Ο Κίνδυνος δεν είναι τόσο Μακρινός | Πάστα Φλώρα

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του ’18 στη Ρόδο με την άτυχη Ελένη, που άδικα και αποτρόπαια δολοφονήθηκε και την έκβαση της δίκης των δραστών της, πριν λίγες εβδομάδες, αποφάσισα να παραθέσω κάποιες προσωπικές απόψεις και εμπειρίες, καθώς ο πιθανός κίνδυνος δεν είναι τόσο μακρινός όσο μπορεί να πιστεύουμε.

Το παρόν άρθρο, απευθύνεται κυρίως στις κοπέλες, όχι επειδή δεν μπορούν να συμβούν αντίστοιχες καταστάσεις σε κάποιο αγόρι, απλώς επειδή τίθενται οι συγκεκριμένες απόψεις και εμπειρίες από την σκοπιά της γράφουσας, επομένως, η ταύτιση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι γένους θηλυκού. Παρακάτω παραθέτω δικές μου εμπειρίες και πώς απέφυγα δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς και μερικές συμβουλές, που προκύπτουν από αυτές προς αποφυγή τυχόν ατυχιών που μπορεί να στοιχίσουν σε κάποιον.

Δεν μπορώ να πω πως είμαι από τα άτομα που έχουν βιώσει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις ως προς τον χειρισμό τους, ωστόσο, οφείλω να παραθέσω κάποιες εμπειρίες που μπορεί να έχουν συμβεί στον καθένα μας και να αγνοούμε την επικινδυνότητά τους.

Stalking

Παλιότερα, όταν ήμουν μαθήτρια λυκείου είχα κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ένα άτομο, λοιπόν, από κάποιο γειτονικό σχολείο είχε εντοπίσει τις δραστηριότητες αυτές, και με ακολουθούσε έχοντας μια φορά τραβήξει, μάλιστα, το χέρι μου επιχειρώντας να με φέρει προς το μέρος του. Είχε εντοπίσει τον δρόμο που οδηγούσε στο σπίτι μου, με είχε ακολουθήσει ακόμη και στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ακόμη και στα μαθήματα μουσικής μου. Πέρασαν αρκετά χρόνια και λαμβάνοντας τα μέτρα μου, το άτομο αυτό δεν με ξαναενόχλησε. Μάλιστα, ως τραγική σύμπτωση, το ίδιο άτομο το είχα συναντήσει και στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου μου στην πανεπιστημιούπολη και πήγε να ακολουθήσει εμένα και την φίλη μου με τον ίδιο τρόπο.Το αποφύγαμε, τότε ήταν άλλωστε και πιο εύκολο διότι ήμασταν ενήλικες και γνωρίζαμε το μέρος καλά, καθώς επίσης και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε.

Συμβουλή Νο1: Μιλήστε!

Είτε σε δικά σας άτομα, είτε στις τοπικές αρχές, είτε σε κάποιον που γνωρίζετε πως μπορεί με κάποιον τρόπο να σας βοηθήσει καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί με αυτό το άτομο, γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας παρενοχλεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

  • Πως αντιμετώπισα, όμως, αυτήν την κατάσταση τότε, ούσα μια μαθήτρια του λυκείου που είχε απογευματινές δραστηριότητες και ένιωθε κίνδυνο;

Μίλησα στα δικά μου άτομα, φυσικά. Το ανέφερα στην μητέρα μου, καθώς επίσης και σε ένα οικογενειακό πρόσωπο, το οποίο εργαζόταν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ο τελευταίος, μας ενημέρωσε πως εάν επρόκειτο να κάνουμε περιοριστικά μέτρα στο συγκεκριμένο άτομο, θα αναφέρονταν στην επιστολή και προσωπικά μας στοιχεία, επομένως, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία διαφορετική τακτική και εάν δεν σταματούσε και με αυτή, θα προχωρούσαμε στα μέτρα. Ξεκίνησα να πηγαίνω στις δραστηριότητες μου με τη συνοδεία της μητέρας μου ή κάποιου άλλου συγγενικού είτε και φιλικού προσώπου και εκείνο το άτομο σταμάτησε αμέσως να με παρενοχλεί. Δεν είναι ντροπή σε όποια ηλικία και να βρίσκεστε να έχετε μαζί σας συγγενικά σας άτομα, εάν νιώθετε πως κινδυνεύετε.

Οι δύο «τυχαίοι» φίλοι

Πριν λίγα χρόνια, σε διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, είχα γνωρίσει ένα άτομο με το οποίο υπήρξε κάποιου είδους συνεύρεση, εννοείται με προσωπική μου συναίνεση. Ωστόσο, είχε μία ιδιαίτερα έντονη συμπεριφορά, η οποία δεν ήταν απαραιτήτως αρνητική, αλλά ήθελε προσεκτικό χειρισμό. Δεν υπήρξε περαιτέρω συναναστροφή με το εν λόγω άτομο και ένα χρόνο αργότερα, όλως τυχαίως, βρέθηκα σε παρέα κοριτσιών, μέσα στην οποία βρισκόταν μία κοπέλα, η οποία είχε κάποιου είδους σχέση με το άτομο που είχα γνωρίσει εγώ σε εκείνο το νησί. Ειδώθηκα με αυτό το άτομο εκείνο το βράδυ, αλλά δεν μιλήσαμε.

Εκείνη την περίοδο, δέχτηκα μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από ένα άτομο, το οποίο κατόπιν μίας μικρής έρευνας που έκανα στο προφίλ του, ήταν στενός φίλος με τον άνθρωπο που είχα συνευρεθεί. Μου ζητούσε να βγούμε για έναν απλό καφέ, στο μαγαζί που εργαζόταν ο άνθρωπος με τον οποίο είχα συνευρεθεί εγώ και αργότερα η γνωστή μου.

Κατευθείαν υποψιάστηκα πως πρόκειται για κάποιου είδους περίεργη κατάσταση, της οποίας δεν είχα σκοπό να αποτελέσω μέρος. Καθώς δεν είναι εφικτό να γνωρίζω τον έναν από τους δύο φίλους το καλοκαίρι και σε διάστημα μερικών μηνών να μου στέλνει και ένας απ’ τους στενότερούς τους φίλους για να βρεθούμε.

Συμβουλή Νο2: Προσοχή και έλεγχος των συναναστροφών σας

Η καθεμιά από εμάς, δικαιούται να έχει οποιαδήποτε συναναστροφή επιθυμεί εκείνη. Ωστόσο, μερικές φορές ερχόμαστε σε επαφή είτε φυσικά είτε ηλεκτρονικά με άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Σε περίπτωση που γνωρίσουμε ένα άτομο μέσω κοινής παρέας ή σε κάποιον χώρο διασκέδασης, για παράδειγμα, καλό θα ήταν να τον αντιμετωπίζουμε από την αρχή ως ένα ξεχωριστό άτομο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ενδεχομένως να έχει μία διαφορετική ιδιοσυγκρασία με εμάς και πως μπορεί φαινομενικά να υπάρχει μία κοινή γραμμή πλεύσης, ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει η απόλυτη εμπιστοσύνη, λόγω του γεγονότος πως δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρά σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Στην περίπτωση τώρα, όπου γνωρίσουμε κάποιον ηλεκτρονικά υπάρχει μία μεγαλύτερη απόσταση, ενδεχομένως και λίγη περισσότερη ασφάλεια, καθώς εάν εντοπίσουμε κάτι το οποίο δεν μας ευχαριστεί ιδιαίτερα στην συμπεριφορά αυτού του ατόμου ή στα λεγόμενά του, έχουμε την δυνατότητα να τον αποκλείσουμε από το μέσο, στο οποίο επικοινωνούμε. Εάν, πάλι, αποφασίσουμε να έρθουμε σε φυσική συνάντηση με αυτό το άτομο, να βεβαιωθούμε πως θα είναι σε κάποιο κεντρικό σημείο και πως άτομα του οικείου περιβάλλοντος μας θα γνωρίζουν για αυτή τη συνάντηση.

  • Πώς απέφυγα την παραπάνω κατάσταση;

Αποφάσισα, λοιπόν, να προειδοποιήσω την γνωστή μου, να είναι προσεκτική με το άτομο με το οποίο συναναστρεφόταν. Αποδείχτηκε τελικά πως είχα δίκαιο, καθώς πλαγίως, με δόλιο τρόπο εκείνος προσπαθούσε να να την πιέσει να συνευρεθεί και με τους δύο. Έκτοτε, και οι δύο μας αποφασίσαμε να αποκλείσουμε αυτά τα άτομα από την λίστα μας.Δεν σημαίνει πως αυτό απαραίτητως θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραίο για μία από τις δύο μας, αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να πιέζει έναν άνθρωπο να υφίσταται καταστάσεις τις οποίες δεν επιθυμεί.

Γενικότερα, καλό θα ήταν να ερευνούμε λίγο τα άτομα που μας προσεγγίζουν χωρίς να τα γνωρίζουμε προηγουμένως. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπου κανείς μπορεί να βρει αρκετές πληροφορίες για τα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή ή και παντελώς άγνωστα άτομα. Παρατηρούμε συμπεριφορές, στοιχεία και οτιδήποτε μας προβληματίζει σε αυτά που βλέπουμε για κάποιον δεν συνεχίζουμε την επαφή.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να γίνουμε φοβικοί και καχύποπτοι με όλους, αλλά να μην εμπιστευόμαστε εύκολα τον κάθε άγνωστο ή και κάποιες φορές γνωστό.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει όσους συντρόφους θέλει κατά τη διάρκεια της ζωής του, να έχει οποιαδήποτε σεξουαλική εμπειρία επιθυμεί, οποιουδήποτε είδους προτίμηση ιδιαίτερη ή και μη ΑΡΚΕΙ να υπάρχει κοινή συναίνεση από όλες τις πλευρές και να μην παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι στη δική μας κρίση ποια άτομα θα βάλουμε στη ζωή μας. Εάν μπορούμε να προβλέψουμε μία άσχημη κατάσταση, ας το κάνουμε με ανώδυνο τρόπο.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top