Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – “Light it up blue” | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Λαμπρινή Νταβέλη

Η Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day)  έχει καθιερωθεί στις 2 Απριλίου κάθε χρόνου.


Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Γιορτάζεται παγκοσμίως μέσω της εκδήλωσης “Light it up blue”. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποιήση του κόσμου γύρω από τον αυτισμό, τις έρευνες επάνω σε αυτόν και τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φάσμα του αυτισμού στα παιδιά.

light-it-up-blue


Συμβολικά εκείνη την ημέρα, φωτίζονται μπλε σημαντικά κτήρια και μνημεία την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο. Το χρώμα μπλε επιλέχθηκε γιατί ο αυτισμός σύμφωνα με έρευνες εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αγόρια αντί σε κορίτσια. Συγκεκριμένα 1 στα 4 αγόρια θα πάσχει από αυτισμό.

Το μήνυμα των τελευταίων ετών, εστιάζει στο γεγονός ότι με τη σωστή ενίσχυση και καθοδήγηση, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών, όλα είναι δυνατά. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν πως οι άνθρωποι με αυτισμό διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, μα κυρίως αντίληψη, που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν έχουν.

Πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός πως το να είσαι διαφορετικός, δεν σε καθιστά «λιγότερο» από κάποιον άλλον. Γιατί μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να υστερούν στα δικά μας αυτονόητα, υπερτερούν όμως σε άλλα απαραίτητα. Είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και το μόνο που ζητούν είναι αγάπη, την οποία θα σου ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο! Αν κάτι πρέπει να μάθουμε μέσα από τον τρόπο ζωής και έκφρασης τους, είναι να αγαπάμε τους ανθρώπους γύρω μας σαν αυτούς. Χωρίς να βάζουμε ταμπέλες. Αληθινά κι ανιδιοτελή.

Γιατί στα μάτια αυτών των ανθρώπων όλοι είμαστε ίσοι και ταυτόχρονα μοναδικοί! 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top