Οι άγγελοι θα ζουν πάντα στη Μεσόγειο | Πάστα Φλώρα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Ήταν το πρώτο μήνυμα που διάβασα μόλις άνοιξα τα μάτια μου σήμερα το πρωί. Πρώτη φορά ευχόμουν το Τ9 να είχε κάνει λάθος. Κι ενώ σχεδόν πάντα γράφει άλλα αντί άλλων, αυτή τη φορά δεν έκανε λάθος το γ@μ@μενο. Μ’ ένα γρήγορο scroll down στα κοινωνικά μέσα συνειδητοποίησα ότι δεν κοιμόμουν πια.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο τραγουδοποιό (εκτός, ίσως, απ’ τον Σαββόπουλο) που να έγιναν πάνω από δυο-τρία τραγούδια του επιτυχίες. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες στιγματίζονται από ένα, άντε το πολύ δύο τραγούδια που τους ακολουθούν σε όλη την καριέρα τους. Ο Λαυρέντης μετράει περισσότερα από πέντε ευρέως γνωστά τραγούδια, ίσως και δέκα. Η απαρίθμησή τους είναι περιττή. Νομίζω ότι όλοι μας ακούμε το όνομά του και έρχονται αρκετά μελοποιημένα στιχάκια στο μυαλό μας.

Απ’ τους “Τερμίτες” μέχρι την πρόσφατη δισκογραφία του πάντα τον διακατείχε μια έμπνευση και μια αγάπη για την μελοποίηση αξιοθαύμαστη. Είναι παράδειγμα κι ορόσημο γι’ αυτούς που είναι εδώ και γι’ αυτούς που έρχονται, γι’ αυτούς που τον λατρεύουν και γι’ αυτούς που δεν τον γνώρισαν ακόμα.

Θυμάμαι στις πρώτες μου επαφές με το ελληνικό τραγούδι, να προσπαθώ κάθε τρεις και λίγο τα τραγούδια του στα τάστα της πρώτης μου κιθάρας με τα αρχάρια δάχτυλά μου. Κάθε στιχάκι και νότα πήγαιναν στα κοριτσίστικα μάτια που επιθυμούσα να με κοιτάξουν ερωτευμένα. Τα περισσότερα παιδιά της γενιάς μου, όποια μουσική κι αν γούσταραν να ακούσουν, έχουν φωνάξει έστω μια φορά “πόσο σε θέλω”, έχουν ζητήσει μια ευκαιρία να πάνε στον παράδεισο κι έχουν εξομολογηθεί κρυφά “πεθαίνω για σένα”.

Είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που η φράση “μια κατηγορία μόνος του” είναι απόλυτα ταιριαστή με την δημιουργία τους. Ταλαντούχος μελωδός, με επιρροές από την ευρύτερη ελληνική, ευρωπαϊκή κι αμερικανική μουσική.

Έφερε στην Ελλάδα σπουδαίες Ιταλικές στιγμές μέσα από στίχους αγαπημένων φίλων και συνεργατών του. Το ’12 έφτιαξε τον δίσκο “Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο” με μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο να τον ακολουθεί και με ονόματα όπως αυτά του Salvatore Adamo, της Piluka Aranguren και του Tonino Carotone να την πλαισιώνουν. Έγραψε μελωδίες και διασκεύασε τραγούδια που δεν αγαπήθηκαν μόνο από το ελληνικό κοινό, αλλά κι από το ευρωπαϊκό.

Με την δωδεκάχορδη κιθάρα του πάντα αγκιστρωμένη στον ώμο του, τα γυαλιά του, το αξύριστο μούσι του και τα μαύρα του πουκάμισα, ζωγραφίζει μια φυσιογνωμία τρυφερού μάγκα πάνω στη σκηνή, αλλά και κάτω από αυτή. Η ιδιαίτερη τραχιά φωνή του περνάει μέσα απ’ τα βαθιά νερά της μοναξιάς και χάνεται σε μια έκρηξη ερωτικής φρενίτιδας που παρασέρνει όποιον βρεθεί στο διάβα της.

Ύστερα είναι και τα τραγούδια με τον Σάκη που τώρα πια δεν είναι κανείς εδώ για να τα πει και να θυμάται τον άλλον. Ο καθένας μας θα τα σιγοψιθυρίζει πίσω από κλειστές πόρτες, κοντά στα αυτιά μιας ψυχής που σιγοβράζει, μπροστά σε μάτια που ψάχνουν να πουν με κάποιο τρόπο αυτό που λένε οι στίχοι τους.

Ο Λάρυ πήγε να βρει τον Σάκη εκεί ψηλά για να τραγουδήσουν μαζί. Βλέπετε, δεν άντεξε πολύ ο ένας χωρίς τον άλλο. Μόνο τέσσερα χρόνια και κάτι… Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μπορεί να πέθανε, αλλά δεν έφυγε. Οι άγγελοι δεν εγκαταλείπουν αυτούς που αγαπάνε. Κι ο Λαυρέντης αγαπούσε την Μεσόγειο. Και θα ζει για πάντα εδώ!

 

Θανάσης Πάνου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top