Όνειρο μέσα σε όνειρο. Πραγματικότητα ή φαντασία; | Μιλένα Βλασσοπούλου

Όλοι κατά τη διάρκεια του ύπνου βλέπουμε όνειρα. Είτε φυσιολογικά είτε συνειδητά. Πιο επιστημονικά, όταν κάποιος βιώνει ένα ψεύτικο όνειρο, αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους. Κανείς βιώνει ένα ψεύτικο όνειρο μετά από ένα φυσιολογικό ή ένα συνειδητό όνειρο. Ένα φυσιολογικό όνειρο σημαίνει ότι αυτός που το βιώνει βρίσκεται σε πλήρη ύπνο και δεν καταλαβαίνει ότι ονειρεύεται.

Αντίθετα, όταν κάποιος βιώνει ένα συνειδητό όνειρο, το καταλαβαίνει. Μπορεί κανείς να βιώσει ένα προ – συνειδητό όνειρο, το οποίο σημαίνει ότι όποιος το βιώνει, αναρωτιέται αν βλέπει όνειρο αλλά δεν μπορεί τελικά να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από κάτι το ιδεατό.

Μα τελικά, τι σημαίνει όταν κάποιος βιώνει ένα ψεύτικο όνειρο; Ουσιαστικά, ένα ψεύτικο όνειρο ερμηνεύεται ως “όνειρο μέσα σε όνειρο” ή “διπλό όνειρο”. Είναι μια κατάσταση στην οποία αυτός που τη βιώνει νομίζει/ ονειρεύεται πως έχει ξυπνήσει. Σ΄ένα ψεύτικο όνειρο η πραγματικότητα μπορεί να αλλοιωθεί. Κάποια σημεία της ζωής, ανθρώπινες αισθήσεις μεγαλώνουν ή και αλλάζουν, ικανότητες μειώνονται, η όραση μειώνεται ή εμπλουτίζονται με την ικανότητα να βλέπει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα από ένα ξυπνήματα σ΄ένα όνειρο.

Υπάρχει η πιθανότητα το διπλό όνειρο να προκαλέσει παράλυση ύπνου ή υπνοπαράλυση. Συμβαίνει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM προκειμένου κάποιος να μην κάνει και στη πραγματικότητα τις κινήσεις που βλέπει σε ένα όνειρο.

Το όνειρο όμως πέρα από την επιστημονική του πλευρά, έχει και την καλλιτεχνική, αφού έχει περάσει στη μεγάλη οθόνη αλλά και στη συγγραφική πένα του Edgar Allan Poe. Συγκεκριμένα, το Inception. Είναι μια αμερικανική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 2010, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κρίστοφερ Νόλαν.

Πρωταγωνιστές: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κεν Γουατάναμπε, Τζόζεφ Γκόρντον – Λέβιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Έλεν Πέιτζ, Κίλιαν Μέρφι, Τομ Χάρντι, Ντιλίν Ράο, Τομ Μπέρεντζερ και Μάικλ Κέιν. Τη μουσική επιμελήθηκε ο υπέροχος Hans Zimmer και τη φωτογραφία ο Γουίλι Πφίστερ. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στη παραγωγή είναι ουκ ολίγα. Δημιούργησαν λοιπόν μια ταινία που μέσα σε 142 λεπτά απεικονίζει τις παράλληλες πραγματικότητες που έφτιαξαν αυτοί οι οποίοι βίωσαν τεχνητά ψεύτικα όνειρα.

Παράλληλες πραγματικότητες εν ώρα ύπνωσης. How cool is that? Όμως, πως θα μπορούσα να ξεχάσω το έργο του αγαπημένου μου Edgar Allan Poe ” Όνειρο μέσα σε όνειρο”; Ίσως η πιο γνωστή φράση μέσα από αυτό το ποίημα είναι η εξής: ”all that we see or seem is but a dream within a dream”.

Ο Πόε ήταν αλκοολικός και οπιομανής, κυνηγούσε συνεχώς το φάντασμα της μοναδικής του αγάπης, Βιρτζίνια. Ίσως την αγαπούσε περισσότερο κι από την πραγματικότητα που βίωνε. Ζούσε στο όνειρο που είχε φτιάξει γιατί δεν αποδεχόταν την πραγματικότητα που τον πλήγωνε βαθιά από παιδί. Όλοι άλλωστε το χουμε κάνει αυτό κάποια στιγμή της ζωής!
Εσύ έχεις βιώσει κάτι παρόμοιο;

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top