Pilates: Εσύ το έχεις δοκιμάσει; | Πάστα Φλώρα

Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και περιζήτητους τρόπους εκγύμνασης.

Πολλοί το έχουν αγαπήσει και το έχουν εντάξει στη ζωή τους, αφού δεν είναι μονότονο και υπόσχεται να χαρίσει μοναδικά αποτελέσματα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει περίτρανα.

Το pilates είναι μια σωματική και ψυχική προπόνηση. Η μέθοδος αυτή, επικεντρώνεται στη σωστή ισορροπία, τον έλεγχο, την αναπνοή, τη ροή της κίνησης και τη συγκέντρωση.

Συμπεριλαμβάνεται στα ολιστικά προγράμματα εκγύμνασης και αποτελείται από ασκήσεις ακριβείας, οι οποίες επικεντρώνονται στην τεχνική και τον έλεγχο της επανάληψης.  Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σώματος, βελτιώνει τη σωματική στάση και την αναπνοή, προλαμβάνει ή απαλύνει μυοσκελετικούς πόνους, χαρίζει περισσότερη ευεξία και αναβαθμίζει ποιοτικά την καθημερινότητά σου.

ΟΦΕΛΗ

  • Γυμνάζει όλο το σώμα
  • Προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης ( αρχάριος, προχωρημένος κτλ.)
  • Βελτιώνει την ευλυγισία
  • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
  • Συμβάλλει στην καύση των θερμίδων

Υπάρχουν διάφορα είδη pilates στα οποία αξίζει να ρίξεις μια ματιά για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει:

ΚΛΑΣΙΚΟ PILATES

Η αυθεντική μέθοδος, που στοχεύει στον έλεγχο των μυών μέσω της συγκέντρωσης και της σωστής αναπνοής. Οι ασκήσεις γίνονται στο στρώμα, σε όργανα, όπως το Reformer, ή με τις ειδικές μπάλες και γυμνάζουν όλο το σώμα, δίνοντας έμφαση στην κοιλιακή χώρα, που αποτελεί το κέντρο μας. Χαρίζει αποτελέσματα που διαρκούν και, όπως υποστήριζε ο Joseph Pilates, ο εμπνευστής της μεθόδου, μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα σου σε 30 sessions. Είναι ιδανικό για σύσφιξη, ελαστικότητα και σωστή στάση του σώματος, αρκεί να επιλέξεις τον σωστό δάσκαλο.

QILATES

Προέρχεται από τη Νότιο Κορέα και βασίζεται στην αρχή της βελτίωσης του τσι. Σε απλά ελληνικά, στοχεύει στην καλύτερη ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα μας. Η συγκεκριμένη εκδοχή μιξάρει στοιχεία της Yoga και του Pilates με το διαλογισμό. Σε κάθε μάθημα γεμίζεις με ενέργεια και αδειάζεις από άγχος.

YOGALATES

O καρπός του έρωτα μεταξύ Pilates και Yoga. Σε ένα μάθημα Υοgalates θα εφαρμόσεις στοιχεία και από τις δύο φιλοσοφίες, ενώ το ζητούμενο είναι να αποκτήσεις καλή στάση σώματος, να μάθεις να αναπνέεις σωστά και να πάρεις μια ιδέα από τα ευεργετικά για το νου οφέλη του διαλογισμού. 

BOXILATES

Ένα μείγμα Pilates και Boxing. Σε ένα μάθημα που διαρκεί περίπου μία ώρα εξασκείσαι σε γροθιές, πηδήματα και τρέξιμο, σε συνδυασμό με κλασικές ασκήσεις Pilates. Το point είναι ο ασκούμενος να κάνει το αγαπημένο του Pilates, αλλά να έχει και τα οφέλη μιας καρδιοαναπνευστικής άσκησης. Επιπλέον, η μουσική είναι πολύ δυνατή, σχεδόν εκκωφαντική, και το βάρος δεν πέφτει στην ακρίβεια της εφαρμογής της κίνησης Pilates, αλλά στην τήρηση του ρυθμού.

PILATES ΜΕ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

Η έμφαση δίνεται στα μικρά πηδήματα πάνω σε ένα μίνι τραμπολίνο, ενώ ενδιάμεσα κάνεις κάποιες βασικές ασκήσεις στο μηχάνημα Reformer. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με βαράκια, ενώ επιδίδεσαι σε κυκλικές ασκήσεις των ποδιών. Σε γενικές γραμμές είναι ό,τι καλύτερο για τους μηρούς, γλουτούς και γοφούς. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ’ όλα μοιάζει με παιχνίδι. Ωστόσο δεν είναι και τόσο απλό. Το αντίθετο μάλιστα, πρόκειται για μία πολύ απαιτητική άσκηση.

BEAUTCAMP PILATES

Μία τάση που γεννήθηκε στο L.A. και απαντά στις ανάγκες για hardcore γυμναστική και ιδρώτα. Οι ασκήσεις εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και συνδυάζουν διατάσεις, συσπάσεις, stretching και ασκήσεις Pilates στο Reformer, σε γρήγορο ρυθμό, για γρήγορα αποτελέσματα. Το καλό να λέγεται πάντως, σε αυτά τα μαθήματα το μήνυμα του Pilates είναι ξεκάθαρο: η σταθερότητα του κέντρου μας είναι ο πυρήνας για την κίνηση και τη στάση του σώματος.

SPINLATES

Είναι ένα κράμα spinning και κινήσεων Pilates, που εκτελούνται στο κλασικό Reformer bed. To μάθημα διαρκεί περίπου 1 ώρα και προσφέρει τα οφέλη μιας καθαρά καρδιοαναπνευστικής άσκησης. Ιδανικό για εξοικειωμένους με το Pilates, που έχουν όμως Νο. 1 στόχο τη μεγάλη απώλεια βάρους. Όποιος ψάχνει για ένα πραγματικά hardcore πρόγραμμα γυμναστικής, μπορεί να σταματήσει την έρευνα. Γιατί το Spinlates εστιάζει στο να ανεβάσει το σφυγμό της καρδιάς με απώτερο σκοπό να κάψεις θερμίδες.

POOLATES

Γενικά οι ασκήσεις παραπέμπουν στις παραδοσιακές ασκήσεις του Pilates, αν και ο κύριος όγκος του προγράμματος έχει διασκευαστεί ώστε να εκτελείται μέσα στο νερό. Έχει όλα τα φόντα να γίνει η αγαπημένη γυμναστική όσων έχουν παραπανίσια κιλά, κάποιον τραυματισμό ή πόνους στη μέση.

TENPILATES

Πρόκειται για ένα δυναμικό πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν turbo εξέλιξη του κλασικού Pilates, με ακόμα μεγαλύτερο focus στη δύναμη του κέντρου μας και στη σωστή στάση του σώματος. Πώς πετυχαίνει το Tenpilates το σκοπό του; Με την προσθήκη τεχνικών ασκήσεων που βασίζονται σε έντονες αντιστάσεις. Οι προπονητές δίνουν μεγάλη σημασία στη σωστή στάση και τεχνική των συμμετεχόντων.

PILATES ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απελευθέρωση των σχετικών ορμονών έχει παρατηρηθεί ότι συνεπάγεται χαλαρούς και πιο ευαίσθητους συνδέσμους. Άρα, καλό είναι να αποφεύγονται κάποιες ασκήσεις, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν απόλυτα φυσιολογικές. Οι ειδικοί προπονητές όμως προτείνουν ασκήσεις με σκοπό να ενισχυθεί η περιοχή της πυέλου και τα σημεία που χαλαρώνουν πριν αλλά και μετά το τοκετό.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά είδη pilates και σίγουρα θα βρεις κάποιο το οποίο θα σου ταιριάζει, ώστε να το εντάξεις στο πρόγραμμα εκγύμνασης σου για να σου χαρίσει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Ιωάννα Καλφόγλου


ΠΗΓΕΣ: yava.gr

Vita.gr

Madamefigaro.gr

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top