Μήπως πρέπει να μειώσεις τα φρούτα; | Πάστα Φλώρα

Τα φρούτα αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, μιας και μέσα τους κρύβουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, Α και το κάλιο.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, το κυριότερο σάκχαρο που έχουν τα φρούτα είναι η φρουκτόζη, η οποία δεν προσμετράται στα απλά σάκχαρα που βλάπτουν την υγεία σου. Η ζάχαρη στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα ροφήματα, στα γλυκά και εκείνη που προσθέτουμε επιπλέον στα τρόφιμα όντως βλάπτει.

Ο χυμός των φρούτων προσμετράται κι αυτός στα απλά σάκχαρα και έχεις ως αποτέλεσμα να προκαλεί την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εν αντιθέσει, στο ολόκληρο φρούτο τα σάκχαρα περιβάλλονται από τις φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συγκρατούν την αύξηση της γλυκόζης.

Τι ορίζουμε ως μια μερίδα;

Μια μερίδα φρούτο μπορεί να είναι:
➡150 ml φυσικός χυμός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
➡80 γρ. Φρέσκο ή κατεψυγμένο φρούτο
➡30 γρ. Αποξηραμένα φρούτα

Tip: Κάνε με τα φρούτα πλήρη σνακ, προσθέτοντας μια πηγή πρωτεΐνης, όπως ξηρούς καρπούς ή τυρί/ γιαούρτι

Πόσα πρέπει να τρως ημερησίως;
Γενικά, σίγουρα πρέπει να στοχεύεις στις 2 μερίδες ημερησίως, αλλά ο γενικότερος κανόνας είναι 2 – 4 βάση των ημερήσιων αναγκών σου και του ιστορικού σου
➡Βάλε ποικιλία για να προσλάβεις ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά

➡Υπάρχουν καταστάσεις υγείας, όπως η νεφρική νόσος που πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός ποια θα επιλέξεις λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο

Να σημειώσω όμως ότι περισσότερα φρούτα δε θα ήταν πολύ επιθυμητά εξαιτίας ότι και πάλι είναι πηγή υδατανθράκων που μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιθυμητές καταστάσεις, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους
Όμως, όπως και να έχει είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από ένα γλυκό ή μια σφολιάτα του εμπορίου

 

Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή και
εξειδίκευση στο Life Coaching (Πανεπιστήμιου Αιγαίου),
Τηλέφωνο: 6984515475,
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top