Μουσικοθεραπεία μια σύγχρονη θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Μαρία Μωραΐτη

Η μουσικοθεραπεία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας που χρησιμοποιείται με σκοπό τη βελτίωση των σωματικών, συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών αναγκών των ατόμων. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί για την επίδραση της μουσικοθεραπείας υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της σε πολλούς τομείς, όπως: η φυσική αποκατάσταση, η αύξηση των κινήτρων στους ανθρώπους, η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης και η θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία επιδρά θετικά στη νόσο του Alzheimer, τόσο με την ενεργητική, όσο και με την παθητική συμμετοχή του ασθενή. Η ακρόαση κλασικής μουσικής, το τραγούδι και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν το μουσικό στοιχείο συμβάλλουν στη βελτίωση της νόσου. Σύμφωνα με τους Galego & Garcia (2015) η μουσικοθεραπεία συμβάλλει θετικά στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της νόσου του Alzheimer. Οι γνωστικές λειτουργίες, ο προσανατολισμός και η μνήμη βελτιώνονται ανεξάρτητα από το στάδιο της ασθένειας. Η μνήμη φαίνεται να ενισχύεται με παθητικές μορφές μουσικοθεραπείας. Η επανάληψη μιας μελωδίας βοηθά τους πάσχοντες να αναγνωρίζουν και να αναβιώνουν τα συναισθήματα που τους προκαλεί το άκουσμα, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να τονώνεται.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η μουσική ενισχύει την κωδικοποίηση λεκτικών πληροφοριών στους ηλικιωμένους με τη νόσο του Alzheimer. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι εξηγείται από την επίδραση της μουσικής στα εκτελεστικά και ακουστικά δίκτυα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας ανέδειξε πρώτος ο Ροσάτο Μπένετ, ο οποίος μέσα από το ντοκιμαντέρ «Εσωτερικά Ζωντανός» σύστησε στο ευρύ κοινό τη συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικής θεραπείας. Η ιστορία ενός υπερήλικα με Alzheimer και ενός κοινωνικού λειτουργού που προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή του με μοναδικό «όπλο» την μουσική πληροφορούν και συγκινούν ταυτόχρονα τους θεατές.

Στην Ελλάδα οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας που βασίζονται στις τέχνες δεν είναι αρκετά διαδεδομένες, με αποτέλεσμα η μοναδική δίοδος θεραπείας να καθίσταται η φαρμακευτική αγωγή. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι δεν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Σκοπός είναι η ανάδειξη της μουσικοθεραπείας ως συμπληρωματική θεραπεία στους ασθενείς με Alzheimer.

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/778593/article/epikairothta/episthmh/8erapeyoyn-me-moysikh-altsxaimer-kai-anoia

https://www.researchgate.net/publication/316548284_Music_therapy_and_Alzheimer’s_disease_Cognitive_psychological_and_behavioural_effects

https://www.musictherapy.org/about/musictherapy/

https://www.researchgate.net/publication/316548284_Music_therapy_and_Alzheimer’s_disease_Cognitive_psychological_and_behavioural_effects

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top