οργανισμός χρειάζεται την ισορροπημένη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι εκτός από το οικονομικό κόστος τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να φανούν και επικίνδυνα για την υγεία σου.

Καλύτερα να μείνεις στην ασφαλή και αποτελεσματική όχθη – επένδυσε στην σωστή διατροφική εκπαίδευση, φέρτη στα μέτρα και την καθημερινότητα σου και απόλαυσε τη χωρίς στερήσεις – είναι η πιο πολλά υποσχόμενη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top