Πώς να δημιουργήσεις μια αλυσιδωτή αντίδραση καλών συνηθειών | Πάστα Φλώρα

Δεν θα ήταν υπερβολικό να θεωρήσει κανείς ότι η παγίωση καλών συνηθειών συνιστά ένα είδος φαινομένου domino. 

Οι καλές συνήθειες είναι συχνά αλληλένδετες ενώ ουκ ολίγες φορές η μία αποτελεί απόρροια της άλλης. Αξιοποιώντας αυτή τη συνθήκη, η δημιουργία μιας αλυσιδωτής αντίδρασης καλών συνηθειών που κατευθύνει τα πράγματα από το καλό προς το καλύτερο, μπορεί να απλοποιηθεί και να εμπλέξει περισσότερη επιβράβευση και ικανοποίηση από ποτέ.

Και κάπως έτσι, το να κάνεις το σωστό δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο. 

  • Αγάπα τον εαυτό σου

Όταν πειστείς ότι σου αξίζουν τα καλύτερα, σίγουρα το να χτίσεις ένα σύνολο επωφελών συνηθειών θα αποκτήσει άλλο νόημα. Ίσως μάλιστα να γίνει και πιο εύκολο. 

  • Οργάνωσε το πρόγραμμά σου

Φτιάξε μια ρουτίνα self-care, προμηθεύσου ένα ημερολόγιο και ξεκίνα οργανώνεις τις υποχρεώσεις της εβδομάδας ή του μήνα, και ξεκίνα να επιβλέπεις την πρόοδό σου. 

  • Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους

Ξέχνα αυτό το ανυπόμονο I want it all and I want it now των Queen και μάθε να μη τα θες όλα εδώ και τώρα. Αντ’ αυτού, προτίμησε να εντάξεις στη φιλοσοφία σου τη ρήση του Κομφούκιου που υποστηρίζει ότι δεν έχει σημασία το πόσο αργά προχωράς, φτάνει να μην σταματάς. 

  • Θέσε προτεραιότητες

Ξεκίνα με τις αλλαγές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εσένα, εκείνες για τις οποίες έχεις το μεγαλύτερο κίνητρο ή απλούστερα, εκείνες που συμβαίνει να είναι εφικτές τη δεδομένη στιγμή. 

Να θυμάσαι ότι ξεκινώντας από τα πιο απλά και διαχειρίσιμα, μπορείς να αναμένεις περισσότερες επιτυχίες που θα σου δώσουν το κουράγιο και την επιβεβαίωση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.  

  • Ζήσε το momentum σου

Για κάθε αλλαγή που καταφέρνεις να φέρεις στον κόσμο σου, μη διστάσεις να  γιορτάσεις την επιτυχία σου και να πάρεις κίνητρο για να προχωρήσεις στην υλοποίηση των επόμενων στόχων σου. 

Να θυμάσαι ότι από κάθε επίτευγμα έχεις το δικαίωμα να αντλήσεις ενέργεια και αυτοπεποίθηση. 

Μάθε να λες ‘το αξίζω’. 

  • Νιώσε ευγνωμοσύνη

Κάνε μια παύση και παρατήρησε τη ζωή σου – σίγουρα θα μπορείς να διακρίνεις θετικά στοιχεία. Αναγνώρισε όλες τις ευλογίες που απολαμβάνεις στο σήμερα, αναπόλησε τις όμορφες αναμνήσεις του χθες και πάρε δύναμη από τα όνειρα που ακόμη μπορείς να κυνηγήσεις για το αύριο. 

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη θα δεις πόσο πιο αισιόδοξα και εύκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. 

  • Δελέασε τον εαυτό σου

Πλαισίωσε κάθε νέα συνήθεια που θέλεις να καθιερώσεις με ευχάριστα στοιχεία: αν βαριέσαι τη γυμναστική, δες την σαν μια ευκαιρία να φορέσεις ένα ωραίο αθλητικό outfit ή να περάσεις χρόνο με φίλους. Αν το διάβασμα φαντάζει βουνό, επένδυσε σε όμορφα stationaries. Αν το πρωινό ξύπνημα είναι απλά μαρτύριο, βρες ένα νόστιμο πρωινό που θα διευκολύνει την όλη διαδικασία και θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι να σηκωθείς και να αρχίσεις τη μέρα σου.

  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Για κάθε μικρή επιτυχία, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό, ένα είναι σίγουρο – σου αξίζει και σου δίνει κίνητρο. 

  • Βάλε τέλος στο εξαντλητικό multitasking

Σύμφωνοι, οι ρυθμοί ζωής είναι φρενήρεις και συχνά βρίσκεσαι με πολλά ανοιχτά μέτωπα ταυτοχρόνως. Και ναι, σε τέτοιες περιπτώσεις ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα μπορεί να αποβεί σωτήριο. Εξάλλου, το να περιορίσεις τον αριθμό των υποχρεώσεων και των ευθυνών σου είναι συχνά μη εφικτό. Ωστόσο, τις φορές εκείνες που έχεις τη δυνατότητα να αποφύγεις το εξουθενωτικό multitasking, γράπωσε την ευκαιρία και προτίμησε να περιοριστείς στα ζητήματα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Θα δεις ότι αυτό αρκεί για να αναβαθμίσει την ποιότητα των αποδόσεών σου και να σε απαλλάξει από περιττό άγχος, σφάλματα και απογοήτευση.   

  • Δώσε και λίγο παραπάνω

Όπως είπαμε, προτίμησε να κάνεις ένα βήμα τη φορά… Μόλις όμως κατακτήσεις εκείνη την κορυφή, βάλε στόχο να πας στην επόμενη. Με άλλα λόγια, μην αφήνεις τις επιτυχίες να μπλοκάρουν την μετέπειτα εξέλιξή σου. Αντ’ αυτού, εξερεύνησε τα όρια σου – ποιος είπε ότι δεν μπορείς και ακόμη καλύτερα; 

Ελένη Σωτηράκου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top