Πώς να μην αφήνεις τις σκέψεις της εβδομάδας να σου καταστρέφουν το Σαββατοκύριακο | Πάστα Φλώρα

Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι γιατί το Σαββατοκύριακο διαρκεί μόλις δύο ημέρες και φεύγει σαν αστραπή. Για αυτό, ζήστο! Αλλά θα φτάσω σε λίγο εκεί. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να απεμπλακούν από τις σκέψεις που αφορούν την εβδομάδα που είτε έρχεται είτε φεύγει. Έτσι, πολλοί μέχρι το Σάββατο το πρωί σκέφτονται τι έκαναν στη δουλειά τους την εβδομάδα που πέρασε, ποιες δύσκολες συγκυρίες αντιμετώπισαν,  ενώ συνήθως μόλις πάρουν το μεσημεριανό τους την Κυριακή, αρχίζουν να σκέφτονται την εβδομάδα που έρχεται. Τι τους περιμένει στη δουλειά, το φόρτο εργασίας τους για την επόμενη μέρα, το πρωινό ξύπνημα, την κίνηση στους δρόμους. Όλες αυτές οι σκέψεις δημιουργούν άγχος και πίεση, καταστρέφοντας το Σαββατοκύριακο και μαζί και τη διάθεση μας. 

Δεδομένου, επίσης, των λίγων ωρών που διαρκεί το Σαββατοκύριακο, οι σκέψεις αυτές μας τρώνε από το χρόνο που θα μπορούσαμε να περάσουμε απολαμβάνοντας αυτά, που δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα. Ειδικότερα, αν δουλεύουμε και κάποια από τις δύο, συνειδητοποιούμε πως ο χρόνος που μας απομένει, σε συνδυασμό με τις σκέψεις μας είναι μηδαμινός.

Όλη αυτή η συμπεριφορά και το άγχος οδηγούν στην ενεργοποίηση του εσωτερικού μηχανισμού μας “Fight or Flight” (μάχη ή φυγή) προκαλώντας μας έκρηξη αδρεναλίνης καθιστώντας μας ανήμπορους στο να ηρεμήσουμε και έντονα καταβεβλημένους. Έτσι, το Σαββατοκύριακο περνάει κι αντί να γεμίσουμε μπαταρίες κάνοντας  πράγματα που μας ηρεμούν, μας διασκεδάζουν και μας ανατροφοδοτούν, καταλήγουμε να είμαστε υποχείρια των σκέψεων και του άγχους μας. “Δεν ήμουν αρκετά αποδοτικός την Παρασκευή στη δουλειά, δεν τελείωσα το ένα πρότζεκτ από τα τρία” σκέφτεσαι το Σάββατο, “Πάλι πρωινό ξύπνημα και τρέξιμο από αύριο” σκέφτεσαι την Κυριακή. Άρα για σένα τι μένει;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτές τις σκέψεις και να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο; Η λύση είναι απλή αλλά δε θα έρθει γρήγορα, καθώς μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο διαδικτυακός ιστότοπος onepoll, οποίος είναι υπεύθυνος για πολλές δημοσκοπήσεις κυρίως στη Βρετανία, φάνηκε ότι από ένα δείγμα 2.000 ενηλίκων το 88% νιώθει άγχος και ψυχολογική κόπωση γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι, κάθε Κυριακή, σκεπτόμενο την εβδομάδα που έρχεται (πιο σπάνια αυτή που έφυγε). Δυστυχώς, θεωρώ, (λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μου εμπειρία) πως αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα συνιστά συνήθεια μας από μικρότερες ηλικίες, όταν αγχωνόμασταν το Σαββατοκύριακο για κάποιο δύσκολο αυριανό μάθημα ή κάποιο διαγώνισμα στα μέσα της εβδομάδας ή όταν στεναχωριόμασταν για έναν κακό βαθμό της προηγούμενης εβδομάδας. Όλο αυτό δημιούργησε μια οδυνηρή συνήθεια που δε μπορούμε να σταματήσουμε ούτε τώρα που είμαστε ενήλικοι.

Το παν, ωστόσο, είναι να κάνουμε την αρχή. Κάθε φορά που βλέπουμε τον εαυτό μας να ξεφεύγει νοερά από το τώρα και να ταξιδεύει προς κάποια άλλη χρονική βαθμίδα, πρέπει να τον επαναφέρουμε γρήγορα υπενθυμίζοντας του να ζήσει τη στιγμή αυτή. Ακόμα, μπορεί να ακούγεται δύσκολο και στην πράξη να είναι ακόμα περισσότερο, αλλά θα ήταν χρήσιμο, αν έχουμε κάποια εργασία, κάποιο πρότζεκτ να μην το αφήνουμε για το Σαββατοκύριακο, αλλά να το φέρνουμε εις πέρας από την Παρασκευή ή έστω νωρίς του Σαββάτου, έτσι ώστε να μην το “κουβαλάμε” μαζί μας καθ όλη τη διάρκεια. Επιπλέον, για τις δύο μέρες αυτές, πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας χαροποιούν και μας ξεκουράζουν. Επίσης, θα ήταν καλό να μην περιορίζουμε τον εαυτό μας στα θέλω του. Αν θέλουμε περισσότερο ύπνο, να του τον δώσουμε. Αν θέλουμε να χαζέψουμε στα social media, να το κάνουμε. Αν θέλουμε να φάμε παραπάνω, ας φάμε. Συνηθίζουμε μέσα στην εβδομάδα να τοποθετούμε τον εαυτό μας σε καλούπια. Ας μην το κάνουμε και στις δύο υπέροχες μέρες, με το όνομα Σάββατο και Κυριακή. Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, το Σαββατοκύριακο είναι μόλις δύο μέρες και φεύγει σαν αστραπή.

Ας το ζήσουμε!

Ρούλα Βαθίστα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top