Ο Maslow και η πυραμίδα ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών | Πάστα Φλώρα

Ίσως έχετε ακούσει περί ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών ή ίσως έχετε δει την παρακάτω εικόνα.

Ακόμα,όμως, κι αν δεν ισχύουν αυτά τα δύο «Ίσως», εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τον ψυχολόγο Αβραάμ Μάσλοου.

Ποιος ήταν;

Ο Μάσλοου από παιδί είχε μια ροπή στην ανάγνωση βιβλίων και οι ίδιοι οι γονείς του τον προόριζαν για ακαδημαϊκή καρίερα.

Γεννήθηκε το 1908 και απεβίωσε το 1970. Μολονότι στην αρχή σπόυδασε Νομική, στη συνέχεια βρήκε την επιστήμη της Ψυχολογίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελκυστική, επομένως αποφάσισε να την σπουδάσει.

Ομολογουμένως, είχε πολλές επιτυχίες αναφορικά με την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ασχολήθηκε με διάφορα ζητήματα, όπως το να εντάξει στην δυτική νοοτροπία ανατολικές τεχνικές παραδοσιακού χαρακτήρα (πχ. γιόγκα).

Ο ίδιος επηρεάστηκε από την Υπαρξιακή Φιλοσοφία, ενώ ίδρυσε την Ανθρωπιστική Ψυχολογία, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπου. Η προσφορά του τόσο στην Φιλοσοφία όσο και στην Ψυχολογία υπήρξε μείζονος σημασίας.

Η πυραμίδα ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών

Μία από τις δημοφιλέστερες θεωρίες του είναι αυτή της ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών.

Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς την συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Να θρέψετε τους ίδιους και, ενδεχομένως, την οικογένειά σας; Να περάσετε στο πανεπιστήμιο; Να βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό; Να λύσετε την παρεξήγηση με τους φίλους σας;

Όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε κάποιους τύπους αναγκών. Πάμε λοιπόν, να δούμε πώς χωρίζει ο Μάσλοου τις ανάγκες των ανθρώπων.

Φυσιολογικές/Βιολογικές

Όπως φανερώνει και η ονομασία, πρόκειται για τις πρωτίστης σημασίας, ανάγκες, πάνω στις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή μας. Ο Μάσλοου τις θεωρεί τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες, καθώς αν δεν έχουν εξασφαλιστεί, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ομαλά στην κάλυψη των υπολοίπων. Τέτοιες ανάγκες είναι για παράδειγμα, το οξυγόνο, ο ύπνος, η τροφή και το νερό.

Ασφάλειας/Σιγουριάς

Από την στιγμή που καλύπτονται οι Φυσιολογικές ανάγκες, πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες Ασφάλειας, προκειμένου να ανέβουμε στην πυραμίδα του Μάσλοου.

Η ασφάλεια και η σιγουριά αφορούν στην προστασία και στην αίσθηση ότι έχουμε εξασφαλιστεί σε κάποιους τομείς. Οι τομείς αυτοί δύνανται να είναι ο οικονομικός, ο εργασιακός, ο οικογενειακός, αλλά και άλλοι. Έλλειψη ανασφάλειας χρειαζόμαστε επίσης σε θέματα στέγασης και υγείας.

Κοινωνικές 

Ποιος δεν θέλει να έχει έναν άνθρωπο δίπλα του;

Η απόλυτη μοναξιά είναι μια σκληρή δοκιμασία για τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι «φύσει πολιτικόν ζώον».

Αυτό συνεπάγεται με το συμπέρασμα ότι προκειμένου να αυτοπραγματωθεί οφείλει να ζει και να αλληλεπιδρά μέσα σε μία κοινότητα, σε μία κοινωνία. Ο άνθρωπος μόλις καλύψει τις πρώτες δύο ανάγκες του, φτάνει στο σημέιο να επιθυμεί την αποδοχή και την συντροφικότητα από τους γύρω του.

Οι κοινωνικές ανάγκες συνεπώς, μπορούν να καλυφθούν μέσα από την οικογένεια, τους φίλους, τους ερωτικούς συντρόφους, αλλά και μέσα από την συμμετοχή του ατόμου σε θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες.

Αναγνώρισης/Αυτοεκτίμησης

Μερικοί τις ονομάζουν «Εγωϊστικές ανάγκες».

Τυχαίο ή όχι, θα το κρίνετε εσείς. Πρόκειται για το αίσθημα κοινωνικής αναγνώρισης, επιτυχίας και για την αυτοεκτίμηση. Όλα αυτά συνδέονται φυσικά με το κύρος, την επιρρόη, τη δύναμη κτλ.

Για να ικανοποιηθούν, οφείλει ο άνθρωπος να έχει καλύψει επιτυχώς τις τρεις προαναφερθείσες ανάγκες.

Ολοκλήρωσης/Αυτοπραγμάτωσης

Φτάνουμε αισίως στο τέλος.

Οι ανάγκες αυτοπραγμάτωσης είναι οι πιο ουσιαστικές από θέμα πνεύματος και ψυχής, μιας που ο άνθρωπος βρίσκει την εσωτερική του ισορροπία και δρα με δυναμικότητα κυνηγώντας τα όνειρά του και ανακαλύπτοντας τον εαυτό του. Στην ουσία, είναι το στάδιο κατά το οποίο μετατρέπει να «εν δυνάμει» σε «εν ενεργεία».

Ασκήθηκε κριτική στην θεωρία του Μάσλοου;

Παρ’ όλο που η παραπάνω ιεράρχηση είναι σχετικά κοινώς αποδεκτή, τίθενται διάφορα ερωτήματα από κάποιους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες αυτοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες αυτές είναι ποσοτικά και ποιοτικά απροσδιόριστες. Αυτό φυσικά εντείνει τον υποκειμενικό χαρακτήρα της πυραμίδας.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος μεταπηδά στην κάλυψη μιας ανάγκης που βρίσκεται πιο ψηλά στην πυραμίδα, χωρίς να έχει καλύψει πρώτα επαρκώς τις κατώτερες. Εκτός αυτού, υφίσταται και η περίπτωση να εγκαταλείψει κάποιο άτομο την προσπάθειά του λόγω απογοήτευσης ή να μη μπορεί ποτέ να νιώσει πλήρες, ακόμα και στην περίπτωση που έχει καλύψει επαρκώς μια κατηγορία.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Επομένως, ναι μεν το μοντέλο του Αμερικανού Αβραάμ Μάσλοου συνέβαλε στην εξέλιξη της Ψυχολογίας, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πως έχει κάποιες αδυναμίες.

Αναστασία Τζημαγιώργη


Βιβλιογραφία

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top