Πανδημία COVID-19: Πως να ζεις μέσα | Πάστα Φλώρα

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019, οι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την εμφάνιση ενός νέου, πρωτόγνωρου κορωνοϊού στην Ουχάν, δεν είχαμε καν προλάβει να σκεφτούμε τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει. Εβρισκόμενοι χιλιόμετρα μακριά, σε μια διαφορετική ήπειρο θεωρούσαμε (και ελπίζαμε) πως το θέμα θα λυνόταν γρήγορα.

Καθώς παρακολουθούσαμε πολυσύχναστους δρόμους των κινεζικών πόλεων να αδειάζουν, κατοίκους να απομονώνονται, κρούσματα να αυξάνονται και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει μια νέα απειλή με τον όνομα COVID-19, ήρθαμε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα.

Την πραγματικότητα της πανδημίας που θέτει σε κίνδυνο, πάνω από όλα, την ανθρώπινη ζωή. Σε μια προσπάθεια μείωσης των νέων κρουσμάτων και καταστροφής της αλυσίδας μετάδοσης, η ιατρική κοινότητα όλων των χωρών σύστησε αναγκαία την κοινωνική απομόνωση, καθώς το μέτρο αυτό φαίνεται να είναι και το πλέον αποτελεσματικότερο.

Τί συμβαίνει όμως στην ανθρώπινη ψυχή σε μια κατάσταση σαν κι αυτή, καθώς σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «άνθρωπος, ον κοινωνικόν εστί»; 

Καθώς η καθημερινότητά μας έχει χαθεί, ερχόμαστε όλοι λίγο ως πολύ, αντιμέτωποι με μια πληθώρα συναισθημάτων και είναι απολύτως λογικό. Οι μέχρι στιγμής έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης, έφεραν στο φως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτές οι συνηθέστεροι φόβοι και  σκέψεις των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, αφορούν πιθανή μόλυνση από τον ιό, άγχος μετάδοσης σε άλλους, ανησυχία σχετικά με επάρκεια τροφίμων, απώλεια εργασίας, στίγμα σχετικό με τη νόσο. Οι φόβοι αυτοί όμως δεν φαίνεται να απασχολούν μόνο όσους αντιμετώπιζαν ήδη κάποιο πρόβλημα ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο Ian Hickie, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sidney, δήλωσε πως η παρατεταμένη καραντίνα και η απομόνωση, δύναται να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και αισθήματος αβοηθησίας. Παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιους είδους συναισθήματα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Center for Disease Control and Prevation (CDC), αναφέρει τα ψυχικά συμπτώματα που χρήζουν περαιτέρω προσοχής. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι αλλαγές στον ύπνο και την διατροφή, η επιδείνωση προηγουμένων προβλημάτων υγείας, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η χρήση ουσιών.

Σε μια κατάσταση σαν και αυτή, είναι χρήσιμο ο καθένας να υιοθετήσει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης, καθώς η τακτική αυτή βοηθά τόσο το άτομο, όσο τον περίγυρό του, αλλά και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ξεκινώντας

Εξωτερίκευση συναισθημάτων: Είναι σημαντικό να μην νιώθει κανείς ντροπιασμένος για πιθανά συναισθήματα, φόβους, σκέψεις και άγχη. Η αποδοχή τους, θα φέρει το κάθε άτομο πιο κοντά με τον εαυτό του, και θα αναγνωρίσει καλύτερα τις ψυχικές του ανάγκες, βασική προϋπόθεση για το πολυπόθητο «ευ ζην». Μιλήστε για ό,τι νιώθετε με άτομα που έχουν την εμπιστοσύνη σας.

Υιοθέτηση ρουτίνας-ημερήσιου προγράμματος: Με την οργάνωση των καθημερινών tasks και την συντήρηση συμπεριφορών προ καραντίνας, δίνεται η αίσθηση σταθερότητας και διαχειρίσιμου. Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί αποτελεσματικότερα ακόμη και όταν υπάρχουν patterns τροφής, ύπνου, εργασίας και άσκησης. Δημιουργείστε μια λίστα με ό,τι θα θέλατε να φέρετε εις πέρας την επόμενη μέρα.

Φυσική άσκηση: Είναι ευρέως γνωστό ότι μόλις 30 λεπτά ακόμη και ήπιας άσκησης ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μυϊκή ένταση αποβάλλεται, ορμόνες συσχετιζόμενες με το stress μειώνονται, το αναπνευστικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα, το ανοσοποιητικό ενισχύεται σημαντικά, ενώ παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνη υπεύθυνη για την καλή διάθεση. 

Εστίαση σε ό,τι μπορεί να ελεγθεί: Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε σε μια εποχή αβεβαιότητας με τα ερωτηματικά να αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο είναι ωφέλιμο να προσανατολιστεί κανείς σε ό,τι βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του. Συνειδητοποιείστε τι βρίσκεται στο χέρι σας και ποιες καταστάσεις ελέγχετε. 

Διατήρηση επαφών: Έχει ειπωθεί πως η μοναξιά είναι τόσο καταστροφική όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων τη μέρα. Μπορεί το προνόμιο της φυσικής επαφής με τα σημαντικά πρόσωπα να έχει χαθεί, άλλα υπάρχει ακόμη εκείνο της επικοινωνίας. Μιλήστε, εξωτερικεύστε συναισθήματα, μοιραστείτε σκέψεις, και αν νιώθετε ότι είστε σε θέση, παρέχετε συναισθηματική βοήθεια. 

Αποφυγή παραπληροφόρησης: Αδιαμφισβήτητα η κατάσταση ωθεί τον καθένα στο να αναζητά όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες μέρες. Όμως, η υπερβολική έκθεση σε δεδομένα, ειδικά σε ψευδή και τρομολαγνικά, δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας, φόβου και παρατεταμένου άγχους. Λαμβάνετε πληροφορίες από διεθνή, πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα, όπως ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Σίγουρα ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Σίγουρα οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι αρκετές. Σίγουρα όμως υπάρχει ελπίδα. Και αυτό είναι που πρέπει να διαδοθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο καλύτερος εαυτός του καθενός. Η ανθρώπινη δύναμη ξεπερνά κάθε όνειρο και κάθε φαντασία. 

Ας το αποδείξουμε…

 Άννα Αρχοντή, Ψυχολόγος

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top