Ο δάσκαλος και ο μαθητής | Πάστα Φλώρα

back to school

Κάθε Σεπτέμβριο, με το πρώτο κουδούνι δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Η νέα σχολική χρονιά έχει μόλις ξεκινήσει και για τους επόμενους μήνες θα περάσουν μαζί ατέλειωτες ώρες. Η σχέση δασκάλου-μαθητή είναι μια σχέση ιδιαίτερη, που έχει να προσφέρει πολλά και στις δύο πλευρές.

Ο δάσκαλος δεν είναι απλά ένα πρόσωπο που μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στους μαθητές του, αλλά καλλιεργεί το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση και τα καθοδηγεί, ώστε να αναζητήσουν και να επεξεργαστούν τις νέες γνώσεις.
Οι μαθητές βλέπουν στο πρόσωπο του δασκάλου τους έναν πολύτιμο βοηθό και συμπαραστάτη.

Ο δάσκαλος μπορεί να εμπνεύσει τους μαθητές του και να τους εμφυσήσει την αγάπη για τη γνώση και τα πνευματικά ιδεώδη. Κάθε δάσκαλος οφείλει να βλέπει στον μαθητή του μια ψυχή άξια να πραγματώσει κάθε καλό και να προσανατολίσει τα παιδιά σε δημιουργικά έργα.

Η φιλοδοξία του αληθινού δασκάλου είναι να κάνει τον μαθητή του ικανό να τον ξεπεράσει και στη συνέχεια να τον καμαρώσει να προοδεύει. Μέσα από τη σχέση δασκάλου-μαθητή δεν «παιδεύεται» μόνο ο μαθητής αλλά και ο δάσκαλος, η σχέση τους είναι αμφίδρομη γιατί μέσα από τη διαδικασία της ουσιαστικής παιδείας και οι δυο πλευρές παίρνουν και δίνουν!

Όλοι μας θυμόμαστε εκείνον το δάσκαλο ή τον καθηγητή του σχολείου μας, του φροντιστηρίου μας ή του ιδιαιτέρου μας, που δεν μας έμαθε μόνο να γράφουμε σωστές εκθέσεις και να λύνουμε εξισώσεις αλλά κάτι σπουδαιότερο και για αυτό θα έχει για πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τις αναμνήσεις μας. Καλή σχολική χρονιά!

Ράνια Παγούδη 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top