Μεσσηνιακή Μάνη | Πάστα Φλώρα

Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια χώρα που κρύβει απίστευτες ομορφιές, τόσο στα νησιά μας όσο και στα  ηπειρωτικά της χώρας μας  Πιο συγκεκριμένα, στην Δυτική Πελοπόννησο αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Μεσσηνιακή Μάνη. 

Στους πρόποδες του Ταΰγετου λοιπόν βρίσκονται δύο πανέμορφα χωριά και διάσημα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου που αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην γη της Μεσσηνιακής Μάνης. Η Στούπα και η Καρδαμύλη, είναι δυο χωριά όπου το φυσικό ανάγλυφο είναι πιο ήπιο και με περισσότερο πράσινο συγκριτικά με την Λακωνική Μάνη. Τα δύο αυτά γειτονικά χωριά βρέχονται από τον Μεσσηνιακό κόλπο και διαθέτουν κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες της Πελοποννήσου που καλύπτουν όλα τα γούστα καθώς διαθέτουν είτε χρυσή άμμο με ρηχά πράσινα νερά είτε βότσαλο με πιο απότομο βυθό και βράχια στις άκρες τους.

Η Στούπα είναι ένα νεόδμητο χωριουδάκι, που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα φημισμένο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή της Στούπας σφύζει από κόσμο και ζωντάνια. Η ποικιλομορφία του τοπίου είναι μαγευτική. Ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα λιμανάκια, οι γραφικές εκκλησίες, οι σπηλιές, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Στη Στούπα μπορεί κανείς να περιηγηθεί στη γύρω περιοχή και να θαυμάσει την αστείρευτη φύση. Οι υπέροχες παραλίες του χωριού δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα, καθώς και πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

Η παραλία της Καλογριάς, είναι μια από τις πολλές παραλίες με κρυστάλλινα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Στην συγκεκριμένη παραλία υπάρχουν δυο beach bar που βρίσκονται στο πίσω μέρος κάτω από την δροσερή σκιά μεγάλων δέντρων. Στη παραλία της Καλογριάς μάλιστα έζησαν και γνωρίστηκαν το 1917 ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργος Ζορμπάς από τον οποίο εμπνεύστηκε τον ήρωα του Αλέξη Ζορμπά!

Μια εξίσου μαγευτική παραλία είναι και αυτή του Φονέα. Πρόκειται για μια μη οργανωμένη παραλία. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει το μπάνιο του μέσα στα κρυστάλλινα νερά. Για τους πιο τολμηρούς, τα βράχια που διαθέτει η παραλία αποτελούν την ιδανική επιλογή για αυτούς που λατρεύουν τις βουτιές.

Αν βρεθείς στην περιοχή, μην παραλήψεις να επισκεφτείς και τη Λακωνική Μάνη και συγκεκριμένα το Οίτυλο και την Αρεόπολη. Το Οίτυλο, μια από τις παλαιότερες πόλεις στη Μάνη. Κοντά στον όρμο Λιμενίου, σε υψόμετρο 240, το Οίτυλο προσκαλεί και προκαλεί τον επισκέπτη.

Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από τον Αργείο Οίτυλο, γιο του Αμφιάνακτα. Στον Όμηρο αναφέρεται ως μία από τις αχαϊκές πόλεις που κυβερνούσε ο Μενέλαος. Ανατολικά του Οιτύλου, στα όρια με το Γύθειο, εκτείνεται το όρος Σαγγιάς, ενώ στα βόρεια υψώνονται οι νοτιότερες απολήξεις του Ταϋγέτου.

Το Οίτυλο αν και είναι κυρίως ημιορεινό, στα παράλια γίνεται πεδινό, για να προσφέρει μια υπέροχη παραλία συνώνυμη της άγριας ομορφιάς, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη θάλασσα και τον ήλιο στις αμμώδεις ή βοτσαλωτές παραλίες και  να κολυμπήσει στα νερά τους.

Η Αρεόπολη είναι χωριό της Ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Αποτελεί έδρα του Δήμου Οιτύλου και έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα και την μανιάτικη αρχιτεκτονική της.\

Η περιοχή έχει πολύ μεγάλη ιστορική αξία, καθώς από την πλατεία του χωριού, στις 17 Μαρτίου 1821, οι Μανιάτες όρθωσαν το λάβαρο της επανάστασης και από τότε κάθε χρόνο οι κάτοικοι γιορτάζουν με λαμπρότητα την επέτειο της εξέγερσης κατά των Τούρκων. Το άγριο και συγχρόνως γοητευτικό φυσικό τοπίο της Αρεόπολης κοσμούν τα πέτρινα σπίτια και οι επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι που προσδίδουν έναν αέρα περηφάνιας στην περιοχή, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη.

Στην Αρεόπολη υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που θα σας παρασύρουν σε μια αναδρομή στο παρελθόν. Ξεκινώντας από το κέντρο θα δείτε το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που δεσπόζει στην πλατεία των Αθανάτων.

Ανηφορίζοντας στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού μπορείτε να θαυμάσετε τον πύργο του Καπετανάκου, του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που λειτουργεί σήμερα ιστορικό και οικογενειακό μουσείο, του Πικουλάκη όπου στεγάζεται μουσείο, του Μπαρελάκου και τον πύργο του Καπετανάκου. Επίσης, θα βρείτε διάσπαρτες πολλές αξιόλογες εκκλησίες όπως ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μητρόπολη της Αρεόπολης, στον οποίο εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν αρχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα στις 17 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατο».

Στο ναό θα σας εντυπωσιάσει το εξαίρετο γλυπτό τέμπλο του και το πολυώροφο καμπαναριό του 1836 που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

Παρόλο την τουριστική της ανάπτυξη, η Αρεόπολη διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Πέτρινα στενά σοκάκια και καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα στολίζουν την γραφική πόλη.

Η Αρεόπολη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης όπως βόρεια προς το Οίτυλο, Λιμένι και το κάστρο της Κελεφάς ή νότια προς το σπήλαιο Δυρού και να φτάσει ως το ακρωτήριο Ταίναρο. Η Αρεόπολη, ο διατηρητέος ιστορικός οικισμός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κρατάει έντονα τα στοιχεία του παραδοσιακού του χαρακτήρα και σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top