#Μένουμεσπίτι | Πάστα Φλώρα

Όσο και αν θέλουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως η κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα δεν είναι ανησυχητική, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι καραντίνες, τα #menoumespiti και τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν στόχο να μας περιορίσουν αλλά να μας προστατεύσουν. Το «Σιγά, σε μένα θα τύχει;» μας χαρακτηρίζει ως νοοτροπία μέχρι ο κίνδυνος να πλησιάσει κι ακόμα και όταν το κάνει, κάνουμε πάλι πως δεν βλέπουμε μέχρι να μην έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να τον καλωσορίσουμε στο σαλόνι μας, το δωμάτιο μας, την κουζίνα μας. 

Η καραντίνα δεν προστατεύει μόνο από το να μην νοσήσουμε αλλά και να μην νοσήσουν άλλοι εξαιτίας μας. Ακόμη και απλές ιώσεις που κάθε χρόνο κυκλοφορούν, επιβεβαιώνουν την απλή παρατήρηση πως ακόμη κι αν εμείς έχουμε έναν ανθεκτικό οργανισμό, οι γονείς, οι παππούδες, οι φίλοι, οι σύντροφοι μας αλλά και όσοι αγαπάμε και εκτιμούμε μπορεί να μην είναι το ίδιο τυχεροί. Γεωμετρική πρόοδος ή απλώς κοινή λογική;

Δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει λίγος παραπάνω χρόνος μέσα στο σπίτι μας και ίσως αποκαλύπτει και πολλά παραπάνω από όσα θα θέλαμε να παραδεχτούμε. Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με την μοναξιά; Πόσο εύκολα και εποικοδομητικά μπορούμε να συμβιώσουμε με τους εαυτούς μας αλλά και με τους δικούς μας ανθρώπους χωρίς να αδημονούμε για έναν καφέ, ένα ποτό ή μια βόλτα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαμε μια ουσιαστική κουβέντα με τους γονείς μας; Λίγο ποιοτικό παιχνίδι με το παιδί μας; Και πέρα από όλα αυτά, πως μπορούμε να κάνουμε τη συμβίωση με τον εαυτό μας λίγο καλύτερη;

  1. Decluttering.

Ή αλλιώς, ξεσκαρτάρισμα. Πόσες φορές δεν παραπονιόμασταν ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε τη σαβούρα που έχει μαζευτεί σε ντουλάπια, γραφείο, συρτάρια; Χαρτιά άχρηστα, περιτυλίγματα, αποκόμματα, στυλό που δεν δουλεύουν και πόσα άλλα που απλά πιάνουν χώρο και δεν κάθονται καλά στην αισθητική μας. Επίσης, εκείνο το τζιν από το γυμνάσιο γιατί υπάρχει ακόμα στην ντουλάπα σου; Μιας που δεν έχουμε λοιπόν και κάτι να κάνουμε σήμερα, γιατί δεν πιάνουμε λίγο δουλειά; Μπορεί έτσι να κάνουμε και χώρο στο γραφείο για εκείνη την μικρή γλάστρα που τόσο θέλαμε να πάρουμε αλλά δεν χωρούσε. Βάλε μια τάξη και από έξω προς τα μέσα είναι ο καταλληλότερος τρόπος.

  1. Netflix and chill (αλλά με κυριολεκτική σημασία).

 Θυμάσαι εκείνη τη σειρά που την είχες ξεκινήσει το 2018, είδες μια σεζόν και μετά σταμάτησες; Λίγο η δουλειά, η σχολή, οι υποχρεώσεις, χώρισες κιόλας και ήθελες να το ρίξεις έξω, που να βρεις χρόνο να την τελειώσεις. Εκείνη η ταινία που πάντα την ξεκινούσες και στα μισά σε έπαιρνε ο ύπνος που την πας; Τρομερή ασυνέπεια. Δεν τις ξέχασες όμως και πάντα έψαχνες λίγο χρόνο μπας και κατάφερνες να τις ολοκληρώσεις αλλά ένας καλός ύπνος έμοιαζε πιο ελκυστικός. Ευκαιρία λοιπόν τώρα να τις ολοκληρώσεις, να ανοίξει και λίγο το μυαλό σου με όσα θα δεις και θα ακούσεις. Το ίδιο και ίσως ακόμη καλύτερο να συμβεί εάν διαβάσεις και κανένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη σου. Κάνε καμία φρουτοσαλάτα και αν θες παρέα, ευκαιρία για λίγο ποιοτικό χρόνο με τον αδερφό, την αδερφή ή και τους δικούς σου.  

  1. Μην με ξυπνάς απ’ τις 6…

Ύπνος, ύπνος και πάλι ύπνος. Πόσους καφέδες δεν έχουμε πιει μέσα στη μέρα προσπαθώντας να παλέψουμε την αϋπνία της προηγούμενης νύχτας; 5 ώρες ύπνου για 12 ώρες τρεξίματος, μεταφορικά και κυριολεκτικά; Πόσα πράγματα δεν κληθήκαμε να κάνουμε σε μια Δευτέρα με ελάχιστες ώρες ύπνου; Και η μία έφερε την άλλη και η άλλη την επόμενη και κάπως έτσι πολλαπλασιάστηκαν τόσο οι μαύροι κύκλοι όσο και η κατανάλωση του καφέ. Ευκαιρία λοιπόν να ξυπνήσουμε την ώρα που εμείς θέλουμε χωρίς τύψεις ή ακόμη καλύτερα, να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα μας ενδυναμώσει και θα κάνει το πρόσωπο μας να μοιάζει φρεσκότατο και λαμπερό. 

  1. Πειραματίσου. 

Είτε μιλάμε για μια σπιτική πίτσα και μπισκοτάκια βρώμης με σοκολάτα από τα χεράκια σου, για χειροτεχνίες που θα μπουν στον τοίχο σου, μια αναδιοργάνωση (και περιποίηση) στις γλάστρες σου, για μερικά online μαθήματα ξένης γλώσσας ή κιθάρας, ήρθε η στιγμή. Όταν θα τελειώσεις με όλα αυτά, μπορείς επίσης να επισκεφθείς και ένα μουσείο. Κάτσε εκεί που κάθεσαι, δεν εννοώ να ντυθείς και να βγεις έξω. Πολλά από τα μεγαλύτερα μουσεία όλου του κόσμου ενώθηκαν με την Google και σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις μια εικονική ξενάγηση σε πολλές από τις εκθέσεις τους, μιας που δύσκολο να τις δεις από κοντά για ένα διάστημα. 

  1. Εγώ, αυτοί (ή) και ο εαυτός μου.

Το να περνάμε χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και με τον εαυτό μας είναι μια διαρκής διαδικασία ανακάλυψης και προσπάθειας που όλοι πρέπει να κάνουμε και πολλές φορές μας επιβάλλεται από τη ροή των πραγμάτων. Το να ζεις, να σπουδάζεις ή να δουλεύεις σε μια πόλη μακριά από την γενέτειρα σου στερεί πολύτιμες στιγμές από τα αγαπημένα σου πρόσωπα ακόμη και από τον προσωπικό σου χρόνο. Ακόμη και σε μέρες διακοπών, δεν είναι πάντα εύκολο να έρθουμε όσο κοντά τους θα θέλαμε ή ακόμη και να ακούσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας σε αυτά που παλεύει να πει και εμείς δεν ακούμε ή κάνουμε πως δεν ακούμε.  Κατέγραψε τις σκέψεις σου πρόχειρα σε ένα χαρτί. Νιώθεις να μην σε ικανοποιεί κάτι; Νιώθεις πως πρέπει κάτι να αλλάξεις; Ευκαιρία. Παίξε ένα επιτραπέζιο με τους γονείς σου, κάποια μέρα οι αναμνήσεις αυτές θα είναι αυτές που θα σε κάνουν να χαμογελάς. Α και επίσης, μήπως να βλέπατε και εκείνη την ταινία που η κοπέλα σου τόσο καιρό γκρινιάζει ότι θέλει να δείτε; 

Για του λόγου του αληθές, η μοναξιά δεν βλάπτει μένοντας δυο βδομάδες στο σπίτι, η πραγματική μοναξιά μπορεί να υπάρξει και όταν έχουμε γύρω μας πληθώρα κόσμου. Δεν θα έπρεπε να μας φοβίζει να μένουμε μόνοι μας αλλά η άγνοια και η υποτίμηση κάθε κατάστασης έχοντας μπροστά μας ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τόσο υγειονομικής όσο και ανθρωπιστικής κρίσης. #Menoumespiti και εκμεταλλευόμαστε την «μοναξιά» κοντά στους αγαπημένους μας και με τον εαυτό μας για ένα διάλειμμα από την προηγούμενη και κουραστική καθημερινότητα μας αλλά με σεβασμό σε αυτήν την νέα πραγματικότητα που βιώνουμε και κυρίως όσους βρίσκονται γύρω μας.    

Ειρήνη Σαμαρά

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top