Πάσχα στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων | Νινέτα Πλυτά

 

Η Σύρος είναι γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα λουκούμια της. Πέρα απ’ αυτά όμως, αποτελεί θέρετρο αναψυχής για όλες τις ηλικίες με κυριότερη την περίοδο του Πάσχα. Κι αυτό γιατί είναι απ’ τα λίγα μέρη όπου το ορθόδοξο και το καθολικό δόγμα γιορτάζουν ταυτόχρονα τις άγιες αυτές μέρες. Φέτος μάλιστα, το νησί μου φιγουράριζε σε σάιτ και εκπομπές ως ένας απ’ τους καλύτερους πασχαλινούς προορισμούς, που εμφανίζει γι’ αυτό το λόγο μεγάλη πληρότητα.

Σε γενικά πλαίσια, τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα τις μέρες του Πάσχα στη Σύρο είναι αυτά που συναντάμε σε όλη τη χώρα, με τις όποιες παραλλαγές υπάρχουν πάντα ανά τόπους. Η κορυφαία μέρα όμως, εκείνη που στην πράξη συναντάται η Ανατολή με τη Δύση, είναι η Μ. Παρασκευή. Μολονότι πρόκειται για μέρα θρήνου και βαθιάς συγκίνησης, δεν μπορούμε να μη νιώσουμε τη χαρά και την περηφάνια του συνεορτασμού των ημερών αυτών από ανθρώπους που άλλοτε ζούσαν μέσα στη διχόνοια. Μπορεί αυτό να μη συνέβη με μεγάλη ένταση στη Σύρο, αλλά αν διαβάσει κανείς την ιστορία του νησιού, θα δει ότι οι Ορθόδοξοι ήταν αυτοί που ήρθαν να ταράξουν τα νερά των Καθολικών και όπως είναι φυσικό έγιναν δεκτοί με κάποια επιφυλακτικότητα. Το γνωστότερο παράδειγμα βέβαια είναι αυτό του Σχίσματος μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας που επέδρασε καταλυτικά στο ρου της ιστορίας.

Τη Μ. Παρασκευή λοιπόν, στο κέντρο της Ερμούπολης, με διαφορά κάποιων ωρών καθώς το τυπικό δεν επιτρέπει τη συλλειτουργία, τελείται η λιτανεία των επιταφίων: ενός καθολικού και τριών ορθοδόξων. Έτσι, στην πλατεία Μιαούλη, κατά το απόγευμα συγκεντρώνονται οι πιστοί για ν’ ακούσουν τις καθολικές ψαλμωδίες στα ιταλικά και να δουν τον επιτάφιο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.

Μετά από δύο ώρες περίπου, οι τρείς μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες, αυτές της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου (πολιούχου του νησιού), φτάνουν στην πλατεία συνοδευόμενες από πλήθος κόσμου και τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου, τους προσκόπους και τη χορωδία της εκκλησίας αντίστοιχα. Μετά την τοποθέτηση των επιταφίων σε ξύλινα υψώματα μπροστά στα σκαλιά του Δημαρχείου, ακούγονται ψαλμωδίες και μια δέηση από το Δεσπότη. Στο τέλος, κάθε επιτάφιος ακολουθεί το δρόμο της επιστροφής προς την εκκλησία.

Η μέρα αυτή συγκεντρώνει πάντα μεγάλο πλήθος κόσμου που μαζεύονται απ’ όλα τα σημεία του νησιού αλλά και της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο του νησιού, τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιριών δείχνουν ότι φέτος οι επισκέπτες έφτασαν τους 9.000, γεμίζοντας με περηφάνια τους λάτρεις του νησιού μας.

Για περισσότερες φωτογραφίες από τη Μ. Παρασκευή στη Σύρο επισκεφτείτε τη σελίδα :  https://www.facebook.com/pg/XiteStudioPhotography/photos/?tab=album&album_id=1647652398875957

καθώς και τα ανάλογα άρθρα του τοπικού τύπου :  www.cyclades.24.gr

www.syrostoday.gr

www.koinignomi.gr

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top