Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου | Μαρία Νάστου

Κάθε χρόνο στις 2/4, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου.

Δεν επιλέχθηκε τυχαία αυτή η ημερομηνία καθώς αποτελεί την ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμύθα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν Δανός συγγραφέας παραμυθιών, τα οποία έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο.  Γεννήθηκε στις 2/4/1805 και απεβίωσε στις 4/8/1875.

Ήταν ένας ιδιαίτερα ευφυής και ευαίσθητος άνθρωπος, με μεγάλη φαντασία.
Στη ζωή του έκανε πολλά ταξίδια και σε ένα από αυτά βρέθηκε στην Αθήνα.
Λένε μάλιστα πως ο μεγάλος παραμυθάς, δεν γνώριζε ορθογραφία, αλλά ούτε και γραμματική. Κάποια από τα πολύ γνωστά του παραμύθια, είναι τα εξής:

#1 Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι. (1835)
#2 Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα. (1837)
#3 Η μικρή γοργόνα.  (1837)
#4 Ασχημόπαπο  (1843)
#5 Η βασίλισσα του χιονιού. (1844)
#6 Το κοριτσάκι με τα σπίρτα. (1845)

Αλήθεια υπάρχει κάποιος εκεί έξω μικρός ή μεγάλος που να μην γνωρίζει έστω και ένα από αυτά τα υπέροχα παραμύθια; Και αν ανήκετε στα “μεγάλα” παιδιά και νιώθετε πως θέλετε να ξανά θυμηθείτε μία από τις παραπάνω ιστορίες, μη διστάσετε, τα παιδικά βιβλία, ανήκουν σε όλους, όσους νιώθουν παιδιά!

Με αφορμή αυτή την γιορτή για το παιδικό βιβλίο θα ήθελα να τονίσω, το πόσο σημαντικό είναι, ειδικά στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων που ζούμε να κάνουμε στα παιδιά μας ένα σπουδαίο δώρο, την αξία του βιβλίου. Πρέπει να τους φέρουμε σε επαφή από νωρίς με τα βιβλία, για να καταλάβουν γρήγορα πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα. Όχι πως είμαι κατά της τεχνολογίας, αλλά οι η/υ και η τηλεόραση, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα βιβλία.  Διότι τα βιβλία δρουν ευεργετικά στα παιδάκια βοηθώντας τα,  να πλάσουν τις δικές τους εικόνες και να αυξήσουν την φαντασία τους.

Γίνονται πιο δημιουργικά και μπαίνουν σε διαδικασία να σκέφτονται.
Αναπτύσσεται περισσότερο η συναισθηματική τους νοημοσύνη και αρχίζουν να διαχειρίζονται και να κατανοούν τα συναισθήματά τους. Μαθαίνουν να αγαπούν τη μάθηση και σιγά – σιγά εξερευνούν μόνα τους την “αλήθεια” μέσα από την γνώση. Ας μην εγκλωβίσουμε επιπλέον τα παιδιά μας, διότι ήδη ζουν εγκλωβισμένα σε τέσσερις τοίχους.

Ας μην χάσουν την ομορφιά του βιβλίου, ενώ ήδη τους στερούμε το παιχνίδι στην φύση. Ας ξεκινήσουμε από τα παραμύθια και ας τους γνωρίσουμε στη συνέχεια το βιβλίο. Για το τέλος θα προτείνω κάποια από τα δικά μου, πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία, κατάλληλα για κάθε μικρό ή “μεγάλο” παιδί.

#1 Μικρός Πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ)
#2 Ψηλά Βουνά  (Ζαχαρίας Παπαντωνίου)
#3 Τρελαντώνης  (Πηνελόπη Δέλτα)
#4  Ο ερωτευμένος(Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ)
#5  Το καπλάνι της βιτρίνας  (Άλκη Ζέη)

Καλές αναγνώσεις!!!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top