Πανικός | Πάστα Φλώρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο διάστημα είναι δύσκολο για όλους και ενδεχομένως και το επόμενο διάστημα οι καταστάσεις να χειροτερέψουν. Ακούμε από παντού ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προπαντός να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ωστόσο, καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες ειδήσεις, ειδήσεις που επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια και φυσικά σου δημιουργούν πανικό και άγχος. Δεν μπορείς να ξεφύγεις! Αποφασίζεις λοιπόν να κλείσεις την τηλεόραση και να χαζέψεις λίγο στα social media, μόνο που και από εκεί θα βρεθείς αντιμέτωπος με τις ίδιες ειδήσεις. Είσαι από παντού περικυκλωμένος.

Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Ο πανικός δεν βοηθάει…δεν βοήθησε ποτέ. Αλλά η ιστορία η ίδια.

Την τελευταία εβδομάδα, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα δυο άκρα. Τον απόλυτο πανικό…αλλά και την απόλυτη αναισθησία. Στα super market για ακόμη μια φορά επικράτησε το αδιαχώρητο. Φυσικά ο κίνδυνος είναι τεράστιος, αλλά ο πανικός δεν άφησε κανέναν να το σκεφτεί. Από την άλλη, βλέπουμε εικόνες από τις παραλίες με τον κόσμο εκεί, που μάλλον μπέρδεψε την καραντίνα με τις διακοπές. 

Είναι μια ακόμα κρίση, που εάν επιδείξουμε ατομική ευθύνη και βοηθήσουμε το Εθνικό σύστημα Υγείας να λειτουργήσει ομαλά και να μη καταρρεύσει τόσο λιγότερα κρούσματα και θανάτους θα έχουμε.  Βέβαια το ποιος ακολουθεί τις οδηγίες, είναι μια άλλη συζήτηση. Σίγουρα υπάρχει μια χρυσή τομή…αλλά μάλλον έχουμε μια ροπή προς τα άκρα. Υπάρχουν συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε το συναίσθημα του πανικού.

Μια πολύ καλή λύση, είναι να απομακρυνθούμε από ότι μας προκαλεί αυτό το συναίσθημα. Ταινίες, μουσική, βιβλία, γυμναστική, αποτελούν εναλλακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν. Επίσης, εξαιρετικά ανακουφιστικό θα ήταν να μοιραστούμε και με άλλα άτομα τις σκέψεις μας, ίσως με κάποιο φίλο, να δούμε και από μια άλλη οπτική τα πράγματα. Ωστόσο, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην χάσουμε την αισιοδοξία μας. 

Έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε μια κρίση. Έναν πόλεμο. Η λύση δεν είναι ο πανικός, αλλά ούτε φυσικά η αδιαφορία. Το θέμα είναι να έχουμε δυνάμεις να το πολεμήσουμε, γιατί ο αγώνας θα είναι χρονοβόρος και δύσκολος για να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και τα αποτελέσματα που επιφέρει είναι δυσάρεστα. Για αυτό καλό θα είναι να μαζέψουμε δυνάμεις, να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να βγούμε νικητές. 

Stay calm! Stay positive!

Κατερίνα Ζάχαρη 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top