Να τι μας έμαθε το 2020 | Πάστα Φλώρα

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει σε λίγες ώρες στο τέλος του. 365 συνεχούς κίνησης γύρω από τον ήλιο. Μια χρονιά ολότελα διαφορετική από τις προηγούμενες. Όπως και κάθε έτος, ξεκίνησε με τις καλύτερες ευχές. Μα  στη πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να πάρουμε ούτε μια βαθιά ανάσα. 

Μπορεί η αφετηρία όλων να ήταν η εμφάνιση του κορονοϊού, μιας πανδημίας που οδήγησε ολόκληρο τον πλανήτη σε παύση, όμως τελικά το γεγονός αυτό ίσως κατάφερε να μας μάθει πολλά περισσότερα. 

Βρεθήκαμε σε συνθήκες πρωτοφανούς μοναξιάς, που δε ξέραμε πως να διαχειριστούμε. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Δεν έχει και σημασία. Ο καθένας ήρθε αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τις σκέψεις του, με όλα όσα του συμβαίνουν. Παρόν και παρελθόν σαν πρώην εραστές συναντήθηκαν. Το μέλλον, ο πιο αβέβαιος κριτής ανάμεσά τους. 

Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν ανάγκη να ‘συνομιλήσουν’ με τον εαυτό τους, χωρίς να το γνωρίζουν. Η επιβεβλημένη μοναξιά τους, τους βοήθησε να θέσουν στόχους και να κατανοήσουν τι είναι τελικά αυτό που επιθυμούν από τη ζωή τους. 

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Άνθρωποι που δεν έχουν θελήσει να μείνουν με τον εαυτό τους ούτε στιγμή. Δεν είναι έτοιμοι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Επιζητούν τη συντροφιά. Ο εσωτερικός τους μονόλογος είναι τόσο έντονος, που τα καλύπτει όλα. Και δεν το αντέχουν. 

Η ύπαρξη ισορροπίας και γαλήνης με τον ίδιο σου τον εαυτό, είναι δύσκολο κατόρθωμα. Χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος από 365 μέρες. Όταν όλα όμως καταρρέουν δίπλα σου, όταν δεν μπορείς να βρεθείς με τους αγαπημένους σου, θέτεις τον εαυτό σου ασυνείδητα στη θέση του θεραπευτή. Εκτιμάς μικρά πράγματα, μεγάλης αξίας. 

Αγκαλιές, φιλιά, βόλτες χωρίς περιορισμούς, αναπνοές. Όλα όσα μας έλειψαν το 2020 και ελπίζουμε πως θα μας τα χαρίσει πίσω ο νέος χρόνος. Λιγότερη μοναξιά, περισσότερη παρέα, απαραίτητη μοναχικότητα. 

Ας εκτιμήσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Ας αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Ας δώσουμε αγάπη σε αυτούς που το αξίζουν. Και όλα θα είναι όπως πρέπει. 

Αντίο 2020. 

Και έζησε αυτό καλά κι εμείς καλύτερα..

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top