Μια εικόνα, και όλος ο κόσμος το συζητάει | Πάστα Φλώρα

Φυσικά αναφέρομαι στην φωτογραφία που ανέβασε η Αdele στο instagram για τα γενέθλια της, και ξαφνικά όλοι ασχολούνται για την απώλεια βάρους της. Υπάρχουν πάντα δύο ειδών σχόλια τα καλοπροαίρετα (και ίσως λίγο παραπάνω ενθουσιασμός απ’ ότι χρειάζεται) και τα κακοπροαίρετα.

Όντας διαιτολόγος, αλλά και άνθρωπος  που έχει βιώσει σκαμπανεβάσματα κιλών στην ζωή του και κριτική για την εμφάνιση του, η όλη αυτή η στάση στο ίντερνετ με προβληματίζει εν έτη 2020 και εν μέσω πανδημίας στην πόρτα μας. Δηλαδή ακόμη εκεί εστιάζουμε;

Για να γίνω πιο σαφής, αγαπήσαμε και λατρέψαμε μια ταλαντούχα καλλιτέχνη και μέχρι σήμερα δεν μας εμπόδισε η εμφάνιση της, αλλά ξαφνικά δείχνουμε έναν ενθουσιασμό “είσαι φοβερή”, “δείχνεις φανταστική” σαν να περιμέναμε να χάσει κιλά για να την επαινέσουμε.

Πριν δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, το πρόβλημα δεν είναι η απώλεια κιλών της Adele, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να δείξει τη νέα της εμφάνιση, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι για μια ακόμη φορά αναδείξαμε ότι η απώλεια βάρους είναι μια επιτακτική ανάγκη ως προς το βάθρο της καλαισθησίας. 

Η ομορφιά και ο σεβασμός δεν θα έπρεπε να στηρίζεται στα πόσα κιλά κάποιος χάνει. Η απώλεια βάρους θα έπρεπε και πρέπει να στηρίζεται στα πλαίσια του να είμαστε υγιείς και να μην έχουμε προβλήματα υγείας.

Πρόσφατα ήταν και η παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας (6 Μαΐου ), η οποία έχει καθιερωθεί από το 1992 από την Mary Evans που είχε διατροφικά προβλήματα (ανορεξία). Το σύνθημα της είναι κάθε γυναίκα να αποδεχθεί το σώμα της  και να μην έχει εμμονή για απώλεια βάρους με χρήση βλαβερών στερητικών διατροφών.

Αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα στα σώματα, αγαπάμε το σώμα μας, απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε χωρίς ενοχές. Αυτές είναι κάποιες αρχές που αναφέρει η Εvans. 

Πρέπει να δείξουμε στην νέα γενιά και ειδικά στα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, να αγαπούν και να φροντίζουν το σώμα τους και όχι να αυτοτιμωρούνται με στερήσεις και  συνεχείς αυστηρές δίαιτες και με τα σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας (σωματικά και ψυχικά).

Η απάντηση και η λύση σε όλα τα παραπάνω είναι ότι αγαπάμε το σώμα μας, δεν “κρίνουμε” το σώμα των γύρω μας (δεν ξέρουμε τι μπορεί να αντιμετωπίζουν είτε από θέμα ψυχολογίας, είτε θέμα υγείας) και δεν καταφεύγουμε σε γρήγορες λύσεις. 

Μια ισορροπημένη διατροφή με συνδυασμό σωματική δραστηριότητα θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με ασφαλή τρόπο και με μακροχρόνια αποτελέσματα.

 

ΙΩΑΝΝΑ ΓΟΥΡΓΟΥΛΕΤΗ 

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

(ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ QUEEN MARGARET UNIVERSITY OF EDINBURGH)

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top