Μια απλή mindfulness meditation άσκηση | Πάστα Φλώρα

Γράφει ο Νάσος Χατζηλιάδης

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που τελείωσα ένα αφυπνηστικό βιβλίο το οποίο μου έμαθε κάτι εξαιρετικά πρωτόγνωρο αλλα και απλό ταυτόχρονα. Ο συγραφέας του βιβλίου ονομάζεται Eckhart Tolle και το βιβλίο του «Η δύναμη του τώρα». Από την συνηδειτότητα (mindfulness), στο διαλογισμό, στην επιφώτηση, είχε όλα όσα χρειαζόμουν. Εκτός από το να εξηγήσει γιατί η πηγή της συντρηπτικής πλειοψηφίας των προβλημάτων είναι ο ίδιος μας ο εγκέφαλος και γιατί είναι ύψιστης σημασίας να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, παρέχει επίσης στον αναγνώστη μια πληθώρα ασκήσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εξασκήσει την συνειδητότητα του σε καθημερινή βάση. Από όλες αυτές τις ασκήσεις, επέλεξα να κρατήσω μία και να την εντάξω στην ζωή μου και κατ επέκταση να την μοιραστώ μαζί σας σε αυτό το σύντομο άρθρο. Θα μάθουμε τι είναι η συνειδητότητα, γιατί είναι τόσο σημαντική αυτές τις μέρες και πως μπορουμε να την εξασκήσουμε μέσω μίας απλής άσκησης διαλογισμού. Χωρίς καμία περαιτέρο αναβολή, ας ξεκινήσουμε.

Συνειδητότητα

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει από κάπου την λέξη «mindfulness». Η συνειδητότητα στην πιο απλή της μορφή, είναι πολύ απλά η στροφή της προσοχής ενός ανθρώπου στο παρόν, στο τώρα (εξού και ο τίτλος του βιβλίου «Η δυναμη του τωρα»). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζούμε στο τώρα, καθώς οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε το παρελθόν μας (αναμνήσεις, προηγούμενες εμπειρίες, συνήθειες κτλπ.) να επιρεάζουν σημαντικά της πραξείς μας στο παρόν, και επιπλέον θυσιάζουμε το τώρα για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως χαρακτηρηστικά είπε ο Eckhart στο βιβλίο του « Ζουμε σύμφωνα με το παρελθόν μας, γιατί αυτό είναι η ιστορία μας, και δεν είμαστε τίποτα χωρίς την ιστορία μας, ενω παράλληλα το μυαλό μας δημιουργεί ένα πανέμορφο μέλλον έτσι ώστε να επιβιώσουμε στο τώρα. Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος». Παίρνουμε αποφάσεις σύμφωνα με τις προηγούμενες εμπειρίες μας, το οποίο δεν είναι πάντα σωστό. Το παρελθόν είναι απλά παρελθόν και δεν αποτελεί καμία ένδειξη για το μέλλον. Ένα παράδειγμα που μου ήρθε αυτή την στιγμή στο μυαλό: Το ότι κάποιος αποφάσισε να χωρίσει μαζί σας στο παρελθόν επειδή εκείνος δεν σας θεωρούσε «αρκετά όμορφο» ή οτιδήποτε άλλο, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Αποτελεί μονάχα ένα μεμονομένο γεγονός το οποίο δεν λέει τίποτα για το ποιοί είμαστε πραγματικά, ούτε σημαίνει ότι θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Με το να εξασκούμε την συνειδητότητα, μαθένουμε επίσης πως να ελέγχουμε καλύτερα το μυαλό μας. Να το «κυριεύσουμε» κατά μια έννοια. Όπως έγραψε και ο Eckhart : «Μπορείς να βάλεις την φωνή που υπάρχει στο μυαλό σου στην σίγαση με την θέληση σου; Εάν οχι, τότε δεν έχεις τον έλεγχο του εγκεφάλου σου. Αυτός ελέγχει εσένα». Εάν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο αυτό, θα συμπεράνουμε ότι οι περισσότερες σκέψεις που κάνουμε μέσα σε μία μέρα είναι είτε επαναλαμβανόμενες, είτε άχρηστες. Απλά φανταστείτε πόσο περισσότερη ψυχική γαλήνη θα μπορόυσαμε να αποκτήσουμε εάν καταφέρναμε να ελατώσουμε αυτή τη φωνούλα στον εγκέφαλο μας; Ακούγεται ενδιαφέρον; Εάν ναι, τότε ας συνεχίσουμε αναλίοντας την άσκηση διαλογισμού.

Η άσκηση

Ας ξεκινήσουμε με την προετοιμασία. Βρείτε ένα πολύ ήσυχο μέρος στο σπίτι σας. Καθήστε είτε σε μια καρέκλα είτε στο κρεβάτι σας αναπαφτικά, αλλά όχι υπερβολικά αναπαφτικά διότι υπάρχει η πιθανότητα να αποκοιμηθείτε. Εγώ προσωπικά επιλέγω να κάθομαι σε μια πολύ αναπαφτηκή καρέκλα που έχω με τα χέρια μου χαλαρά. Κλέιστε τα μάτια σας, ηρεμίστε την αναπνοή σας και ας ξεκινήσουμε με την άσκηση. Θέλω να γίνεται ένας παρατειρητής! Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι πρέπει να αφήσετε τον εγκέφαλο σας να σκεφτεί οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ενώ εσείς παρατηρείτε αυτές τις σκέψεις. Δεν πρέπει να κρίνετε αυτές τις σκέψεις, να τις αφήνετε να δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα ή να νιώθετε εκνευρισμό σε περίπτωση που δεν το πετυχένετε. Ο στόχος είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι σκέψεις υπάρχουν και να τις παρακολουθήσετε. Κάνοντας το αυτό, σταδιακά καταφέρνουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν και να κατανοήσουμε ακριβώς πόσες αχρείαστες σκέψεις κάνουμε καθημερινα. Μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή. Προσωπικά, όταν πρωτοξεκίνησα έπιανα τον εαυτό μου να χάνετε μέσα σε αυτές τις σκέψεις. Η λύση σε αυτό το προβλήμα είναι μια. Εξάσκηση!

Ελπίζω να σας βοήθησα να κατανοήσετε πόσο σημαντική είναι η συνειδητότητα και γιατί μερικές φορές ο ίδιος μας ο εγκέφαλος μας σαμποτάρει. Εαν οτιδήποτε δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, σας παρακαλώ μην δειστάσετε να με ρωτίσετε με ένα σχόλιο. Τέλος, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο του Eckhart Tolle, «Η δύναμη του τώρα» και είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψετε όσο το λάτρεψα και εγώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που διαβάσατε αυτό το άρθρο.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top