Μύθοι για τον Άγιο Βαλεντίνο | Πάστα Φλώρα

Πλησιάζουμε αισίως στην πιο αγαπησιάρικη και ερωτική γιορτή του χρόνου….14 Φλεβάρη, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (ημέρα των ερωτευμένων). Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ή έχουμε μια διαστρεβλωμένη άποψη για το πως προέκυψε αυτή η γιορτή και πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό. Παρακάτω θα αναφέρω μερικούς από αυτούς που κατά τη γνώμη μου είχαν ενδιαφέρον:

Μύθος νούμερο 1: Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο άγιο της αγάπης.

Η πραγματική ιστορία λέει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα μ.Χ. που βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496 μ.χ.

Μύθος νούμερο 2: Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως μια γιορτή των Ρωμαίων, την οποία ονόμαζα Λουπερκάλια. Μια τελετή γονιμότητας που αφορούσε το μαστίγωμα των γυναικών με τα ωμά δέρματα ζώων που τα είχαν θυσιάσει. 

Αντίθετα με τον μύθο αυτό, τα Λουπερκάλια ήταν μια ποιμενική θρησκευτική γιορτή προς τιμή του Λουπέρκου, προστάτη των βοσκών. Έπειτα από τη θυσία ζώων, ένας από τους ιερείς βύθιζε ένα σπαθί στο αίμα των θυσιασμένων ζώων και το ακουμπούσε στο κεφάλι δυο ευγενών νέων, οι οποίοι μετά ξεσπούσαν σε γέλια, συμβολίζοντας έτσι τον εξαγνισμό των βοσκών.

Μύθος νούμερο 3: Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε να γιορτάζεται ως η ημέρα γιορτής των ερωτευμένων.

Στην πραγματικότητα μόλις τον 14ο αιώνα αυτή η χριστιανική ημέρα γιορτής συνδέθηκε οριστικά με την αγάπη. Το 1381, ο Chaucer συνέθεσε ένα ποίημα του με αυτή την ημέρα. Ωστόσο, στο ποίημά του ο Chaucer δεν χρησιμοποίησε ανθρώπους για να πει την ιστορία του, αλλά πουλιά.

Οι παραπάνω μύθοι για την ημέρα αυτή, είναι μερικοί από αυτούς που δεν γνωρίζουμε. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι, που είναι περισσότερο γνωστοί όπως μύθοι που αφορούν τα do και τα don’ts. Ας δώσουμε λοιπόν την πραγματική υπόσταση και αξία αυτής της ημέρας.

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top