Μια εμπειρία είναι κι αυτό | Πάστα Φλώρα

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έφτασαν,το άγχος αυξάνεται τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς κι εκπαιδευτικούς. Θα πάνε τελικά όλα καλά; Θα καταφέρει -ο καθένας από το πόστο του- να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άγχος

Μια λέξη που έρχεται να μείνει στη φάση αυτή, αν εστιάσουμε στα παιδιά. Εκεί πρέπει άλλωστε να εστιάζουμε. Αυτά είναι οι πρωταγωνιστές, για το δικό τους καλύτερο μέλλον παλεύουμε κι όλοι εμείς απ’ έξω. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε μήπως μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις, μήπως δίνουμε παραπάνω αξία, που στο κάτω-κάτω της γραφής, η δοκιμασία αυτή δεν καθορίζει το μέλλον μας, όσο κι αν όλοι προσπαθούν να επισημάνουν στο μυαλό των παιδιών πως το καθορίζει.

Αδιαμφισβήτητα, η επιτυχία στη σχολή της επιλογής τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαγγελματική πορεία της ζωής τους, όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός.

Σημασία έχει να γίνει  προσπάθεια, οργανωμένη προσπάθεια.

Μετά όλα θα μπουν στο δρόμο τους. Άλλωστε μια ατυχία δεν σημαδεύει την ζωή κανενός παιδιού κι οφείλουμε όλοι από όποια θέση κι αν είμαστε, να τους το κάνουμε κατανοητό εξ’αρχής. Έτσι όπως είναι τα πράγματα λογικό είναι πως δε μπορεί να κριθεί εξ’ολοκλήρου κανένα παιδί από κάποια διαγωνίσματα, και φυσικά ούτε αυτός που δεν περνάει σε κάποιο πανεπιστήμιο να θεωρείται αποτυχημένος.

Η αποτυχία λοιπόν ίσως ή και σίγουρα ανοίξει το δρόμο για πολλές επιτυχίες στο μέλλον. Όταν υπάρχει όρεξη κι θέληση, κανείς δεν πάει χαμένος. Η γνώση δε σταματά ποτέ. Συγκροτημένο διάβασμα, αυτοσυγκέντρωση και προπάντων ψυχραιμία. Μια εμπειρία είναι κι αυτό, από τις πρώτες πριν βγουν έξω στη κοινωνία.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Καλή δύναμη σε γονείς & εκπαιδευτικούς!

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

 

(Ουίνστον Τσόρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1953).

Γράφει η Ιωάννα Αλεξοπούλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top