#MeToo
Από τον συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού και τις εντυπωσιακές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, στο μαγευτικό νησί τις Ρόδου και τις συγκλονιστικές ακρογιαλιές της Πάρου. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη, έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία. Κοινό χαρακτηριστικό τους, ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Σεξουαλική κακοποίηση. Ο εξευτελισμός της γυναικείας υπόστασης. Ένας εξευτελισμός που δεν χαρακτηρίζεται μόνο ως σωματικός, αλλά και ως ψυχικός.
Οι ηρωήδες των τεσσάρων αυτών ιστοριών, γνώρισαν το βίαιο πρόσωπο μιας κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται ως αντροκρατούμενη. Μιας κοινωνίας όπου υπάρχει ακόμα η αντίληψη, εν’ έτη 2021, ότι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις εξουσίας ή που η φυλετική τους ταυτότητα είναι άρρεν, αυτομάτως διακρίνονται από μια υπεροχή η οποία τους δίνει το δικαίωμα να μεταχειρίζονται και να εξευτελίζουν τους άλλους ανθρώπους.
Το παγκόσμιο κίνημα Me Too ή αλλιώς #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής. Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το Me Too για να βοηθήσει και άλλες, επίσης Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ’ επανάληψη.
Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά, «κι εγώ επίσης»
Δόθηκε ως ονομασία στο κίνημα, από τα ίδια τα λόγια της Μπερκ. Αυτά ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να ψελλίσει σε ένα νεαρό κορίτσι που είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Το κίνημα #MeToo, ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 2021, όταν η Σοφία Μπεκατώρου, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με την δήλωσή της ότι το 1998 υπέστη βιασμό από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Έπειτα από την δήλωση αυτή, ακολούθησαν πολλές ακόμα, που αφορούσαν τον χώρο του αθλητισμού, θεάτρου και πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η σεξουαλική κακοποίηση, σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν κάνει διαφυλικές διακρίσεις. Υπάρχουν πολλοί άντρες και πολλά αγόρια εκεί έξω, που δεν έχουν βρει ακόμα το κουράγιο να μοιραστούν την δική τους ιστορία. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υπάρχει και οι επίδοξοι δράστες γίνονται περισσότερο προκλητικοί, με αποκορύφωμα το περιστατικό της κοπέλας στην Νέα Σμύρνη. Και πάντα θα βρεθούν κάποιοι να πουν ότι τα θύματα βρέθηκαν σε αυτή την θέση με την θέλησή τους ή ότι η εμφάνισή τους ήταν πολύ προκλητική. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιες απόψεις, όμως το θέμα είναι να μην υπερισχύουν.
Ωστόσο, αξίζει να παλεύουμε κάθε μέρα για μια κοινωνία, όπου δεν θα φοβόμαστε να πάμε στη δουλειά μας. Δεν θα φοβόμαστε να περπατήσουμε το βράδυ μόνες μας στο δρόμο και δεν θα κρινόμαστε ανάλογα με το ντύσιμό μας. Μέχρι όμως να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση, θα πρέπει να ευχαριστούμε όλου εκείνους που στέκονται στοργικά δίπλα μας και μας συνοδεύουν τα βράδια! Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτή την κοινωνική παράνοια που ζούμε, υπάρχουν πολλοί ΑΝΤΡΕΣ εκεί έξω που αγαπούν και φροντίζουν τις γυναίκες!
Μια εμφάνιση όπως και να είναι δεν δίνει δικαιώματα. Αν κάτι σε ενοχλεί, αναρωτήσου το γιατί.
Κατερίνα Ζάχαρη
Η ελληνική ιστοσελίδα από την κυβέρνηση (με πάσα επιφύλαξη)