Παιδική εργασία: Η χαμένη παιδικότητα

Γράφει η Μαρία Μωραΐτη

Η πρόοδος και η εξέλιξη που έχει σημειωθεί στον σύγχρονο κόσμο θα έπρεπε να έχει συμβάλλει στην εξομάλυνση και τη βελτίωση κοινωνικών προβλημάτων που μάστιζαν κατά τον μεσαίωνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια αύξηση της παιδικής εργασίας. Εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, με κυριότερες τις τριτοκοσμικές χώρες και όχι μόνο είναι θύματα οικονομικής, σεξουαλικής και σωματικής εκμετάλλευσης, καθώς εξαναγκάζονται να εργάζονται. Κατά καιρούς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν περιστατικά και εικόνες με εργαζόμενα παιδιά σε εργοστάσια και χωράφια, προβληματίζοντας, όχι όμως επαρκώς το ευρύ κοινό. Παιδική εργασία δεν θεωρούνται μόνο οι χειρονακτικές εργασίες. Στην παιδική εργασία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η πώληση αντικειμένων στο δρόμο, η εκπόρνευση και γενικότερα κάθε είδους ενέργεια που στερεί από ένα παιδί τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ελευθερία του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού και σύμφωνα με εξακριβωμένα στατιστικά στοιχεία 7/10 παιδιά απασχολούνται μόνο στον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, η παιδική εργασία ευνοείται και διογκώνεται από την εμπορία παιδιών ή αλλιώς trafficking. Ανήλικα παιδιά που προέρχονται από υποανάπτυκτες χώρες και διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης ή παραμέλησης αποτελούν εύκολη λεία για τους διακινητές.

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών διευκολύνουν τους διακινητές, οι οποίοι καρπώνονται τεράστια κέρδη εις βάρος των παιδιών οδηγώντας τα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η αναζήτησή τους από οικεία πρόσωπα καθίσταται δύσκολη υπόθεση, γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο το έργο τους. Παρά τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει κυρωθεί από 187 κράτη, η παιδική εργασία παρουσιάζει ανοδική πορεία όχι μόνο σε υποανάπτυκτες αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες, εγείροντας προβληματισμούς.

Στην Ελλάδα αν και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι θεσμικά κατοχυρωμένη παρατηρείται εισαγωγή των νέων από 14-17 ετών στον τομέα απασχόλησης, η οποία όμως δεν είναι αλματώδης. Οι οικονομικές συγκυρίες της τελευταίας δεκαετίας δεν συνετέλεσαν στην κατακόρυφη αύξηση των εργαζομένων νέων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα ποσοστά παιδικής εργασίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες. Πάραυτα, το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται με εξάλειψη του φαινομένου, αλλά με διατήρησή του σε «χαμηλά βαρομετρικά».

Η διεθνής και εγχώρια κινητοποίηση φορέων και δομών υποστήριξης παιδιών και οικογενειών διευκολύνει τις προσπάθειες για την άμβλυνση του προβλήματος. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα λειτουργεί η γραμμή του Χαμόγελου του Παιδιού 1056 στην οποία παρέχεται βοήθεια στα παιδιά θύματα εμπορίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργούν επίσης οι γραμμές 11611 και 116000 για εξαφανισμένα παιδιά.

Προγράμματα και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με ταυτόχρονες δράσεις στο δρόμο (street work) από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Ωστόσο και η προσωπική συμβολή κρίνεται εξίσου αναγκαία. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Άρσις ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας του τους πολίτες για τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί που βρίσκεται παραμελημένο στο δρόμο. Αποφεύγουμε να του δώσουμε κάποιο χρηματικό αντίτιμο, καθώς είναι πολύ πιθανό να είναι θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης. Είναι προτιμότερο να του προσφέρουμε φαγητό, νερό ή ρούχα και ενημερώνουμε αμέσως τις αρμόδιες κρατικές αρχές ενημερώνοντας για το περιστατικό, ώστε να επιληφθούν οι ίδιοι.

Πηγές:

https://www.arsis.gr/drasis-ke-ipiresies/trafficking-pediki-ergasia/socialpolicy.gr/2018/06/κανένα-παιδί-στη-δουλειά-όλα-τα-παιδι.html

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5018121/chamogelo-toy-paidioy-152-ekatommyria-paidia-paramenoyn-thymata-paidikis-ergasias

https://www.cnn.gr/focus/story/84491/pagkosmia-hmera-kata-tis-paidikis-ergasias-sti-doyleia-anti-sto-sxoleio-pics-vids

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top