Online Romance: Από το Φλερτ Στη Ναρκισσιστική Προβολή και Εκμετάλλευση | Πάστα Φλώρα

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν κυριεύσει την πλειονότητα των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο και με τους ολοένα αυξανόμενους χρήστες, αναπόφευκτη είναι η ανάπτυξη και όχι μόνο διατήρηση φιλικών και συνηθέστερα ερωτικών σχέσεων.

Από τις απαρχές του διαδικτύου υπήρχαν forums, μέσα από τα οποία μπορούσε κανείς να έρθει σε -όχι απαραίτητα φυσική- επαφή με νέα πρόσωπα και να υπάρξει διαδικτυακό φλερτ. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν πάρει μια διαφορετική τροπή στις ημέρες μας, καθώς εφόσον το φαινόμενο του online flirting έχει μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και συμβαίνει σε πολλά από τα μέσα δικτύωσης, που έχουν πρόσβαση οι χρήστες, οι developers βρήκαν εύφορο έδαφος για τη δημιουργία εφαρμογών και ιστοσελίδων που αφορούν εξολοκλήρου το κομμάτι του online dating.

Για αρκετούς ανθρώπους η διαδικτυακή αναζήτηση συντρόφων φαίνεται ευκολότερη, καθώς το κάνουν από την άνεση του ίδιου τους του χώρου και δεν αισθάνονται την αμηχανία, που ενδεχομένως να είχαν σε μια άλλη κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου βλέπουμε περιπτώσεις ανδρόγυνων, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή μέσω εφαρμογών γνωριμιών, αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι περισσότερο συνήθεις σε χώρες του εξωτερικού. Αρκετές είναι ακόμη οι περιπτώσεις, στις οποίες άτομα νεότερης κυρίως ηλικίας έχουν υπάρξει σε εξ αποστάσεως διαδικτυακές σχέσεις με ανθρώπους, τους οποίους δεν έχουν καν βρεθεί στον ίδιο χώρο!

Είναι εύκολο να εννοηθεί, επομένως, πως μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις προκύπτουν κίνδυνοι, που λόγω της έλλειψης φυσικής επαφής είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Υπάρχει το κλασσικό παράδειγμα του «catfish», όπου ο ένας εκ των δύο συνομιλητών δεν είναι εκείνος, ο οποίος παρουσιάζει. Προβάλλει ψευδή στοιχεία για τον εαυτό του, όπως όνομα, τοποθεσία, ηλικία, επάγγελμα και εξωτερική εμφάνιση.

Ο θύτης μιας τέτοιας κατάστασης είναι συνηθέστερα άτομο με βαθύτατα τραύματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός το οποίο προβάλλει με μια ναρκισσιστική συμπεριφορά προς τους άλλους. Αποζητά την επιβεβαίωση που δεν έχει από τον πραγματικό περίγυρό του, μέσω μιας διαστρευλωμένης και ψευδούς ψηφιακής περσόνας.

Τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους άτομα συνάπτουν σχέση μέσω της ψευδούς αυτής ταυτότητας. Πολλές φορές δε, το θύμα του catfish είτε δεν μαθαίνει ποτέ πως το άτομο, με το οποίο έχει συνάψει ψηφιακό δεσμό δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται και εν τέλει καταλήγει πληγωμένο, όταν αυτή η σχέση δεν οδηγεί κάπου, είτε ανακαλύπτει (διασταυρώνοντας πληροφορίες) ή από τον ίδιο το θύτη, πως έπεσε θύμα διαδικτυακής εξαπάτησης.

Ο θύτης έχει πάρει την εαυτοεπιβεβαίωση μέσω του θύματος, αλλά όχι εξολοκλήρου εφόσον είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει πως η εικόνα που προβάλλει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αλήθεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είτε κάποτε το διακόπτει είτε διαιωνίζει αυτήν την συμπεριφορά. Το θύμα δε, τραυματίζεται, καθώς μια σχέση παύει με άδοξο τρόπο, και εφόσον μάθει για την ψευδή ταυτότητα αισθάνεται εξαπατημένο.

Η προηγούμενη είναι μία περίπτωση εξαπάτησης σε συναισθηματικό επίπεδο με εγωκεντρικά και ναρκισσιστικά κίνητρα. Υπάρχει, ωστόσο, και η οικονομικού τύπου εκμετάλλευση μέσω μιας online σχέσης. Ο θύτης συνάπτοντας σχέση με το θύμα σταδιακά κερδίζει την εμπιστοσύνη του και παρουσιάζεται συχνά ως άτομο με οικονομικά προβλήματα προσπαθώντας να αποσπάσει χρηματικά ποσά από αυτό. Εάν το θύμα είναι αρκετά εύπιστο και φιλεύσπλαχνο, χωρίς ίχνος καχυποψίας, είναι ικανό να παραχωρήσει στο θύτη αυτά τα ποσά. Ο θύτης, ενδέχεται να προσκομίσει τα ποσά αυτά και να μην εμφανιστεί ποτέ, είτε να διατηρεί την διαδικτυακή σχέση με το θύμα ξεκάθαρα για εκμεταλλευτικούς σκοπούς.

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταχραστούν κάποιον συνάνθρωπό τους προς εξυπηρέτηση δικών τους σκοπών και κινήτρων, όποια και αν είναι αυτά. Επειδή, όμως, είμαστε μέρος της ψηφιακής αυτής εποχής οφείλουμε να διακρίνουμε και να προβλέπουμε κινδύνους, που ενδεχομένως να μας στοιχίσουν

Κωνσταντίνα Φύτα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top